Sari la conținut

Standarde de frumusete


Vizitator

Postări Recomandate

Vizitator
Reputație: 0

ADEVARUL URAT DIN SPATELE STANDARDELOR DE FRUMUSETE

 

 

Frumuseţea e în ochii celui care priveşte (sau cel puţin aşa ar trebui să fie).

Ce este defapt frumuseţea?

Frumuseţea e abstractă, concretă, interioară, exterioară, dar cel mai important aspect al frumuseţii este subiectivitatea.

Fiecare percepem frumosul într-un mod diferit şi consider că asta nu se va schimba niciodată. Dar contrar credinţei mele, există oameni care vor să impună standarde de frumuseţe foarte greu de atins.

Standardele de frumuseţe se schimbă

Dacă ar fi să ne gândim puţin, idealul de frumuseţe feminin a existat de la începutul timpurilor, el schimbându-se treptat pentru a se încadra în normele vremii. În perioada renaşterii, femeile care astăzi ar fi considerate supraponderale erau apreciate pentru naturaleţea corpului lor.

În era victoriană erau în vogă corsetele care erau menite să realizeze efectul “taliei de viespe”, o talie nesănătos de subţire. Iar în prezent, ideea taliei de viespe şi obsesia de a nu pune vreun kilogram în plus încă există şi, din păcate, ia amploare.

De ce “din păcate”? Pentru că este trist cât de uşor putem fi influenţaţi de un concept atât de superficial precum frumuseţea fizică. Sigur, mereu s-a pus un accent prea mare pe acest tip de frumuseţe, dar acum se întâmplă mai mult decât oricând. Printr-o “mică” exagerare, pot spune că am ajuns la un apogeu al superficialităţii.

Standarde de frumuseţe promovate de mass media în scop comercial

Dar nu este în totalitate vină noastră. După cum am spus, suntem influenţaţi să gândim astfel, iar de cele mai multe ori, nici nu conştientizăm. Suntem influenţaţi de massmedia, aceasta folosind tehnici de manipulare în masă pentru a ne corupe gândirea.

Manipularea înseamnă găsirea nesiguranţelor, temerilor, a punctelor slabe şi folosirea lor pentru a impune anumite comportamente, fără a se apela la constrângeri. Massmedia manipulează prin presă, radio, televizor, internet, etc.

Recent, s-a realizat un studiu pe această tema, care a demonstrat cum principala nesiguranţă a femeilor, frumuseţea fizică, este folosită în diferite tehnici de marketing. În urmă studiului, s-a ajuns la concluzia că de-a lungul timpului, reclamele dedicate femeilor s-au bazat pe acelaşi principiu: “You’re not good enough”.

Frumuseţe artificială împotriva stimei de sine

85% din ceea ce găsim în revistele de frumuseţe ne fac să ne simţim inferioare şi departe de perfecţiune, iar de aici începe cercul vicios. Cercul vicios al tulburărilor alimentare (anorexie, bulimie), al depresiei, anxietăţii sociale, operaţiilor estetice iar ca rezultat, ajunge să ne scadă stima de sine.

Mii de femei ajung să se automutileze sau pot recurge chiar la suicid pentru că nu vor ajunge niciodată la acel ideal de frumuseţe prezentat de massmedia. Însă un detaliu important pe care nu îl menţionează nimeni este că acel ideal e defapt intangibil, iar perfecţiunea supremă nu există.

Perfecţiunea = producţie în masă

Suntem atât de prinşi în această idee de perfecţiune încât nu ne dăm seama că nu vom ajunge niciodată la ea. Cu toate acestea, ni se dau speranţe false. “Dacă ne cumperi produsele, vei arată că femeia din imagine”, şi lângă articol este o imagine cu o femeie cu un abdomen plat, talie subţire, sâni plini, şi şolduri late.

Perfecţiunea e văzută ca albul imaculat, ca un puzzle fără piese lipsă, însă, adevărul e că uneori nu găseşti ultima piesă a puzzle-ului şi că albul mai are câteodată pete de gri. În căutarea perfecţiunii, ajungem să pierdem esenţialul: pe noi înşine.

Pierdem un original printre copii. Nu ne mai recunoaştem în oglindă pentru că am recurs la metode drastice să facem parte din tipar. Ne conformăm unor idei cu care înainte poate nici nu eram de acord. Ne schimbăm pentru a fi pe placul altora, pentru a fi acceptaţi când noi nu ne acceptăm pe sine.

Trebuie ca toţi să fim la fel?

Aici greşim noi. Nu ne acceptăm pe sine. Nimeni n-a spus că va fi uşor, însă trebuie să învăţăm să ne acceptăm pe noi înşine cu bune şi cu rele pentru ca stima noastră de sine să nu aibă de suferit.

Trebuie să înţelegem că avem atuuri dar şi slăbiciuni, că orice întreg e format din mai multe părţi. Trebuie să înţelegem că avem zile bune şi zile proaste, că poate nu vom reuşi să facem totul ca la carte, şi că asta e înregulă.

Asta înseamnă să fi uman. Să alergi, să cazi, să te ridici de jos şi să alergi de două ori mai repede. Nu trebuie să ne conformăm unor idei doar pentru că ni se spune că ar trebui. Nu trebuie să ne schimbăm doar pentru a fi acceptaţi de alţii.

Ceea ce contează cu adevărat suntem noi. Ce simţim, ce gândim, ce facem, ce suntem. Standardele de frumuseţe au fost şi vor fi într-o continuă schimbare dar frumuseţea interioară rămâne.

 sursa:mental-training

  • Like 3
Link spre comentariu
Vizitator
Reputație: 0

De-a lungul timpului, standardele de frumuseţe s-au schimbat. În trecut, celebra expresie „frumuseţea cere sacrificii“ se aplica literalmente reprezentantelor sexului frumos, acestea făcând gesturi de-a dreptul şocante pentru a fi mai atrăgătoare. Bright Side a realizat lista celor mai nebuneşti metode prin care femeile încercau să atingă standardele frumuseţii. 

Europa, secolul al XVIII-lea: aluniţele

O perioadă în care era permisă utilizarea cu generozitate a produselor cosmetice, acordându-se o importanţă deosebită aluniţelor desenate. Acestea nu erau doar un truc de înfrumuseţare, dar şi un instrument pentru flirt:

  • O semilună desenată era considerată o invitaţie pentru o noapte;
  • O aluniţă desenată pe buza superioară însemna că doamna era singură şi liberă pentru propuneri matrimoniale;
  • Pe obrazul drept - căsătorită;
  • Pe obrazul stâng - văduvă.  
Secolele XV-XVII: chopin
post-119756-0-38834300-1516236685_thumb.jpg
 
Doamnele din secolele XV-XVII purtau pantofi chopin pentru a-şi proteja rochia de noroi şi a demonstra o poziţie socială înaltă. Pantofii vorbeau despre identitatea şi statutul celei care îi purta. Înălţimea pantofilor chopin putea ajunge până la 50 de centimetri, aşa că doamnele care îi purtau aveau nevoie de o servitoare de care să se sprijine.
 
  Anul 1939:protectie pentru machiaj
 
post-119756-0-11396200-1516237427_thumb.jpg
 
În acest fel femeile îşi protejau machiajul de ploaie. Unul dintre dezavantajele dispozitivului a fost faptul că aluneca foarte uşor, aşa că au dispărut repede de pe piaţă.
 
  Secolul XX - gropite in obraji
 
post-119756-0-11878000-1516237497_thumb.jpg
 
În secolul XX, femeile tânjeau după gropiţe în obraji. În 1923 a fost brevetat dispozitivul din imagine. Acesta era pus pe faţa, fixat în spatele urechilor şi bărbiei, apăsând puteric şi destul de dureros pe obraji. Printr-o utilizare îndelungată, femeile ajungeau să aibă rezultatele dorite.
 
 
Perioada Renaşterii: frunte înaltă, fără gene

post-119756-0-74967500-1516237535_thumb.jpg

 

În această perioadă, la modă erau femeile cu o frunte înaltă, majoritatea ajungând să-şi radă o parte din părul de pe frunte pentru a crea o imagine la modă. De asemenea, cu o pensetă specială îşi smulgeau genele.

 

 

 

sursa: historia.ro

  • Like 4
Link spre comentariu
Vizitator
Reputație: 0

Anglia, secolul al XVII-lea: pielea albă

post-119756-0-97040700-1516238259_thumb.jpg

 

Un amestec pe bază de plumb şi oţet era utilizat în secolul al XVII-lea pentru a albi pielea. Moda nu a durat foarte mult pentru că, în timp, amestecul îngălbenea ţesutul. Elisabeta I era o mare fană a acestui produs cosmetic, faţa acesteia atingând o impresionantă nuanţă de alb. Amestescul era cunoscut ca „masca tinereţii“.

Era victoriana: verdele mortal

 

post-119756-0-28379300-1516238451_thumb.jpg

 

În epoca victoriană, a fost inventat un colorant verde, care a devenit o adevărată tentaţie pentru iubitorii modei. Culoarea era numită „verdele lui Scheele“.  Pentru a fi creată culoarea, era folosit un amestec de arsenic şi cupru. În timp, metoda extrem de periculoasă ducea la moartea celei care purta haine vopsite prin această metodă, deoarece colorantul provoca iritaţii prin pătrunderea treptată sub piele.

Citeste mai mult: adev.ro/osjp6d

  • Like 3
Link spre comentariu
  • Oras:Bucuresti
  • Oras:Bucuresti

standardele de frumusete sunt date de:

- formatorii de imagine (in cazul lumii de azi: cinema, moda, etc.)

- existenta unui numar reprezentativ de modele in standard (nici prea multe sa te impiedici de ele pe strada ... ca "shaormistele", dar nici prea rare ca sa nu apuci sa le "vezi")

- subconstiientul fiecaruia

....

cred ca lista e mult mai lunga ...

Parerea mea  :hihat

  • Like 2
  • Minus 1
Link spre comentariu

In Asia, cu preponderenta Thailanda, majoritatea isi doresc sa aiba pielea alba, pentru ca aceasta este considerata nu numai "frumoasa", dar este si asociata cu un anumit statut in societate.Marea majoritate a starurilor TV este reprezentata de indivizi/individe cu tenul alb, iar o gramada de oameni isi doresc sa fie ca ei, cheltuind o gramada de bani pe numeroase tratamente dubioase si tot felul de creme.

Astia nu stau la soare.

 

Paradoxal, europenii stau cu brihanul pe plaja, pentru a se bronza, chiar si-n orele amiezii, cand este cel mai daunator.

 

Mass-media impune tipare, insa le culege din prejudecatile societatii.

 

In :) mea...

  • Like 1
Link spre comentariu
Vizitator
Reputație: 0

Spre deosebire de ce spune colegul miskin despre Thailanda, in Urziceni, un orasel din Romania, daca esti alb esti considerat urat.

Acolo toti sunt negri pana si in cerul gurii, asta din cauze naturale, nu pentru ca au stat la soare.

  • Like 2
Link spre comentariu
Vizitator
Reputație: 0

Alt topic reusit, se poate inchide si asta

Nu te obliga nimeni sa stai pe el daca nu iti place. Tu esti ala..."fa.ma doamne un bob de mei si m-arunca intre femei"...unde e barfa de femei tzop si tu sa pui varf

  • Like 2
Link spre comentariu
  • Telefon: 0731670030
  • Oras:București Herăstrău 0731670030
  • Disponibila
  • Telefon: 0731670030
  • Oras:București Herăstrău 0731670030
  • Disponibila

E păcat că frumusețea e închisă în sertarase...Ani risipiți ai omenirii!

Link spre comentariu
  • Telefon: 0731670030
  • Oras:București Herăstrău 0731670030
  • Disponibila
  • Telefon: 0731670030
  • Oras:București Herăstrău 0731670030
  • Disponibila

Nu te obliga nimeni sa stai pe el daca nu iti place. Tu esti ala..."fa.ma doamne un bob de mei si m-arunca intre femei"...unde e barfa de femei tzop si tu sa pui varf

Dai impresia că vrei să te aperi si acest gest al tău le conferă ideea că ar avea un statut in fața ta, chiar de-ți sunt niste necunoscuți si falseaza in tot ceea ce au in intenție de a iti transmite. Iar tu când te deschizi ca om, cum e natural sa fie, ei îți neagă orice statut, folosindu-se in demersul lor de puterea ce-o are o comunitate de oameni. Acestia sunt oameni care se simt mici...si e greu pentru ei să-si recunoască această problemă!
Link spre comentariu

  • Oras:Tennessee
  • Oras:Tennessee

frumusetea e relativa ... se creeaza in psihicului fiecaruia sub influenta unor stimuli exteriori. Parerea mea  :hihat

relativa si subiectiva ....depinde de cum arata stimulii exteriori !!! =))

in peninsula iberica un criteriu de frumusete este latimea soldurilor ...cu cat femeile sunt mai late-n solduri , cu atat sunt  mai apreciate !

  • Like 2
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Creează nouă...