Sari la conținut

Alegerile parlamentare (6 decembrie 2020)


Postări Recomandate


Guvernul Orban a stabilit data alegerilor parlamentare pe 6 decembrie 2020.  Unii ca Tariceanu zic ca ar trebui amanate pana in martie 2021  din motive de pandemie.  

 

Indiferent de data, rezultatele alegerilor locale si celor europarlamentare vor avea impact asupra alegerilor parlamentare.

 

La Europarlamentare din 2019, PNL a luat 27%, PSD - 22,5%, USR-PLUS -22,3%, PRO- 6,4%, PMP - 5,7%,  UDMR -5,2% , ALDE -4,1% 

La Prezidentialele din 2019,  PNL prin Iohannis a luat 37% in primul tur, si 66% in turul 2,  PSD a luat prin Dancila 22% in primul tur si 33% in turul 2,   USR-PLUS prin Barna a luat 15%, PRO-ALDE au luat impreuna 8% prin Diaconu,  PMP prin Paleologu a luat vreo 5%,  iar UDMR prin Kelemen a luat 3%.  Fara a lua in considerare turul 2,  PNL-37%, PSD-22%,  USR-PLUS- 15%, PRO-ALDE - 4% de caciula,  PMP-5%,  UDMR-3% 

La Localele din 2020,  pe nivel national,  PNL a luat 29,7%, PSD-23,1%, USR-PLUS - 8,8%, PMP - 6%, , UDMR - 4,8%, PRO- 4,6% , ALDE - 2,9% 

 

 

La sondajele pentru parlamentarele din 2020, PNL are 34%, PSD -19,6%, USR-PLUS - 17%, PRO-9,5%, UDMR-5,3%, PMP- 4,5%, ALDE - 3% 

 

Chiar si cu rezultatele astea, niciun partid nu poate sa alcatuiasca un guvern propriu-zis, deci se va ajunge la o coalitie guvernamentala.

In cazul in care negocierile esueaza , presedintele nominalizeaza un premier cu un guvern tehnocrat precum Ciolos, sau un guvern de uniune nationala care sa includa si PSD, si PNL si USR-PLUS, cu Arafat premier de exemplu. 

 

Pentru PNL (care are intre 27 si 37%), ar fi necesar sa se alieze cu USR-PLUS (care ar putea lua intre 8-22%)  ca sa ia impreuna ca sa obtina impreuna vreo 45-50%.  

PSD, cu toate ca are vreo 22-23%, poate sa se alieze cu ALDE (2-4%) si PRO (4-6%),si sa obtina maxim  33%.  

 

Deci Alianta de STANGA (PSD-PRO-ALDE) ar putea obtine  maxim 33%/minim 28%  , iar Alianta de  DREAPTA (PNL-USR-PLUS) ar putea obtine  59% maxim/  35% minim daca nu vor iesi alegatorii la vot.    

Guvernarea ar putea sa o obtina alianta care ar putea obtine suportul partidelor Verzi  (UDMR si PMP) si altor partide mici ca PER, PRM, PRU , ANR , PSR, FDGR si PR. 

 

E putin probabil ca PSD-PRO-ALDE sa mai obtina suficienta majoritate ca sa intre la guvernare, dar tot vor avea suficienta forta ca sa faca opozitie si sa voteze impotriva unor legi constructive. 

 

 

 

 

 

Pe de alta parte, PNL si cu USR-PLUS ar putea sa nu se alieze daca nu se ajunge la niste compromisuri. 

Precum nominalizarea altui prim-ministru si scoaterea lui Ludovic Orban din joc. 

USR-istii il vor nominaliza pe Ciolos, PNL-istii il vor nominaliza pe Orban........s-ar putea ajunge la bataie.  

Pana la urma, mingea va ramane la Iohannis, doar de el va depinde functionarea COALITIEI PNL-USR-PLUS. Daca nu va numi un premier care sa fie pe placul USR-istilor si PNL-istilor, s-ar putea sa ne trezim cu un nou CDR esuat. 

 

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Creează nouă...