Sari la conținut

Globu' lu' Picon

  • intrări
    3
  • comentarii
    35
  • citiri
    7.748

SFARSIT DE VARA...SFARSIT DE TINERETE


picon

1.605 citiri

Era cald in acel sfarsit de august. Soarele ardea puternic,era ora doua dupa-amiaza. Golful francezului ramasese aproape gol. Plecasera aproape toti,goniti de foame si de vantul sacaitor,care ridica din cand in cand nisipul,care iti intra peste tot. Golful francezului,era ca si si Epava,unul din locurile unde se facea nudism,unul din locurile de fronda,unde aveau tinerii anilor '80 impresia ca faceau dizidenta cumva...ca erau mai cu mot. Aici veneau multi din" lumea buna" a acelor ani: studenti-artisti,cantareti,trupe,tineri actori,intr-o fratietate cu "muritorii de rand" la pielea goala.

El a ramas pe plaja,desi gasca plecase sa manance de pranz: o langose si niste beri. A ramas,desi batea vantul din ce in ce mai tare...voia sa ramana singur. In acea zi,se implinea un an de cand ii murise tatal,pe care il divinizase. Se terminase tabara,ultima tabara din viata de student,peste o luna trebuia sa se prezinte la postul unde fusese repartizat. A mai ramas o saptamana impreuna cu cativa din gasca cu care plecase la Costinesti in tabara.Venisera "blindati" si cu ajutorul unei pile din statiune,unei diferente de bani si "atentiilor" isi schimbasera cazarea la Hotel Forum. Marfa! Si-au prelungit usor sederea,caci vacanta se termina si studentii plecau siruri siruri catre gara.

Isi facuse un culcus compus din malul inalt al falezei , un "zid" din pietroaie care se gaseau din plin acolo,inalt de vreo 3-4 palme,suficient ca la "firul nisipului" sa fie cat de cat adapost si un cearceaf prins in doua bete.Statea in pielea goala pe burta,privind marea,fuma si se gandea. Ganduri amestecate,despre taica-su,despre viata ce urma sa inceapa. Avea constiinta faptului ca o data cu aceste zile de sfarsit de vara se sfarsea si tineretea lui.Era trist,lacrimile-i curgeau pe obraji,amestecandu-se cu firele de nisip si sarea aflate din belsug.Maica-sa a insistat sa mai ramana la mare,se va ocupa ea de parastas. " Mai stai mama la mare,e ultima ta vacanta,intri "la stapan" si nu o sa mai poti. Se descurca mama singura,stai copilul meu si profita de aceste zile". A aceptat greu,dar a acceptat,poate si din usor egoism,poate si constient de faptul ca avea dreptate maica-sa. Se gandea : oare voi face fata serviciului? Nu ma voi face de ras? Voi stii sa fac ce trebuie? Nu trecuse prin facultate ca gasca prin apa,dar mici nu se omorase cu invatatura. Se bazase pe inteligenta lui,spiritul speculativ si terminase facultatea pe un loc onorabil.Dar ii era teama de viitor,era nesigur de cunostintele acumulate...ii era frica si de faptul ca era mai rebel,mai nedisciplinat,mai "rau de gura". Toate astea se amestecau in capul lui,ganduri ravasite de vantul ce batea aproape neintrerupt,de zgomotul valurilor,de strigatul pescarusilor.

"Nu te supara,poti sa-mi dai si mie un foc? Cu chibriturile nu ma descurc pe vantul asta"

Deschise ochii,se intoarse pe o parte si vazu fata ce statea cu tigarea in mana,aplecata in genunchi,cu parul blond-saten cazut peste sanii rotunzi,nu mari dar foarte frumosi.. O "piesa" de fata,mai frumoasa decat alea doua clujence agatate de Dragos. Remarca si ochii caprui spre verzi,tristi si ei,ca si ai lui. Nu avea chef in starea lui de vreo "agatatorie",asa ca ii oferi foc politicos si atat.

"Ooooo...e mai bine aici la tine,mai adapost. Pot sa vin langa tine? '

"Da,poti"

Aiurea raspuns...si nepoliticos si aiurea...

Fata si-a adus prosopul,sacosa si se aseza fara o vorba langa el. Stateau si fumau,gandindu-se fiecare la ale lui. Stateau amandoi pe burta privind spre mare in tacere.

" Ma cheama D... bunica-mea a fost rusoaica."

" Ma cheama T..."

Urma iar o tacere, usor tensionata de data asta. Se uitau cu coada ochiului unul la altul si-si fereau privirea,doar de vreo doua ori incrucisandu-se.

" Esti frumoasa D..."

"Nici tu nu arati rau ...am face copii frumosi amandoi"

" Aoleu! Ai vreun gand?"

" Nu dom'le...nu-s in perioada fertila...ziceam si eu asa..."

Au stat mult de vorba,povestind despre ei,despre viitor. Era ultima vacanta si pentru ea,aceleasi framantari o chinuiau ca si pe el. Sfarsitul verii,sfarsitul tineretii...erau perfect constienti de asta. Parca voiau sa devoreze aceste ultime ramasite de tinerete "fara griji si fara bani". Sa nu se gandeasca la viitor...sa nu se gandeasca la nimic.

Vantul incepuse sa fie si mai deranjant,asa ca hotarara sa plece. Se ridicara in picioare si in sfarsit se studiara unul pe altul. Pufnira in ras si se lara in brate,ramanand asa destul de mult timp,pierzandu-se unul intr-altul.

S-au imbracat si au plecat imbratisati .

"Unde stai?"

"In Schit-raspunse ea. Tu?"

"La Forum"

'Maaaamaaa...esti tare!"

"Nu...spaga e tare"

"Pot sa vin sa ma spal pe cap la tine,inainte de a merge in Ring ?"

"Bineinteles".

A venit pe la 6 seara. Cu hainele si pantofii de disco intr-o sacosa,cu sampon,farduri si toate chestiile fara de care femeile nu se pot desparti.

Se sarutara,el facu un ness,scoase sticla de Johnie Walker pe jumate plina ( ce ramasese nedat ca spaga)...iesira pe balcon privind marea tacuti si imbratisati.

Intr-un tarziu,merse la baie. Se intoarse infasurata in prosop; el atipise pe pat,in chiloti. Se apropie de el si baiatul se trezi . Si-a desfacut prosopul si s-a lipit de el cu un zambet bland si ochii inchisi. Au facut dragoste ca disperatii. Se agatau unul de altul cu disperare parca,isi mestecau buzele,se strangeau puternic,se impreunara ca si cum ar fi fost doi condamnati la moarte ce-si traiau ultimele ore. N-au mai plecat la discoteca. S-au iubit si au adormit de mai multe ori pana dimineata. Nu mai aveau nevoie de mancare...traiau ca aproape toti din generatia lor cu "l'air du temps" ,vorba lui Aznavour.

Dimineata.

"Eu trebuie sa plec. Am tren la 11h30 si am de facut bagajele"

"Mai stai. Eu plec poimaine,camera e platita..."

" Nu pot. Trebuie sa plec."

Si pleca.

 

Au trecut aproape 2 luni. Toamna rece si ploiasa. Venea din oras si din troleibuz vazu baruletul destul de cochet pt. vremurile acelea. Se gandi sa coboare sa bea un coniac si o cafea,cand o zari pe un scaun,in fata in spatele soferului. Il zari si ea. O lua de mana si coborara fara cuvinte ...intrara in bar. Ea comanda o cafea,el cafea si coniac

.

" Ce faci tu mai?"

"Merg catre casa. Tu?"

"La Gara. Il astept pe sotul meu."

"Sotul?"

"Da. Te-am mintit. Nu eram in perioada infertila ci gravida in 6 saptamani'. Am avut nunta acum o luna. N-am mai vrut sa avortez,sa trec prin ce am mai trecut. E baiat bun,ma iubeste...eu il respect. Tu ai fost ultima mea zi de tinerete. Iarta-ma daca crezi ca te-am folosit."

"A fost ultima zi de tinerete pentru amandoi. Si eu ma insor in primavara."

Au stat cam o ora aproape in tacere.

"Trebuie sa plec. Peste o jumatate de ora soseste trenul. Face naveta saptamanal. Ii place sa-l astept la gara"

Si pleca.

A plecat si el in ploaia marunta,pe jos,lasand sa treaca troleibuzul pe langa el. Plange? Nuuuu...sunt picaturile de ploaie...ba da...sunt si lacrimi.

Intr-adevar,tineretea a cam trecut. La 25 de ani.

 

Este o poveste. O poveste a unei generatii,ca multe alte povesti similare. O poveste a unei generatii "calare" pe doua sisteme sociale putin inteleasa de cai mai batrani,putin inteleasa de cei mai tineri Putin inteleasa chiar de noi insine . Si judecata de toti deopotriva. Poate ca meritam sa fim judecati...nu stiu...

  • Like 4
  • Minus 1

20 Comentarii


Comentarii Recomandate

Absolut superb, maestre. Felicitarile mele!... ma regasesc si eu pe aici, asemenea multora, probabil. Voi urmari cu atentie blogul... scrie cat mai des ca scrii bine rau.

Link spre comentariu
Vizitator Raffaello

Postat

Frumoasa poveste @Picon ! Frumoasa si trista ..

Ai spus : " ..Poate ca meritam sa fim judecati...nu stiu..." . Cine sa judece , si mai ales .. de ce ?

Nu e cazul !

 

PS .

Vyypuss , ai vrut sa faci o glumita in stilul , tau , dar .. nu e prea sarata ..

Link spre comentariu
Vizitator Josep_Guardiola

Postat

Super tare maestre!!!

 

@Vyypusse, nu fi puslama, ca te urechez!!!

Link spre comentariu
Vizitator Angel

Postat

Felicitari! Ati reusit sa deprimati audienta...

 

 

Inclusiv pe mine!

 

Mai am si 28 de ani....

Link spre comentariu
Vizitator Scrat

Postat

Felicitari @picon pentru expunere ... am fost miscat (am trait si eu vremurile alea). Misto si treaba cu ... Globu' lu picon (oare cati or fi observat ?).

Link spre comentariu
Vizitator sambure

Postat

"Poi cum dom'le? N-a luat-o Melitzia pe curva aia" de pe plaja ca statea cu "biboasca" goala? :))

Link spre comentariu

Hahahaha...! 1-1 . I like this game.

 

Multumesc tuturor celor peste 100 de prieteni care si-au rupt cateva minute sa citeasca aceasta povestioara, in cele cateva ore de cand am postat-o.

 

@ Raffaello, poi ne judeca cei mai in varsta ca noi,ca am "distrus tara lasata de Ceausescu",ne judeca cei tineri pentru ca nu le-am "oferit o tara mai buna". Pe primii ii inteleg,au muncit din greu,de voie de nevoie si au constriut ceva...bun rau...au construit. ii inteleg si pe cei mai tineri,ca n-au rabdare...noi am avut ? Noi n-am avut oportunitatile lor,dar eram la fel de "a toate stiutori" de rebeli. Tinerii de azi sunt frumosi,asa cum am fost si noi,si parintii nostri...cum sunt toti tinerii din lume,cum au fost tinerii intotdeauna.Ma bucur ca am reusit sa "produc" ceva in care cei ce au o anumita se regasesc.

 

Mai puslama,testamentul o sa-l scriu cu lopata pe carca ta,in timp ce stai pe dormeza. Btw...cine a sters prima parte din postul fiului cel obraznic?

  • Minus 1
Link spre comentariu
Vizitator Deep River

Postat

Mr. Picon, sper sa mai avem ocazia lecturarii scriiturii matale. :) Felicitari pentru anagrama din titlul blogului! ;)

Link spre comentariu

@Papy eu am cerut stergerea primului rand unui moderator .... oi fi eu tacanit dar nu sunt nesimtit ...... Stay far frica ca te ard eu pe alta parte ...........

Link spre comentariu

mai draga, prozatorilor (si cel mai "rau" ma refer aici la gazda si la deep river)! sunteti meseriasi, care mai de care (si NU sunt ironic). adica @picon a primit destule laude pentru valoarea literara a recenziilor lui in timp ce @deep river ne-a dat pe spat cu blogareala.

da' am si io ceva de spus. nu chiar critica! va rog io din sufletul meu mare si bun: scrieti bre si voi ceva mai vesel! adica de ce tre' sa-mi maschez o lacrima de cate ori intru pe bloguri? fratii mei poeti, lumea e trista, hai sa radem de ea!

Link spre comentariu

@tzaranu, la intrebarea ta raspunde maestrul Paler..."lacatele din noi se deschid cu o lacrima."... si cred ca nu mai e nimic de adaugat.

Link spre comentariu

Eh... eram într-o perioadă grea, dureroasă! Mama era grav bolnavă (a și murit la o lună) și mă gândeam ... Mi-am amintit de tata și de faptul că la parastasul de un an ... ai citit... Totul e 100% real. Și cum pe vremea aceea blogul era foarte în vogă pe aici, mulți scriau și cum citisem înainte ceva mișto, mi-a venit așa ... Am scris "dintr-o bucată", nu am recitit, nu am corectat. De altfel, ai văzut câteva greșeli de tastare, câteva greșeli de ortografie, virgule etc. 

Pe atunci, componența membrilor era mult superioară celei de acum, iar moderarea era dură, nu ca acum. Am ajuns să mă cobor și eu la nivelul lor uneori, de vreo 3 ani. Dacă nu răspundeam, sau o făceam elegant, ei continuau. Continuă și acum dar, măcar îi ustură. Deci, pentru cine să scriu?

Mulțumesc pentru aprecieri!

  • Like 1
  • Minus 1
Link spre comentariu

e scris frumos... si sincer, si elegant..... si te atinge

scrie pentru cei putini, pentru cei care stiu sa citeasca printe randuri, pentru visatori... pentru cei ca mine si cei ca tine... cel de atunci :)

 

chiar mi-ar placea sa te mai citesc.... ai un dar, exerseaza-l :)

Link spre comentariu

ÃŽți mulțumesc încă o dată pentru cuvintele frumoase și aprecieri ... poate un pic exagerate, fără falsă modestie! Știu că scriu binișor, când inspirația mă lovește și când sunt în starea aia ... fie de tristețe, fie de bucurie. 

Și nu, nu m-am schimbat! Un om nu se poate schimba, sau, nu prea mult. Eu, doar m-am adaptat la ... mediu.

  • Like 1
  • Minus 1
Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...