Sari la conținut
  • intrări
    4
  • comentarii
    15
  • citiri
    8.124

Gandurile unei femei usoare... prea usoare


monica.nomaci

1.763 citiri

Pasaj preluat din cartea " Goana nebuna a lumii" , scrisa de Colum McCann... lecturare placuta!

 

" FATA EI E ALBA, ALBA CA ZAPADA

 

PARTEA 1.

 

 

Nu m-au lasat sa ma duc la inmormantarea lui Corrigan. M-as fi apucat din nou sa trag din nou pe nas ca sa ajung acolo. M-au dus inapoi la bulău. N-am plans. M-am intins pe pat cu mainile peste ochi.

 

Mi-am vazut azi cazieru', e o foaie galbena cu cinzeci si patru de intrari. Era batuta la masina cu greseli. Iti vezi viata in copie la indigo.

.....

Gaborii cred ca aveau cinci la caligrafie. Astia din Bronx scriu mai rau decat toti. Au nota patru la toate capitolele, mai putin cand ne iau la suturi finca ne folosim formele de relief.

Tillie Henserson, alias Miss Bliss, alias Puzzle, alias Rosa P, alias Prajiturica.

Rasa, gen, inaltime, greutate, culoare par, culoare piele, culoare ochi, cicatrice, semne distinctive, tatuaje( nici unul).

Am prins gustul la prajituri de la supermarket. Chestia asta n-o s-o gasiti in cazieru' meu.

In ziua in care ne-au arestat, se auzea Bob Marley la radio, canta Get up, stand up, stand up for your rights. Un caraliu al dracu' de haios a dat mai tare si ne-a aruncat un ranjet peste umar. Jazzlyn tipa: " Cine-o sa aiba grija de copii?"

Am lasat lingurita in laptele praf. Am treizeci si opt de ani. Nu exista nici un premiu.

M-am nascut curva. Nu exagerez deloc. N-am vrut niciodata sa am o meserie cinstita. Locuiam exact vizavi de traseul prostituatelor de pe Prospect Avenue si East Thirty-first. Le vedeam pe fete la produs de la fereastra dormitorului. Aveam opt ani. Purtau tocuri inalte, rosii, si parul tapat.

Pestii treceau pe acolo in drum spre hotelul turcesc. Le faceau fetelor rost de clienti. Purtau niste palarii mari cat roata carului. In toate filmele cu pesti o sa-i vedeti ca trag la bordura intr-un Cadillac. E adevarat. Pestii au limuzine. Le plac cauciucurile albe. Totusi, zaruri din alea de plus atarnate de oglinda nu au prea multi.

M-am dat prima oara cu ruj la noua ani. Era sclipicios in oglinda. Ghetele albastre ale mamei mi-erau prea mari la unspe ani. Cred ca puteam sa ma ascund in ele si sa scot doar capul afara.

La treispe ani ma dadeam deja in barci cu un barbat intr-un costum visiniu. Avea o talie de fata, dar ma altoia rau de tot. Il chema Fain. Ma iubea atat de mult incat nu m-a scos la produs, zicea ca m-a luat sa ma creasca.

Mama citea carti religioase. Faceam parte din biserica Israelul Spiritual. Trebuia sa ne dam capul pe spate si sa spunem tot felul de cuvinte ciudate. Si ea facuse candva trotuaru'. Cu multi ani in urma. Renuntase cand ii cazusera dintii. Spunea: Sa nu faci ce am facut eu Tillie.

Asa ca am facut exact aia. Doar ca mie inca nu mi-au cazut dintii.

Nu am iesit niciodata cu un client pana la cinÅŸpe ani. Am intrat odata in holul hotelului turcesc si am auzit un fluierat incet. Toti au intors capetele, eu mai ales. P-orma mi-am dat seama ca ma fluierau pe mine. Am inceput atunci sa legan din solduri. Ieseam in lume. Primul meu peste mi-a zis: Dupa ce-ti primesti botezu', iubire, treci pe la mine pe-acasa.

Ciorapi, pantaloni foarte scurti, tocuri inalte. Mi-am inceput munca pe strada cu inversunare.

Unul din lucrurile pe care le inveti foarte devreme e sa nu-ti lasi parul sa cada inauntru prin geamul deschis al masinii. Daca faci chestia asta, aia mai nebuni te apuca de late si te trag inauntru si apoi te bat mar.

Pe primul tau tatic nu ai cum sa-l uiti. Il iubesti pana cand vine si te bate cu o cheie de roti. Dupa doua zile schimbi rotile impreuna cu el. Iti cumpara o bluza care iti scoate un evidenta toate formele.

 

Dupa ce s-a nascut Jazzlyn, am lasat-o la mama. Dadea din picioruse si se uita in sus la mine. La nastere avea o piele foarte alba. La inceput am crezut ca nici nu era a mea. Nu am stiut niciodata cine era tatal ei. Lista era lunga cat toate zilele. Oamenii ziceau ca s-ar putea sa fi fost un mexican, dar eu nu-mi amintesc de nici un Pablo care sa ma fi calarit. Am luat-o in brate si in clipa aia mi-am zis:Am sa ma port frumos cu ea toata viata.

Primul lucru pe care il faci cand ai o fetita, iti zici: Ea n-o sa iasa niciodata pe strada.

Te juri. Nu fetita mea. Nu o sa ajunga niciodata acolo. Asa ca iesi tu ca s-o tii pe ea departe. Am stat asa aproape trei ani, faceam trotuaru', fugeam acasa, o luam in brate, si pe urma, la un moment dat, am stiut ce am de facut. Am zis: Ai grija de ea mama.Ma intorc imediat.

 

Prima oara cand am vazut New Yorkul m-am intins pe jos langa cladirea Autoritatii Portuare ca sa pot sa vad tot cerul. Un tip a calcat peste mine fara ca macar sa se uite.

Am iesti la produs inca din prima zi. M-am dus la hotelurile ieftine de pe Ninth Street. Poti sa injghebi cerul dintr-un tavan, nici o problema. Erau o gramada de marinari in New York. Imi placea sa dansez cu palariile lor pe cap.

 

In New York lucrezi pentru barbatu' tau. Barbatu' tau e taticu' tau, chiar daca e doar un peste. E usor de gasit un tatic. Eu am avut noroc de la inceput si am dat peste TuKwik. M-a luat sub aripa lui si am facut cele mai bune trotuare. Gaborii te luau tot timpul la intrebari, ca de ce iti expui formele de relief. Isi dadeau seama de cand nu mai fusesesi la parnaie finca te intrebau ce data ai in autobiografie. Daca nu mai fusesesi la racoare o vreme, faceau degetul carlig si ziceau: Ia vino cu mine.

.....

Eu am fost prima negresa care a facut trotuarul ala fara intrerupere. Imi ziceau Rosa Parks. Ziceau ca sunt o ciunga neagra. Lipita de trotuar.

Asa e in viata, sa fiu a naibii. Glumesti la greu.

Imi ziceam, o sa fac destui bani, o sa ma intorc acasa la Jazzlyn si o sa-i cumpart o casa mare cu camin, si cu o terasa mare in spate, cu mobila frumoasa. Asta vroiam.

Sunt o ratata, un zero barat.Dar nimeni n-o sa stie asta. Asta e secretul meu. Merg pe strada de parca sunt stapana lumii. Uitati-va la pata aia de ciunga. Uitati-va cum se sterge.

 

Am o colega de celula aicea care are un soarece intr-o cutie de pantofi. Asta e prietenul ei cel mai bun, sta de vorba cu el, il giugiuleste, il pupa chiar. O data a muscat-o de buza. Am ras de m-am stricat.

A luat opt luni pt injunghiere. Cu mine nu vrea sa vorbeasca. In curand o muta in nord.Ea zice ca nu am pic de minte. Eu nu ma duc in nord nici sa ma pice cu ceara. Am facut o invoiala cu necuratu', era un omulet chel cu o pelerina neagra pe el.

 

La saispe ani aveam un corp de l-as fi facut pe Adam s-o lase pe Eva. Barbatilor li se scurgeau balele dupa mine. Etam tais, fara misto. N-aveam nimic pe unde nu trebuie. Craci pana-n gat si curu' de nota zece. Adam i-ar fi zis lu'Eva: " Eva, te las iubito", si Isus ar fi fost si el pe acolo si i-ar fi zis :" Adam, ai un bulan prcesc, nenorocitule!"

 

Pe Lexington era o pizzerie. Pe perete aveau o fotografie cu niste baieti in sorturi stramte, cu pielea neteda si cu o minge la picioare-aratau bine. Dar tipii care-o tineau erau grasi si parosi si faceau tot timpul glume despre pepperoni. Mafiotii veneau si ei pe acolo. Nu erau tipi cu care sa te incurci. Purtau pantaloni de costum cu dunga si miroseau a briantina. Astia pot sa te duca sa-ti faca cinste cu o masa din aia broscareasca de-a lor si pe urma te trezesti ca-ti creste gradinita pe piept.

 

TuKwik era mare figurant. Ma tinea la brat ca si cum as fi fost o bijuterie. Avea cinci sotii dar eu eram sotia Numero Uno, steluta din brad, cea mai buna bucatica. Pentru taticu' tau faci tot ce poti, aprinzi artificii pentru el, il iubesti pana la caderea serii si p-orma te duci sa faci trotuaru'. Eu ii aduceam cei mai multi bani si pentru asta el se purta frumos cu mine. Ma punea pe scaunul din dreapta in masina, si celelalte sotii se uitau la noi de pe trotuar si fierbeau.

Singura chestie e ca, cu cat te iubeste mai mult, cu atat te bate mai mult. Asta-i situatia.

Pe Lexington existau hoteluri cu tapeti pe pereti, unde-ti aduceau micul dejun in camera. Aveau camere unde puneau bomboane de ciocolata pe perne. Veneau oameni de afaceri peste noapte. Albi. Cu chiloti albi. Cum isi ridicau camasa, incepeau deja sa miroasa a frica de nevasta, de parca aia ar fi putut sa apara din cutia televizorului. Cameristele puneau dropsuri de menta pe perna. Aveam geanta plina de ambalaje verzi. Ieseam din camera cu hartiile alea verzi si cu barbati care transpirau deja numai la gandul certificatului de casatorie. Nu o faceam decat pe la spate, stateam la parter cum se zice. Nu stiam decat cel mai simplu furai, dar ii faceam sa se simta deosebiti.

" Oh, iubitule, lasa-ma sa te simt. M-am umezit toata. Te rog, nu-ti duce armasarul la alta iapa."

Aveam o mie de vorbulite de-astea idioate. Era de parca as fi canta un cantec vechi. Iar ei le lupaiau cu lacomie.

"E bine Prajiturico?" " Ah, Doamne, ma faci sa ma simt ata de bine" (un minut jumate, uau, maestre,e un record)

 

"Mai da-mi un pupicut dulceata" "Of dragutule esti prea dulce ca sa te pup" (mai repede as linge o teava de scurgere)

 

"Hei, fetito, ma pricep, nu?" "Ah, da, te pricepi, da, oh, ce te mai pricepi, ah, ce bine e!" ( pacat doar ca ai jurubita cam mica)

  • Like 3

3 Comentarii


Comentarii Recomandate

×
×
  • Creează nouă...