Sari la conținut

Muzica clasica

Postări Recomandate

• Oras:Bucuresti

Eu unul nu as mai vrea sa aud vreodata de "mari eroi ai neamului" cum sunt vreo cativa trepadusi (la nivel mondial, ei insisi erau oameni destepti) care nu au ce cauta ca simboluri in istoria unui neam - M. Eminescu sau M. Sadoveanu, care sunt extrem de slabi.

Daca e sa o luam strict pe "valuare", din toata istoria romanilor doar Enescu a excelat la meseria lui. Este, fara nici o indoiala, printre primii 100 de compozitori ai lumii (chiar daca pe la coada, dar este). Nimeni altcineva nu e in primii 100.

Am vreo cinci ani de cand am ascultat pentru prima data sonata asta si nu ma pot plictisi de ea. Eu sunt din Moldova si am stiut un tigan care era un intrepret extraordinar la vioara, cu toate ca nu stia sa citeasca nici macar abecedarul, apai o partitura. El mi-a recomandat muzica de camera a lui Enescu!

Rivalizeaza bine cu sonata de Franck!

• Like 2
Link spre comentariu

Simpatia mea pentru Enescu a ajuns sa aiba prea putin de a face cu faptul ca a fost si român (fara a doua tara, Franta, l-as fi ascultat atat de des cat il ascult pe Porumbescu, Martian Negrea, Aurel Stroie etc.)  Risc sa afirm ca intr-un secol al XX-lea in care compozitorii s-au straduit sa epateze cu orice pret, mie imi place Enescu, pentru ceea ce a avut el in minus (nu in plus) fata de alti compozitori. Nu a a avut sarcasm, alienare ritmica industrial-obsesiva, alienare tonala seriala. Ramâne heterofonia, culoarea, echilibrul, ramâne catharsisul...

• Like 2
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 members

No registered users viewing this page.

• Creează nouă...