Sari la conținut

Epididimita

 

Epididimul este un tub lung si rasucit, aflat deasupra si posterior de fiecare testicul. Acest tub colecteaza si depoziteaza sperma sintetizata de testicule inainte de ejaculare.
Inflamatia si infectarea epididimului se numeste epididimita.

 

Cauze
Cauzele epididimitei variaza in functie de varsta si comportament. La copii, este cel mai frecvent asociata cu infectiile de tract urinar. La barbatii tineri activi sexual se asociaza adesea cu bolile cu transmitere sexuala, iar la barbatii in varsta cu cresterea in dimensiuni a prostatei. Infectiile bacteriene, posibil raspandite din aria rectala sau printr-o procedura urologica, pot determina, de asemenea, epididimita. Epididimitele pot aparea si in absenta unei infectii bacteriene, fiind denumite epididimite nonbacteriene.

 

Simptome
Durerea, sensibilitatea si edemul la nivelul scrotului (epididimul sau testiculele) care se agraveaza gradat sunt cele mai frecvente simptome ale epididimitei. Alte simptome care pot aparea includ febra si frisoanele, mictiunile frecvente sau disuria (disconfort la urinat) sau secretii la nivelul penisului.

 

Diagnostic
Epididimita se diagnosticheaza prin examinare fizica si istoric medical. Culturile din secretiile peniene se fac pentru a verifica o infectie bacteriana, cum ar fi de exemplu o boala cu transmitere sexuala, iar urocultura si sumarul de urina pentru o infectie de tract urinar. Pot fi necesare analize sangvine care sa verifice un nivel crescut de leucocite (globule albe) si o ecografie sau o investigatie imagistica nucleara pentru a verifica o posibila torsiune testiculara, care este o urgenta, putand determina reducerea brusca a fluxului sangvin la nivelul testiculelor si necesita tratament chirurgical de urgenta.

 

Tratamentul consta in antibiotice. Masurile suportive, cum ar fi repausul la pat si medicamentele antiinflamatoare (cum ar fi ibuprofen sau ketoprofen), pot fi de ajutor in ameliorarea disconfortului determinat de epididimita.


Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat


×
×
  • Creează nouă...