Sari la conținut

Globu' lu' Picon

  • intrări
    3
  • comentarii
    35
  • citiri
    7.756

Decembrie


picon

1.303 citiri

 

 

Decembrie 1989. Romanii nu se bucurau asa cum ar fi fost normal, intr-o,intr-o tara normala,in vremuri normale. In primul rand,alergatura dupa cele necesare pentru a petrece sarbatorile de iarna cum se cuvine. Acuma...si noi romanii... de sarbatori (Craciun,Paste, Reveillon etc. ) facem paranghelii cu mancare multa si grea,beutura multa de asemeni,de se umplu spitalele cu infarcturi,come alcoolice,indigestii,dischinezii biliare si alte dovezi de civilizatie avansata. Dar pe vremea aia,nu se gasea practic mai nimic. Totul era la "negru" ,trebuia sa te" descurci" ,sa te imprietenesti cu cate un sef de magazin,sa dai suprapret,sa strangi paine uscata si sa o cari la tara ,la neamuri (daca aveai) sa-ti creasca un porc,sa strangi din timp cate un pachet de unt,de margarina,o sticla de ulei si un kil de zahar (erau pe cartela0...ma rog...tot felul de exchibitii. Cat despre cadouri de Craciun...alta alergatura...te interesai care a mai primit vreun" pachet ' din Occident,care mai face bisnitza cu marfuri din "tarile prietene" unde oricum,oamenii o duceau mai bine ca noi. In loc de bucurie...griji,alergatura,cozi,nervi..

Si mai era ceva in decembrie 1989 care ne facea sa fim tristi,deznadajduiti. In toate tarile comuniste din Europa,se intamplase ceva...revolutii de catifea,de matase de bumbac...dar...jugul comunist incepuse sa se scuture. La noi...nimic! Bine,nu am pus in calcul Albania ca aia nu se punea) si Iugoslavia,care oricum de vreo 20 de ani devenise o tara cu un sistem mixt,cumva intre comunism si capitalism.

La noi,totul era cenusiu. Cladirile.fetele oamenilor,hainele lor si mai ales viitorul. Era o mare disperare. O revolta imensa si o frica animalica in acelasi timp ne cuprinsese,o deznadejde coltz cu blazarea si abandonul. Supravietuiam. Atat! Supravietuiam in frig,intuneric,teama,alergatura dupa mancare si cele necesare supravietuirii,in plin cult al personalitatii ...pe scurt in crunta dictatura.

Si ...s-a intamplat. A venit! A venit Revolutia! Poate unii ma vor contrazice,dar simt nevoia sa scriu aici,parerea mea,parerea unui om care a trait si a participat la eveniment,parerea unui om care mai stie cat de cat Istorie. In primul rand, o revolutie se deosebeste de celelalte forme de revolta populara prin aceea ca are un grup de complotisti ce in ilegalitate,pun la cale sa rastoarne puterea,croiesc un program (fie el si minimal),provoaca miscari de mase sau profita de miscari spontan aparute si se pun in fruntea lor. Pe scurt,in comparatie cu o rascoala de exemplu, lucrurile sunt mai "asezate:,mai puse la punct,mai clare. Bineanteles,ca se incearca cooptarea unor reprezentanti ai armatei,organelor de ordine,de represiune,care s-au saturat de ceea-ce se intampla si se pot alatura complotistilor. Toate aceste ingrediente au existat si in cazul Revolutiei Romane. Au existat in cazul tuturor revolutiilor din lume,din orice perioada. Astea le-a diferentiat de rascoale,revolte spontane. Alt lucru comun tuturor revolutiilor este ca aspiratiile populare sunt in buna parte inselate cu timpul,ca se creeaza o noua patura de potentati ,cocotati pe umerii revolutionarilor.Si a In fond,francezii au inlocuit un rege cu un imparat in cele din urma,imperiul tarist s-a transformat in imperiul sovietic si exemplele pot continua. Deci da...in Decembrie 1989 a fost o revolutie,ce a respectat toate canoanele,asa cum scrie in toate cartile de istorie. Nu am discutat de loviturile de stat ca modalitate de schimbare a puterii/regimului politic,pentru ca asta e altceva.

Practic,la Timisoara,unde s-a aprins valvataia,din nimic a inceput Revolutia. In fond,romanii ortodocsi in majoritatea lor,n-aveau nici o treaba cu Laszlo Tokes,ca il muta securitatea in alta parte sau altceva. Efectiv,s-au alaturat celor din acea confesiune care isi exprimau revolta si astfel,totul a luat alta amploare. Sa fi facut in mod intentionat Securitatea acea...gafa? Posibil ! Posibil pentru ca in Malta,deja se transase problema si una cate una,tarile din blocul sovietic au inceput sa se "miste" dupa acelasi scenariu: oamenii ies in strada,autoritatile intervin nu excesiv de brutal,conducerea este schimbata cu o garnitura de comunisti mai open mindet,au loc alegeri libere si...fiecare cum isi asterne. Sunt convins ca Securitatea stia,motiv pentru care nici nu s-a implicat prea mult in represiune. ARMATA A FACUT PRAPADUL! Ma doare sa spun asta,dar adevarul acesta este. Un exces de zel al catanelor din conducerea Armatei care in meciul etern pe care il aveau cu MAI-ul au crezut ca pot sa-i puna in situatie delicata fata de Ceausescu si sa "le ia fatza". Plus instructia slaba a soldatilor,care de frica au tras "ca la nunta". Deci...e posibil ca Securitatea sa-si facut propriul joc,pt. a iesi in cele din urma basma curata...cat de cat...

Armata deci,a facut prapad la Timisoara,lucru ce a ingrozit si revoltat toata tara,ne-a trezit pe noi,ceilalti...ne-a dat curaj...curajul disperarii. Intuiam cu totii ca aste e SANSA,daca o pierdem,suntem condamnati. Mai departe...oare tot "baietzii"? ...l-au sfatuit pe pitic sa tina un miting in carea fie infierata cu manie proletara revolta de la Timisoara,fapt ce s-a intors impotriva lui. Si a inceput deranjul,pe 21 dec. si in Bucuresti,unde iar Armata a actionat dur,omorand si ranind ca si la Timisoara multi oameni ce iesisera in strada,cuprinsi de revolta,deznadejde si furie. Pe 22,Ceasca a plecat cu helicopterul de pe CC,in haosul de acolo,grupul complotistilor a invins (lucru normal,caci aveau ceva schitat,erau cat de cat organizati). Aici,se incheie partea frumoasa,partea pura a Revolutie...in seara zilei de 22. A inceput apoi,partea murdara.partea subterana,care a dus la cel mai mare numar de morti,morti cand deja nu mai era nevoie sa moara nimeni.Nu trebuia sa mai moara nimeni. Teroristii ! Au fost teroristi sau nu? Au fost teroristi sau numai o mare cacealma? O mare,imensa crima... Eu cred, ca a fost o imensa crima,bazata totusi pe un mic sambure de adevar. Sunt convins ca existau mici formatiuni secrete,probabil in subordinea lui Ceausescu dar facand parte din structurile Securitatii,destinate acestor activitati murdare (asasinate,diversiuni,apararea suplimentara a familiei prezidentiale...dumnezeu stie mai ce...),care au actionat la comanda scurt timp cat sa creeze panica si care au fost rapid retrase,lasand haosul sa se deruleze,sa se creze o psihoza si in cele din urma sa legitimeze conducerea instalata,in frunte cu Iliescu. Dar asta a insemnat sute de morti,sute de raniti,mii de vieti distruse. Pentru asta si pentru mineriade ar trebui judecat Iliescu,Roman si alti criminali. Oare Dinescu,Sergiu Nicolaescu,Caramitru chiar nu stiu nimic? Huummmm...sa vedem ce au facut ei apoi,ce averi au facut...poate avem un raspuns. Sau poate nu...

Ce este cert,este ca in Decembrie 1989 in Romania a avut loc o Revolutie anti-Ceausescu,care s-a transformat intr-una anticomunista,care a fost acaparata de un grup,care a fost in buna parte deturnata de acestia...care au constituit nucleul profitorilor si imbogatitilor "de razboi".

Cine au fost marii castigatori? Pai nomenclatura de ordinul 2 si 3 din PCR,securistii si cei ce orbitau in jurul lor.

Ce am castigat,noi,pulimea? Pai am castigat dreptul la opinie,la manifestare,la informare,la libera circulatie,la libertate. Am castigat dreptul la o viata mai buna,neconditionata de apartenenta la PCR. Am castigat dreptul de a trai. Am castigat enorm,cei mai devreme nascuti stiu cum era atunci.

Ce n-am reusit? N-am reusit sa traim si sa avem o tara asa cum am fi putut sa avem. Erau premise excelente dar...n-am reusit sa avem o clasa politica ci doar niste hoti,niste hiene,niste lichele. Chiar si cei mai tineri,mult mai putzin atinsi de comunism sunt la fel,poate chiar mai rai ca veteranii. N-am reusit,dupa 23 de ani sa ne civilizam,avem din pacate un mare retard civilizational in comparatie cu tarile occidentale. N-am reusit sa luam mai nimic bun de la ei,ci mai mult ce e rau.

Acum,dupa 23 de ani,am reusit marea performanta sa alegem un parlament cu o majoritate de peste doua treimi,cu o opozitie practic inexistenta,identica aproape celei din 1990,cand s-au pus bazele statlui de azi,cu multe.multe hibe (nu intru in detalii,poate alta data). Avand aceasta majoritate zdrobitoare,cu o opozitie insuficienta numeric in Parlament,puterea politica are doua alternative: fie sa faca niste lucruri extraordinare si sa ne aduca acolo cam unde ne dorim,fie sa ne duca la un si mai mare dezastru. Oare ce va fi?

In Decembrie 1989 am sperat multe. Unele,nu putine s-au indeplinit. Altele,nu putine nici ele ,nu. Cei ce au murit,nu au murit ca sa faca toti derbedeii averi furand si jefuind tara,n-au murit ca toti gangavii,analfabetii si hotii sa conduca tara. Au murit sperand. Noi nu stiu cate sperante mai avem. Dar sa nu-i uitam pe cei 1.200 de eroi,unii fara voie,pe cei raniti si schiloditi. Sa aprindem o lumanare si sa punem o floare,alaturi de un gand pios si o lacrima.

 

 

Am scris aceste randuri in special pentru cei mai tineri dintre dvs. care trebuie sa stiti ce s-a intamplat atunci,in Decembrie 1989,cum se traia atunci si sa stiti totusi,ce sansa aveti sa traiti acum,desi nu e tara pe care am fi vrut sa v-o lasam. Atata am putut si ne cerem scuze ca n-am reusit mai mult. poate preluati voi stafeta si veti desavarsi ce am inceput noi. Am vrut sa stiti versiunea unuia care a fost acolo,care a scapat nu stie nici el cum, neciuruit. In fiecare Decembrie,ma incearca o puternica emotie,gandindu-ma la ceea-ce a fost atunci. Scriitura de fata este mai seaca si poate mai putin coerenta fata de cum v-am obisnuit eu...cativa dintre dvs. stiu care sunt motivele.

  • Minus 2

6 Comentarii


Comentarii Recomandate

Vizitator euflo96

Postat

22 decembrie '89....,avem vreo 12 ani si stateam pe burta pe jos si ma jucam un fel de fotbal, cel cu elastic, biluta printre cuiele alea...Aveam radioul langa mine, rulau programele obisnuite.Aud ceva de genul la radio : suntem revolutionari ,dati drumul la televizor.E revolutieeeeeee!!!!Dintr-o miscare aprind televizorul si imi strig fratele de 18 ani.S-a prins imediat de faza si a iesit pe usa in viteza, doar ce si-a luat o haina mai groasa pe el si mi-a zis sa transmit  parintilor ca a iesit la revolutie.La televizor rulau scene cu revolutionarii dezlantuiti la adresa comunistilor.Am auzit la tv Ole, ole, Ceausescu nu mai e! ,atat mi-a trebuit, am scos capul pe geam si am strigat din toti plamanii- Muieeee mah securistuleeeee! Aveam unul la bloc, nu stiu ce vina avea el, dar mi-am adus aminte ca multi aveau frica securistilor si auzem frecvent -peretii au urechi-, si stiam ca securistii sunt de vina!

Cand au venit parintii de la munca, am vazut 2 stari diferite la ei.Mama era optimista si cumva mandra ca fiul ei a iesit la revolutie, iar tata cu fiecare ora trecuta devenea mai nervos..Niciodata nu aveam sa il vad asa nervos, stiu ca de nervi a spart vreo 2-3 pahare de pereti.

-Imi vreau baiatul acasaa!

Nu era comunist, dar la munca era inconjurat numai de comunisti/securisti si stia ca daca revolutia aia va da gres....ar fi fost nasol...Noi eram la tv si vedeam ce se intampla in Bucuresti, de frate meu nu stiam nimic, credeam chiar ca a plecat la Bucuresti...Dar nu, a doua zi, pe 23 Decembrie a aparut primul ziar privat din Romania (Orizonturi noi) si era in poza, alaturi de alti revolutionari.Ce facuse?A strigat impotriva comunistilor, a rupt ceva carti si tablouri din sediile comuniste, a decupat steaguri tricolore, a ajutat la tiparire si distribuirea ziarului, a fluturat steagul....Dupa doua zile a venit acasa sa se schimbe si sa arboreze un steag tricolor decupat pe bloc.Parintii nu au reusit sa-l retina sa nu plece din nou la revolutie.Stiu ca la cateva zile a adus un doliu de marimea unui steag sa il arboreze pe bloc, in memoria celor cazuti la revolutie.

Un mare tiran al omenirii a zis - AdevăraÅ£ii eroi au căzut pe câmpurile de bătălie.- ,dar oare cat de nenorocit sa fi sa iti iei certificat de revolutionar desi aveai 3 ani?E un caz cu unul de era prin parlament si are certificat de revolutionar desi inca sugea la sanul lu' masa.Cred ca asta e lipsa de respect la adresa celor care au contribuit si celor care au murit la revolutie.

Mreu mi-am sicanat fratele sa isi traga certificat de revolutionar, se stie cate avantaje au adus si poate inca aduc detinatorilor...de drept sau celor falsi.Nu vrea sa isi ia si  sincer ma bucur ca nu il tentezeaza o recompensa.

Personal, eu vad doar Ole,ole, Ceuasescu nu mai e...., dar comunistii/securistii rai au alte fetze acum, multi inca ne conduc si acum.

Tot sper ca adevaratii eroi sa nu fie uitati niciodata si sa nu fi murit degeaba...Pentru ei un gand bun.

Link spre comentariu

Mi-ai adus aminte de Paturca si cum a fost scos in strada. De soarta lui trista si de logodnica lui care a murit strivita de tanc, in fata salii Dalles. Ar fi bine sa nu il uitam pe acest "golan".

Link spre comentariu

Apropos de armata, in Decembrie '89 eram la Craiova, in prag de "liberare"(care a si fost aminata din cauza evenimentelor).

Pentru ca obtinusem tot in cadrul armatei la Caracal permis de profesionist, mi-am petrecut ultima parte a "datoriei de onoare fata de patrie" ca sofer pe Aro-ul comandantului, un tip pe la vreo 40 si ceva de ani, cu grad de maior.

Mi-aduc si acum aminte cu groaza ca in data de 22, dupa fuga piticului, lumea a iesit pe strazi si in Craiova...Se auzea ca au incendiat Casa Armatei, ca au produs ravagii la sediul comitetului judetean de partid, etc., bineinteles toate acestea fiind povesti...

Si uite asa s-a luat decizia ca tov. maior sa mearga personal sa constate aceste fapte si sa ia masurile necesare.

Zis si facut. Am fost chemat sa aduc masina in fata comandamentului, sa-l preiau pe tov. maior si inca citiva soldati inarmati pina in dinti, la fel ca si mine de altfel.

Si ce credeti ca imi spune tov. maior la urcarea in masina?

-"Pe asta (PM-ul, pistolul mitraliera cal. 7,62 pentru cei ce n-au avut "placerea") mi-l dai mie ca stiu io ce am de facut cu el. Tu vezi-ti de covrigu' tau si daca ti se pune femeie cu copil in brate in fata masinii, TRECI PESTE EI!!!"

In momentul ala am inceput efectiv sa vad stelute verzi...

In fine am iesit din unitate si la intrarea pe unul din bulevardele Craiovei am dat nas in nas cu muncitorii de la fabrica de avioane, care la vederea Aro-ului de armata au inceput sa scandeze "Armata e cu noi!"

La care, tov. maior ca sa arate ca e idiot pina la capat, a scos mina pe geam cu celebrul deget mijlociu ridicat in sus si a zbierat cit il tineau bojocii: "ete pula armata e cu voi!"

Nu stiu nici acum cum de nu ne-au intors oamenii aia cu rotile-n sus sa joace cu picioarele pe noi, dar stiu ca din pacate cam asta a fost atitudinea armatei in Decembrie '89...

Acuma, referitor la ce lasam generatiilor viitoare, ei nu au decit sa hotarasca in ce directie vor sa o ia : exista varianta de a merge in continuare spre Vest, cu asumarea obligatiei respectarii regulilor si valorilor democratice, sau intoarcerea 180 de grade catre Est, ca sa ne dea poporul sovietic frate si prieten gaze mai ieftine (aud in ultimul timp tot mai multi cretini care merg pe ideea asta...).

Din nefericire, la cum au iesit alegerile astea, presimt ca ne cam "paste" ceva destul de nasol...

Link spre comentariu
Vizitator euflo96

Postat

Mi-ai adus aminte de Paturca si cum a fost scos in strada. De soarta lui trista si de logodnica lui care a murit strivita de tanc, in fata salii Dalles. Ar fi bine sa nu il uitam pe acest "golan".

Noi nu il uitam...,dar nu pot sa uit ce soarta a avut eroul asta si cum l-a umilit sistemul de la noi....

 

Link spre comentariu

Picon,felicitari pentru deschiderea acestui subiect.

Astazi este 16 decembrie.E adevarat ca azi implinesc un an de "forum".Dar cel mai important ,e ziua cand a luat nastere LIBERTATEA in Romania.De atunci creste,mai greu,ca totusi la noi iadul a fost cel mai profund si mai rau dar creste.Ce s-a intimplat atunci,cu adevarat nu vom sti niciodata.Singurul lucru cert este ca sfintii aia pe langa care trec aproape zilnic ce zac sub marmurile lor grele-EROII REVOLUTIEI-nu se vor mai intoarce niciodata sa se bucure de ceea ce ne-au daruit noua:o viata libera.Asta este marea mea durere si multa vreme mi-a fost greu sa trec prin acea zona.Am simtit aceeasi durere pe care am simtit-o in vara cind am vizitat cimitirul american din Normandia.Si mereu m-am intrebat:de ce a fost nevoie sa moara atitia copii si tineri?

Acum se intimpla si la noi cum s-a intimplat si la ei,toata lumea e prietena cu toata lumea,rusii cu americanii ,liberalii cu psd-istii,francezii cu germanii.Iar modelul economic mondial e...China,culmea,unul din ultimele bastioane comuniste.Lucrurile se aseaza,lumea se civilizeaza,daca mai au chef de cate un razboi se joaca Counter Stike.Doar intrebarea ramane:de ce?

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...