Sari la conținut

Gonoreea (blenoragie sau sculament)

 

Gonoreea este o infectie bacteriana a uretrei masculine si a uretrei feminine, colului uterin sau ambelor la femeie. Gonoreea poate afecta rectul, anusul, gatul sau organele pelvine si rar conjunctiva (membrana ce captuseste pleoapa si suprafata ochiului). Riscul de a face boala este mai mare la femei decat la barbati.

 

Cauze

 


Gonoreea este cauzata de bacteria Neisseria gonoree. Gonoreea se ia in timpul unui act sexual (vaginal, anal, oral) cu un partener infectat. Gonoreea poate fi transmisa in orice moment de catre o persoana infectata cu Neisseria gonoree, indiferent daca acea persoana are sau nu simptome. O persoana bolnava este contagioasa pana la efecturea tratamentului. Daca o persoana a avut gonoree nu este protejata impotriva unei viitoare infectii. O expunere noua la gonoree duce la reinfectare chiar daca inainte s-a urmat tratament si boala a fost vindecata.

 


Simptome

 

Aproape jumatate din oamenii bolnavi nu au simptome. Perioada de incubatie (timpul scurs de la infectare pana la aparitia simptomelor) este de 2 pana la 5 zile, dar exista situatii cand simptomele nu apar nici dupa 30 zile. Gonoreea poate sa dea simptome doar atunci cand s-a extins in alte regiuni ale corpului.
Simptome la femei
La femei simptomele initiale sunt usoare si pot fi confundate cu o infectie a vezicii urinare sau a vaginului. Simptomele pot include:
- urinari frecvente si dureroase
- prurit (mancarime) anal, dureri, sangerari, incontinenta
- scurgeri vaginale anormale
- sangerari vaginale anormale, in timpul sau dupa contact sexual si intre menstruatii
- prurit genital
- ciclu menstrual neregulat
- dureri pelvine
- febra si astenie (stare generala de oboseala)
- glandele Bartholin inflamate si dureroase (glande situate la intrarea in vagin)
- act sexual dureros (dispareunie)
- dureri de gat (rar)
- conjunctivita (ochii rosii), rar.
Simptome la barbati
La barbati, simptomele sunt mai serioase, acestia mergand la medic pentru tratament inainte sa apara complicatii. Exista barbati care nu au sau au simptome usoare, acestia transmitand boala involuntar. Simptomele pot include:
- secretii peniene (clare sau cu aspect de lapte la inceput, apoi devin galbene, cremoase si excesive, cateodata cu sange)
- prurit (mancarime) anal, dureri, sangerari, incontinenta urinara
- dureri de gat (rar)
- conjunctivita (ochii rosii), rar.
La barbat, infectia acuta este o uretrita anterioara care debuteaza cu prurit, eritem si tumefierea meatului urinar. Apoi apare secretia uretrala galben-verzuie asociata cu senzatia de arsura si durere in timpul mictiunii.
Simptomele gonoreei care s-a raspandit in alte parti decat organele genitale (infectie gonococica diseminata) includ:
- eruptii
- dureri articulare (artrita)
- tendoane inflamate.

 

Consult de specialitate
La barbati, gonoreea nu cauzeaza probleme pe termen lung daca este tratata la timp, inainte sa apara complicatiile. Consultul de specialitate trebuie sa se faca imediat, daca sunt prezente simptome de tipul:
- secretii peniene si febra (38 grade sau mai mare)
- urinari dureroase(disurie), frecvente sau imposibilitatea urinarii si febra (38 grade sau mai mare)
- durere, inflamare, sensibilitate a scrotului si febra (38 grade sau mai mare).

 


Medicul trebuie intrebat daca este nevoie de o evaluare in urmatoarele situatii:
La femei:
- secretii vaginale galbui, dense sau urat mirositoare
- sangerari intre menstruatii care apar de mai multe ori , ciclurile menstruale fiind neregulate
- contact sexual dureros
- sangerari dupa un contact sexual
- eruptii, basici, umflaturi dureri in sau in jurul ariei genitale sau anale
- arsuri, dureri, prurit la urinare sau urinari frecvente care dureaza mai mult de 24 ore
- dureri pelvine sau abdominale care nu au o cauza aparenta precum diaree sau crampe menstruale
- conjunctivita.
La barbati:
- eruptii, basici, umflaturi dureri in sau in jurul ariei genitale sau anale
- arsuri, dureri, prurit la urinare sau urinari frecvente care dureaza mai mult de 24 ore
- expunere la o boala cu transmitere sexuala
- secretii peniene anormale
- conjunctivita.

 

Consultul trebuie facut atunci cand o persoana are contact sexual neprotejat cu cineva care are sau este suspecta de a avea o boala cu transmitere sexuala.
Medici specialisti recomandati
- medic de familie
- internist
Diagnosticul si tratamentul la un pret mic se poate face la spitalele locale, la centrele de planificare familiala. Daca fostii parteneri nu pot fi anuntati de catre persoana in cauza se poate apela la departamente specializate din cadrul spitalelor acestea ocupandu-se de acest proces.
Majoritatea oamenilor nu se simt confortabil sa mearga la medicul lor curant pentru o boala cu transmitere sexuala. Exista clinici unde diagnosticul si tratamentul bolilor cu transmitere sexuala este strict confidential.

 

Investigatii

 


Punerea diagnosticului implica cunoasterea antecedentelor si o examinare a pacientului. Intrebarile ce pot fi puse de catre medic se refera la boala cu transmitere sexuala la care pacientul s-a expus, la partener, la simptome (descrierea eventualelor secretii, dureri genitale sau in alta regiune, simptome urinare, dureri abdominale sau pelvine), la metode de contraceptie. De asemenea doctorul trebuie sa stie de existenta unui partener cu risc mare de boli cu transmitere sexuala, de antecedentele patologice.
Dupa aceste informatii se trece la examinarea pacientului:
- femeile sunt supuse la examen ginecologic
- barbatii sunt examinati genital pentru semne de uretrita sau epididimita.
Testele specifice pentru gonoree se fac pentru detectarea sau confirmarea gonoreei. Medicul ia o proba de secretie sau urina si o testeaza pentru Neisseria gonoree. Rezultatele testelor sunt gata in cateva zile. Alte boli cu transmitere sexuala pot fi prezente alaturi de gonoree.
Medicul recomanda teste pentru:
- Chlamydia, o infectie bacteriana a uretrei masculine si a uretrei, colului uterin sau organelor reproducatoare feminine. Aproximativ 40% din persoanele care au gonoree au si clamidya
- sifilis, infectie bacteriana al carui simptom este sancrul (cordon nedureros) la nivelul organelor genitale
- hepatita B. Aceasta provoaca inflamatie la nivelul ficatului.
- virusul imunodeficientei umane (HIV) este un virus care ataca sistemul imun, determinand scaderea capacitatii organismului de a lupta contra unor infectii sau boli.

 

Diagnostic

 

 

 


In cazul practicarii relatiilor sexuale neprotejate, este nevoie de efectuarea unor analize, chiar daca nu sunt simptome. Analizele vor face posibila detectarea timpurie a gonoreei si tratamentul precoce al acesteia. Astfel va scadea riscul transmiterii gonoreei si a aparitiei complicatiilor

 

Tratament

 

 

 


Tratament - generalitati

 


Daca se aplica tratamentul in faza initiala a bolii, inainte de aparitia complicatiilor, gonoreea nu cauzeaza probleme de durata. Netratata, insa, gonoreea poate duce la aparitia multor complicatii.
Tratament initial
Se realizeaza cu antibiotice. Acest tratament este recomandat in urmatoarele cazuri:
- oameni cu teste pozitive pentru gonoree
- parteneri sexuali in ultimele 60 de zile ai unor bolnavi de gonoree, chiar daca nu exista simptome sau s-a folosit sau nu prezervativ
Daca unul din partenerii unui cuplu infectat de gonoree se trateaza iar celalalt nu, exista posibilitatea de reaparitie a bolii in acel cuplu. Pentru a se preveni reaparitia bolii, trebuie folosit prezervativul si tratat si partenerul.
Tratament in cazul agravarii bolii
Unele tulpini de gonoree au devenit rezistente la actiunea antibioticelor, printre acestea aflandu-se penicilina, tetraciclina si sulfamidele. Cand bacteria devine rezistenta, antibioticele nu mai pot omora acea bacterie.
In unele tari, multe tulpini de gonoree au devenit rezistente si la quinolone. Pentru cei infectati cu gonoree in aceste zone s-au dezvoltat noi scheme de tratament. Astfel este recomandata folosirea de ceftriaxona si spectinomicina in defavoarea quinolonelor de genul ciprofloxacinei, levofloxacinei sau ofloxacinei.
Daca apare rezistenta la un tip de antibiotic se va incerca folosirea altui antibiotic pentru tratamentul infectiei. Daca dupa terminarea unui tratament, inca persista simptomele, este nevoie de retestarea prin cultura a gonoreei, pentru a se determina daca e vorba de rezistenta la antibioticul folosit.
Unii oameni care prezinta infectie cu gonoree, au de asemenea si infectie cu chlamidya. De aceea in tratament trebuie introduse antibiotice care au si actiune pe chlamidya.
Reinfectia poate sa apara. Simptomele care nu se remit dupa tratament pot fi cauzate de o reinfectie cu gonoree sau de tratament ineficient, in special daca s-a realizat un contact sexual cu o persoana dintr-o zona de risc crescut de rezistenta la antibiotice. Pentru a se preveni reinfectia e nevoie de evaluarea si tratarea concomitenta a partenerului. Pentru tratamentul reinfectiei se vor folosi antibiotice.
Boala inflamatorie pelvina (BIP), este o complicatie serioasa a gonoreei putand duce la infertilitate si in cazuri mai rare la moarte. Pentru prevenire BIP e nevoie de tratamentul imediat al gonoreei.
Tratamentul infectiei gonococice diseminate (IGD) necesita de obicei spitalizare si tratament antibiotic administrat intravenos (i.v.) sau intramuscular (i.m.).
Tratament ambulator (la domiciliu)
Se realizeaza cu antibiotice, care in mod normal duc la tratarea totala a infectiei. Daca s-a stabilit diagnosticul de gonoree trebuie:
- sa se administreze pe intreaga perioada prescrisa de medic. Daca se sare peste administrarea unor doze sau nu se realizeaza tratamentul pe intreaga perioada, s-ar putea ca boala sa nu remita.
- evitarea contactului sexual pe perioada tratamentului. Daca tratamentul consta intr-o sindura doza medicamentoasa, se asteapta timp de 7 zile dupa administrarea dozei inainte de inceperea relatiilor sexuale
- partenerul trebuie sa cunoasca faptul ca trebuie sa urmeze tratament chiar si in lipsa aparitiei simptomelor. Infectia se poate raspandi si daca nu sunt prezente simptomele
- trebuie consultat medicul daca simptomele reapar dupa incetarea tratamentului sau daca apar simptome noi. Se poate sa fie nevoie de schimbarea antibioticului sau de reevaluare.
Optiuni de medicamente
Daca se urmeaza tratamentul antibiotic indicat, gonoreea este curabila. Daca tratamentul antibiotic nu se administreaza corect, atunci infectia nu se va remite. Tratamentul precoce, de asemenea, previne diseminarea infectiei sau a complicatiilor de genul bolii inflamatorii pelvine (BIP).
Evitarea contactului sexual pe perioada tratamentului. Daca tratamentul consta intr-o sindura doza medicamentoasa, se asteapta timp de 7 zile dupa administrarea dozei inainte de inceperea relatiilor sexuale.
Exemple de antibiotice
- ceftriaxona (Ceftriaxon)
- ciprofloxacina (Ciprinol)
- ofloxacina (Zanocin)
- spectinomicina (Kirin).
Toate aceste medicamente sunt indicate femeilor care nu sunt insarcinate si barbatilor.
Indicatii
- oamenilor cu teste pozitive la gonoree
- partenerilor sexuali in ultimele 60 de zile ai unor bolnavi de gonoree, chiar daca nu exista simptome
- tratamentul infectiei gonococice diseminate (IGD) necesita de obicei spitalizare si tratament antibiotic administrat intravenos (i.v.) sau intramuscular (i.m.)

 

Unele tulpini de gonococ nu pot fi ucise de cateva tipuri de antibiotice. Daca exista aceasta rezistenta, medicul va prescrie alt medicament pentru tratamentul infectiei. Daca dupa terminarea tratamentului simptomele nu au remis, e nevoie de retestare si de confirmarea rezistentei la antibiotice.
Medicul trebuie consultat daca simptomele continua sa persiste dupa 3-4 saptamani de tratament. Ar putea fi nevoie de internare in spital si administrare de medicamente intravenoasa in cazul femeilor cu boala inflamatorie pelvina si barbati cu epididimita.
Tratamentul chirurgical
Se poate folosi daca apar complicatii ale infectiei gonococice, ca si abcesul. In acest caz va fi nevoie de drenarea si excizia chirurgicala a abcesului.
In acest moment nu se cunosc tratamente alternative pentru gonoree.

 

Complicatii

 


Tratata timpuriu gonoreea nu cauzeaza probleme pe termen lung. Lasata netratata, gonoreea duce la complicatii serioase.

 


Complicatii la barbati
Barbatii cu gonoree netratata pot dezvolta:
- infectii ale uretrei (uretrita)
- epididimita, o inflamatie si infectie a epididimului (un tub lung, infasurat strans care se gaseste inspatele fiecarui testicul si care colecteaza sperma)
- inflamatia prostatei
- infertilitate.
Complicatii ale gonoreei netratate in alte parti ale organismului
Complicatiile infectiei gonococice diseminate includ:
- febra
- infectii diseminate prin sange (sepsis)
- inflamatia articulatiilor (artrita). Frecvent afecteaza genunchii si mainile
- infectia si inflamarea valvelor si camerelor inimii (endocardita)
- infectiile lichidului si tesuturilor din jurul creierului si maduvei spinarii (meningita).
Deoarece femeile nu au simptome timpurii ele nu cauta tratament si astfel creste riscul complicatiilor, gonoreea aparand in diferite parti ale organismului.
Daca o persoana a avut gonoree nu este protejata impotriva unei viitoare infectii. O expunere noua la gonoree duce la reinfectare chiar daca inainte s-a urmat tratament si boala a fost vindecata.


Recenzie utilizator

Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat


×
×
  • Creează nouă...