daywalker78 Reputație: 14869 Postat Octombrie 14, 2014 Oras:Bucuresti Oras:Bucuresti Postat Octombrie 14, 2014 Am găsit acest articol pe http://www.andie.ro si m-am gândit că ar fi util pentru unii dintre noi. Pentru mine cel puțin, este. Mic ghid de folosire a pozelor (de) pe netOctober 9, 2014" De mult timp ma gandesc sa scriu articolul asta, insa cateva evenimente recente m-au facut sa-mi dedic putinul timp disponibil pentru a incepe aceasta modesta campanie de crestere a gradului de informare cu privire la folosirea fotografiilor ce nu va apartin, atat pe net cat si in mediul tiparit. Trebuie sa incep prin a va spune ca nu de putine ori am trait senzatia neplacuta sa-mi vad pozele pe alte site-uri (cu tot cu retete, dar asta e alta treaba), cu numele altor persoane/companii pe ele, ba chiar am avut experienta socanta sa imi vad pozele in print, folosite in cadrul unui eveniment la Romexpo! De fiecare data cand am reusit sa interpelez persoana care facuse asta, m-am confruntat cu aceeasi atitudine agresiva exprimata in diferite moduri: “pozele au fost luate de pe net, deci erau la liber”, “ce ma agit atata pentru niste poze de doi lei”, “daca vreau protectie, sa mi le inregistrez la OSIM”, “oricum nu poti dovedi ca sunt ale tale”, “am pus link catre blogul tau, care e problema?”, “eu nu cred ca daca folosesc o poza cu scop ilustrativ la mine pe site/blog trebuie sa intreb sau sa creditez autorul!”, etc. Dupa care primeam, inevitabil, o serie de insulte si injurii personale si nerelationate problemei, care sa ma puna la locul meu pentru ca am indraznit sa le atrag atentia ca au savarsit un delict civil. Cel mai ingrijorator pentru mine a fost faptul ca multe dintre persoanele respective erau oameni activi in online, cu bloguri respectabile, ba chiar intr-un caz si cu studii de Drept! Apoi am avut o revelatie: multi dintre ei actionau cu rea credinta, dar si mai multi actionau din ignoranta, din simpla necunoastere a legii, din simpla lipsa de informare cu privire la insemnatatea faptelor comise.In toti acesti ani de blogging mi-a devenit evident ca odata ce pun pozele pe net nu am nicio posibilitate sa impiedic copierea lor: cine le vrea cu adevarat, le ia oricum. “Daca nu-ti convine ca pozele tale sunt furate, nu le mai pune pe net!” ati putea spune. Nu e chiar asa. Sunt fotograf si blogger, toata bucuria mea vine din a impartasi oamenilor de buna credinta imagini frumoase, din a-i face sa viseze, din a ilustra ceea ce gatesc; in plus, expunerea pozelor mele pe net si in social media ma ajuta sa ma promovez, sa gasesc alte oportunitati care sa ma ajute sa evoluez si, de ce nu, sa valorific munca mea. Dragilor, as vrea sa va ajut sa intelegeti ca meseria de fotograf e ca oricare alta: presupune investitie de timp si bani. Si fotograful trebuie sa traiasca din ceva: echipamentul costa enorm, softul de prelucrare costa enorm, cursurile de perfectionare costa, recuzita si materia prima (in cazul fotografilor de food) costa, iar timpul pierdut cu ochii in calculator sau tragand sute de cadre pentru un moment perfect e de nepretuit. Sa iei poza unui fotograf fara acordul lui e ca si cum te-ai duce la covrigaria din colt sau la un restaurant, ai lua un covrig sau un fel de mancare si ai pleca fara sa platesti. Nu-i asa ca nu ati face niciodata asta? Nu, pentru ca ar fi furt si ati fi imediat pedepsiti. Diferenta intre o fotografie si un covrig e ca fotografia de pe net nu exista fizic iar autorul nu e de fata cand o furati, deci nu o poate apara.Ca sa intelegeti mai bine aceste aspecte, voi face referire la legislatia din domeniu si cu aceasta ocazie vom dobori, rand pe rand, toate afirmatiile false prezentate in primul paragraf.Mitul #1: Pozele de pe net sunt la liber Aceasta este cea mai periculoasa afirmatie. Trebuie sa stiti ca din momentul crearii oricarei opere (vizuale, audio, fotografice, etc) asupra ei exista drepturi de autor ale unei persoane (fizice sau juridice) si ca afirmatia e exact inversa: pozele de pe net sunt supuse dreptului de autor, cu exceptia situatiei cand autorul precizeaza ca sunt “la liber”. Mare atentie! Citez din Legea nr. 8/1996 a drepturilor de autor si drepturilor conexe:“Art. 24 (1)Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice se naste din momentul crearii operei, oricare ar fi modul sau forma concreta de exprimare.”Mitul #2: Pozele de pe net nu valoreaza mare branza Fals, fals, foarte fals. Pozele de pe net pot valora chiar foarte mult, pentru ca fotografii practic din asta traiesc: din vanzare de poze. Desi poate tie ti se pare ca nu valoreaza nimic, autorul poate vinde poza pe site-urile de stock sau catre agentii, cu preturi incepand de la 10 EUR/bucata/folosire si culminand cu sume astronomice, de zeci si sute de mii de EUR. Da, exista si asemenea poze! Practic, daca folosesti o poza care valoreaza 10 EUR fara acordul autorului inseamna ca ii datorezi fotografului fix aceasta suma si ca, daca isi incordeaza muschii, ti-o poate cere in instanta.“Art. 13Utilizarea unei opere da nastere la drepturi patrimoniale, distincte si exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice:a)reproducerea operei;b)distribuirea operei;(…)e)imprumutul operei;f)comunicarea publica, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispozitia publicului, astfel incat sa poata fi accesata in orice loc si in orice moment ales, in mod individual, de catre public; (…)”“Art. 21 (1)Autorul unei opere originale de arta grafica sau plastica ori al unei opere fotografice beneficiaza de un drept de suita, reprezentand dreptul de a incasa o cota din pretul net de vanzare obtinut la orice revanzare a operei, ulterioara primei instrainari de catre autor, precum si dreptul de a fi informat cu privire la locul unde se afla opera sa. (…)(4)Suma datorata in temeiul alin. (1) se calculeaza conform urmatoarelor cote, fara a putea depasi 12.500 EUR sau contravaloarea in lei:a)de la 300 la 3.000 EUR – 5%;b)de la 3.000,01 la 50.000 EUR – 4%;c)de la 50.000,01 la 200.000 EUR – 3%;d)de la 200.000,01 la 350.000 EUR – 1%;e)de la 350.000,01 la 500.000 EUR – 0,5%;f)peste 500.000 EUR – 0,25%.”Mitul #3: Pentru a fi protejate de legislatia drepturilor de autor, pozele trebuie inregistrate la OSIM Aici cred ca e cazul sa discutam pe lege. Iata ce spune Legea nr. 8/1996 a drepturilor de autor si drepturilor conexe:“Art. 1 (2) Opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata, independent de aducerea la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei, chiar in forma nefinalizata.”Cu alte cuvinte, din momentul in care am apasat pe declansator si am realizat fotografia, opera mea este protejata fara a fi macar nevoie sa o pun pe net, chiar daca o editez sau nu, etc, etc. Mai mult, daca poza apare publicata la mine pe blog in data de 1 ianuarie, la ora 9.00 si la tine pe blog pe 1 ianuarie la 9.15, ghici cine va fi considerat autor?Exista companii private care sustin sus si tare pe site-urile lor ca numai prin inregistrarea operei (contra cost, evident) pe site-ul lor poti dovedi ca esti autorul operei respective si ca altfel legea nu te protejeaza. Dupa parerea mea, aceasta e o informatie mincinoasa si ar trebui sanctionata de autoritati ca atare, pentru ca induce in autorul nevinovat ideea ca daca nu le da bani acestor oameni nu isi poate proteja creatia. E drept, inregistrarea la ei iti da tie o data certa, insa in NICIUN caz nu inseamna ca opera si legatura ta cu ea nu sunt protejate sau ca nu pot fi dovedite in alte feluri! E pur si simplu o modalitate mai convenienta si accesibila de protectie. Stiu cazuri de fotografi ale caror negative (!) au fost furate si tot au putut dovedi in instanta ca ei sunt autorii pozelor respective. Iata ce spune legea:“Art. 148(1)In vederea inregistrarii, ca mijloc de proba, a operelor realizate in Romania, se infiinteaza Registrul National de Opere, administrat de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (n.a. deci nu OSIM, da?). Inregistrarea este facultativa si se face contra cost, potrivit normelor metodologice si tarifelor stabilite prin hotarare a Guvernului.(2)Existenta si continutul unei opere se pot dovedi prin orice mijloace de proba (…).”Mitul #4: Nu poti dovedi ca pozele iti apartin! Ha. Ha. Hahahaha. Sunt multiple modalitati prin care fotograful se poate proteja si isi poate dovedi fara probleme calitatea de autor. In primul rand, prin introducerea datelor de copyright in metadatele/exif-ul pozei: astfel, daca faci poze RAW si introduci aceste date, iar pe net publici doar un JPG la rezolutie mica, poti dormi linistit, pentru ca furaciosul nu va putea aduce nicio dovada ca el/alta persoana este autorul. Mai mult, daca tu ai fost primul care a publicat pe un site/blog/social media poza respectiva (lucru usor de dovedit in online), legea te prezuma ca fiind autorul de drept:“Art. 4 (1) Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a fost adusa pentru prima data la cunostinta publica.” Cu alte cuvinte, furaciosul este cel care trebuie sa dovedeasca faptul ca e autor, nu tu.Mitul #5: Daca pun link catre blogul de unde le-am luat, e ok Nu, nu e ok. Fa-ti timp si trimite un mail autorului, in majoritatea cazurilor vei primi un raspuns afirmativ si chiar vei fi apreciat pentru onestitatea ta. Faptul ca pui link nu inseamna ca ai dobandit automat dreptul de a folosi poza respectiva, astfel ca tot delict civil ai savarsit. Eu permit de fiecare data folosirea pozelor mele daca sunt intrebata, atata timp cat uzul nu este in scop comercial (pentru ilustrarea unui site, vanzare, print, etc.). Iata ce spune legea:“Art. 12 Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide daca, in ce mod si cand va fi utilizata opera sa, inclusiv de a consimti la utilizarea operei de catre altii.”Mitul #6: Daca folosesc o poza pentru care am obtinut acordul autorului, nu trebuie sa il creditez Autorul ramane autor, chiar daca ti-a dat voie sa ii folosesti poza (gratuit sau nu). Data viitoare cand o pui pe blog sau pe facebook nu uita sa pui numele lui langa, mai ales daca ai placuta inspiratie sa permiti altei persoane sa foloseasca aceeasi poza in baza acordului primit de tine. Repeta asta ca o mantra: chiar daca am acordul, tot trebuie sa creditez autorul!Mitul #7: Daca folosesc o poza fara acord, nu are nimeni ce sa-mi faca Fals, mai ales daca aveti ghinionul sa folositi pozele unui fotograf reprezentat de o agentie careia autorul i-a cedat drepturile. Agentiile au un intreg departament juridic care numai cu asta se ocupa si, credeti-ma, nu ati vrea sa va treziti cu un proces pe cap, mai ales impotriva unui sistem atat de bine pus la punct. Asta daca nu va ia autorul direct la raspundere:Art. 1387(1)Incalcarea drepturilor recunoscute si protejate prin prezenta lege atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz, potrivit legii.Art. 139(1)Titularii drepturilor recunoscute si protejate prin prezenta lege pot solicita instantelor de judecata sau altor organisme competente, dupa caz, recunoasterea drepturilor lor si constatarea incalcarii acestora si pot pretinde acordarea de despagubiripentru repararea prejudiciului cauzat.Art. 143(2)Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda fapta persoanei care, fara a avea consimtamantul titularilor de drepturi si stiind sau trebuind sa stie ca astfel permite, faciliteaza, provoaca sau ascunde o incalcare a unui drept prevazut in prezenta lege:a)inlatura in scop comercial, de pe opere sau de pe alte produse protejate, ori modifica pe acestea orice informatie sub forma electronica privind regimul drepturilor de autor sau al drepturilor conexe aplicabil;b)distribuie, (…) ori comunica public sau pune la dispozitie publicului, astfel incat sa poata fi accesate, in orice loc si in orice moment, alese in mod individual, fara drept, prin intermediul tehnicii digitale, opere sau alte produse protejate, pentru care informatiile existente sub forma electronica, privind regimul drepturilor de autor sau al drepturilor conexe, au fost inlaturate ori modificate fara autorizatie.Cine mai rade acum?Sper ca acest articol sa va fie folositor si mai sper sa il distribuiti ca atare, acolo unde simtiti ca e nevoie, daca simtiti ca cele spuse aici sunt pertinente si prezintă interes. " 4 1
xo xo Reputație: 123 Postat Octombrie 14, 2014 Oras:n-am locatie, doar outcall Oras:n-am locatie, doar outcall Postat Octombrie 14, 2014 interesant
tendoi Reputație: -550 Postat Octombrie 14, 2014 Oras:Bucuresti-Periferie Oras:Bucuresti-Periferie Postat Octombrie 14, 2014 interesant Ce ? Doar nu ai citit tot ce a dat el copy/paste.La pariu ca nici daywalker nu a citit tot:)))) PS- eu am citit doar titlul ))
xo xo Reputație: 123 Postat Octombrie 14, 2014 Oras:n-am locatie, doar outcall Oras:n-am locatie, doar outcall Postat Octombrie 14, 2014 ba da, sunt nr 1 la speed reading 2
daywalker78 Reputație: 14869 Postat Octombrie 14, 2014 Oras:Bucuresti Oras:Bucuresti Autor Postat Octombrie 14, 2014 Ce ? Doar nu ai citit tot ce a dat el copy/paste.La pariu ca nici daywalker nu a citit tot:)))) PS- eu am citit doar titlul )) Ciudat dar chiar am citit tot. Unele lucruri din articol sunt interesante sau măcar bine de știut. 2 1
cpt.picard Reputație: 777 Postat Octombrie 14, 2014 Oras:bucuresti Oras:bucuresti Postat Octombrie 14, 2014 Daca am o revista, Playboy de exemplu, luata cu bani jos si o imprumut la prieteni sa faca si ei o laba iau amenda sau nu iau ?
gabrogabro Reputație: 2348 Postat Octombrie 14, 2014 Oras:Timisoara Oras:Timisoara Postat Octombrie 14, 2014 Daca am o revista, Playboy de exemplu, luata cu bani jos si o imprumut la prieteni sa faca si ei o laba iau amenda sau nu iau ?Daca imprumuti pe gratis nu, doar daca ceri bani.Sau daca iti face placere cum isi fac ei laba ... 2
daywalker78 Reputație: 14869 Postat Octombrie 14, 2014 Oras:Bucuresti Oras:Bucuresti Autor Postat Octombrie 14, 2014 Daca am o revista, Playboy de exemplu, luata cu bani jos si o imprumut la prieteni sa faca si ei o laba iau amenda sau nu iau ? Daca imprumuti pe gratis nu, doar daca ceri bani.Sau daca iti face placere cum isi fac ei laba ... Corect! 2 1
indubitabil Reputație: 2178 Postat Octombrie 15, 2014 Oras:----------- Oras:----------- Postat Octombrie 15, 2014 să-mi bag aia dacă n-am citit, Mic ghid de folosire a (po)gazelor (de) șist (de pe net)
daywalker78 Reputație: 14869 Postat Octombrie 15, 2014 Oras:Bucuresti Oras:Bucuresti Autor Postat Octombrie 15, 2014 să-mi bag aia dacă n-am citit,Mic ghid de folosire a (po)gazelor (de) șist (de pe net) :laugh2 Vorba aia...shit happens..
thecat Reputație: 10279 Postat Octombrie 16, 2014 Oras:all over (NU e o ironie...) Oras:all over (NU e o ironie...) Postat Octombrie 16, 2014 să-mi bag aia dacă n-am citit,Mic ghid de folosire a (po)gazelor (de) șist (de pe net) Sincer, ma mir ca n-ai citit "Arnold, dupa ce si-a obtinut licenta de psiholog, a devenit patriarhul Bisericii Ortodoxe si incearca acum sa ma insoare cu femeia fatatoare care apare pe bannerul informativ despre fonduri UE nerambursabile, din fata mall-ului din Timisoara"... 2
daywalker78 Reputație: 14869 Postat Octombrie 16, 2014 Oras:Bucuresti Oras:Bucuresti Autor Postat Octombrie 16, 2014 Sincer, ma mir ca n-ai citit "Arnold, dupa ce si-a obtinut licenta de psiholog, a devenit patriarhul Bisericii Ortodoxe si incearca acum sa ma insoare cu femeia fatatoare care apare pe bannerul informativ despre fonduri UE nerambursabile, din fata mall-ului din Timisoara"... :laugh2
suckmycock17 Reputație: 6 Postat Noiembrie 23, 2014 Oras:Arad Oras:Arad Postat Noiembrie 23, 2014 in mare parte netul si multe paginii sunt false, conturi cu poze copiate, dezgustator
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum