Sari la conținut

Globu' lu' Picon

  • intrări
    3
  • comentarii
    35
  • citiri
    7.747

Servesc patria


picon

1.461 citiri

-S-a inteles ma,soldat?

Pronuntase "soldat" de parca ar fi zis "cacat". Se adresase tovarasu' maior Papleaca intregului batalion TR cu "ma soldat" de parca era un singur soldat,nu 325 de militari TR, toti caporali sau sergenti. Era dispretul ala gheolbanesc al ofiterului/subifiterului fata de militarul in termen...mai ales termen redus.

Deci,maine plecam in aplicatie la trageri cu munitie de razboi. Aveti grija ce faceti ca vine si tov. general Pafnutie...ca va ia mama dracu'! S-a inteles ma,soldat?

" S-a inteles...in gatii ma-ti..." gandi Radu,cu nervii la pamant ca va trai o saptamana in frig,la baraca de lemn,la dracu' cu carti...acolo,in poligonul de la munte,

Plecau cu tunurile alea de pe vremea Razboiului de Independenta (ma rog,asa ziceau ei la misto,in realitate erau mult mai noi,aveau doar vreo 30 de ani ...),cu cantina de campanie,cu catel,cu purcel. Si era un inceput de martie destul de friguros,cu un vanticel subtire si umed.

 

Era dintr-un oras marisor,capitala de judet,dintr-o familie buna. Maica-sa farmacista,cu un salariu nu prea mare,dar care "se descurca". Adica dadea cui trebuia pe cat trebuia medicamente care nu prea se gaseau,Humana,Essentiale si alte alea. Taica-su,contabil sef la o interprindere destul de importanta,se "descurca" si el. Totul era un troc,serviciu contra serviciu. Nu faceau parte din "stabime" dar nici niste neica-nimeni nu erau. Prin toate aranjamentele pe care le faceau,nu le lipsea mai nimic din ceea-ce era pe atunci un lux: Kent,cafea,ciocolata chinezeasca,bomboane cubaneze,ness,un wishyuletz si mai ales carne,branza de 21,masline,cascaval,salam de Sibiu,zahar,ulei,portocale si banane iarna...ce mai ! Boierie ! Facuse rost de repartitie pentru un apartament de 3 camere frumos (in comparatie cu ce era pe atunci,evident) si de aprobare pentru Dacia 1310 cu bord de CN si rezervor tip Canada. Asta era cam maximum ce putea fi o "situatie buna" in acele vremuri. Peste acest nivel,se situa "elita" conducatoare si alti smecheri.

A avut deci cam ce era mai bun pe atunci,nu a suferit de foame,maica-sa nu-l hranea cu snitzel din parizer ca altii,cu mancare de cartofi cu slanina si alte "delicatese" culinare cu care se delectau majotitatea romanilor. A avut parte de o educatie buna,a invatat destul de bine si a intrat fara mari emotii la Politehnica la Bucuresti,la Mecanica fina.

Desi ar fi putut sa-l scuteasca de armata,taica-su nici nu a vrut sa auda ." Lasa-l sa faca armata,il mai disciplineaza,il mai ordoneaza. Nu e barbat ala care nu face armata".

Si iata-l,cand AMR-ul era 76,ca pleaca sa traga cu tunul. Cu tunul ala,cu care s-a tras la Staligrad sau Odessa.

 

Si plecara.

 

Poligonul era cam la 100 km de unitate,spre munte...adica ce mai... la munte . Camioane,tunuri tractate,bucataria de campanie,tot calabalacul.

Au ajuns dupa pranz. Li s-a dat hrana rece: o jumate de paine neagra,un triunghi de branza topita,4 felii de salam de mureau si cainii daca-l mancau,o Eugenia ...cam atat.

Seara urma sa manance hrana calda,bucataria de campanie incepand sa lucreze prima. Se cazara in baracile de lemn prin care trecea vantul ca rapidul prin gara,vazura bucurosi godinul din coltul camerei si constatara ca trebuie sa faca rost de lemne. Era o stiva destul de maricica in curte,de unde l-i se repartiza cu portia. Evident ca wc-ul era de tip "ma cacai in fundul curtii galben ca lamaia si cu-n somoiog de paie ma stergea Maria"...adica latrine de lemn,ca la tara. De spalat...la o cismea afara.

"Ce mortii ma-si caut io frate aici? ...in cur pe ma-sa cu tragerile lor".

Au avut program de voie intr-un fel,adica instalarea,curatatul armamentului si odihna pana la masa de seara,unde aveau sa primeasca ciorba de cartofi si varza cu carne tocata.

La un moment dat se auzi o harmalaie mare si strigate de " nimeni nu se misca din incinta ".

Ce se intamplase? Pai,facand o inspectie peste tot,inclusiv in poligon (doar urma sa vina tov. general),gasira un obuz neexplodat,infipt in pamant aproape in totalitate,ramas probabil de la o tragere anterioara . Imediat,comandantii hotarara ca sa se faca de paza,sa se puna un anunt,o pancarta ceva,sa nu se intample vreo nenorocire,Doamne fereste! Pana vin genistii. Fu ales sa faca schimbul 2 (cel mai nasol) . Aveau boala pe el comandantii astia mici,pentru ca desi taica-su a vrut sa faca barbat din el,nescutindu-l de armata,totusi intervenea des sa plece in permisie,evident peste capul agaricilor ,direct la comandantul unitatii. A intrat in schimb de la 6 la 9,nici o problema. S-a culcat putin in corpul de garda,desi trebuia sa stea in "veghe",a fumat...ma rog...ca in garda. La 3 a plecat in schimb. Frig,pete mari de zapada,pamantul destul de inghetat,nori (nici tu luna,nici tu stele,nici tu ochii mandrei mele ). Il trecu cacarea. Era 4 jumate,mai avea de stat...nu putea sa se tina. Nasol! Isi scoase portmasca,centura pe care erau agatate portancarcatorul,teaca de la baioneta (baioneta era fixata la arma),lopatica mica de infanterie,mantaua pe care o aseza pe un petec de zapada curata,asezand tot calabalacul ala plus arma pe ea. Cauta un loc bun (ce dracu' loc bun sa gasesti pe platoul ala,pe care oricum te-ai fi asezat,vantul tot in cur iti sufla ?) Tot invartidu-se el,gasi un loscor unde i se paru ca e mai bine (sau vantul isi mai temperase intensitatea ) isi lasa nadragii,izmenele si chilotii pe glezne,se lasa pe vine si isi elibera matzele de presiunea acumulata de la magistrala combinatie de ciorba de cartofi cu varza.Termina,scoase bucata de harie igienica din buzunarul tunicii si ma rog...se echipa si isi lua locul in dipozitiv.

Veni schimbul,insotit de maiorul Papleaca,care era era OS si de 3 genisti. La un moment dat,un urlet .

-Ce e aici? Caporal! Ai vazut ce o pe obuzu' ala?

-...

Pe obuz,era fix rezultatul fabuloasei cine cazone...un cacat cu motz,inghetat.

-Caporal,vine tov. general si ce-o sa vada?

-...Raspunde caporal! Ce-o sa vada tov. general?

-Tovarase maior,sunt caporal TR XXXXX,permiteti sa raportez: un cacat!

  • Like 1
  • Minus 1

9 Comentarii


Comentarii Recomandate

YES!!

ei vezi coane piCoane (si pi tati cuconitzele) ca se poate! ia invita-l si pe prozatorul cel adanc (deep) sa inteleaga cam ce asteptam io. vorba ceea, ca sa fim in ton: postul asta declama: "grupa priviti si invatati!".

 

bre, chiar imi place! am facut si io armata si stiu ca "si non e vero e molto ben trovato". adica e plauzibil 101% (asta daca nu cumva e chiar un exercitiu de memorie, ceea ce nu-i scade din merite!).

 

da' coane, scriitura e buna-buna si chiar daca nu sunt io chiar vreun critic macar crede-ma ca am citit destul la viata mea. apreciez ca @deep mi-a si dedicat postul dar marele premiu carlsberg ramane pe "glob".

 

bine, daca @deep insista o bem in trei, nu?

Link spre comentariu

@ tzaranu...din graba,am uitat sa spun ca iti este dedicata povestioara,sau mai bine zis,"la cererea cititorilor". Si nu,nu este un exercitiu de memorie,dar e adevarata. Iti multumesc pt. cuvintele frumoase.

  • Minus 1
Link spre comentariu

Exceptional maestre, am lesinat de ris!!! Risul ca risul, dar mi-am amintit totusi de "glorioasele vremuri" cind am facut armata, armata ce nu reprezenta altceva decit "privare de libertate", adica pe romaneste PUSCARIE!

  • Like 1
Link spre comentariu
Vizitator Raffaello

Postat

Tare ! Cred ca pe tema armatei s-ar putea face un blog separat , doar cu amintiri cazone !!

@mertzane , am facut si eu armata . N-as mai face-o , dar sincer nici nu-mi pare rau ca am facut-o . Duritatea trecerii de la viata de familie la porcariile pe care le incasezi cand esti singur m-au calit si m-au pregatit pt mai tarziu.

La modul cel mai serios consider ca multora din tinerii de 18 - 25 de ani de acum le-ar prinde bine macar cateva luni de armata, cu o instructie ca la carte . Nu 1 an jumate' , macar 3 luni !!!

Link spre comentariu
Vizitator Cautatorul

Postat

Mda... imi amintesc ca prima data cand am ajuns in orasul de garnizoana dupa o luna petrecuta in unitate, prima mea reactie a fost: "Astia nu si-au facut sectorul!" Mama, mama ce mai lustruiam holurile... iar parchetul din camere stiu ca l-am raschetat cu un ciob de sticla ( a fost prima "sarcina" primita)

Link spre comentariu

Dar de vodculita Party si de Saniuta si de licihiorurile alea ieftine si colorate din carciumile jegoase va mai amintiti ???? De cambuzele alea infecte unde sa plimbau soriceii pe tevi ? De noptile nedormite in garda si la jocurile nesfarsite de carti ? De dementii carora iti era frica sa le dai gloante in incarcator cand intra in garda ca erau beti morti ? :)))

@Raffaello, fara nici o metafora, ai dreptate. Ar fi bine.

 

In armata viata era asa cum ti-o faceai: trebuia sa iti joci atuurile, sa te pui bine pe langa cine trebuie si sa iti faci viata usoara. Am cunoscut si copii pe care armata i-a pus pe picioare, cum au ajuns au si fost trimisi in spital si tratati de diferite boli si operati din multe cazuri. Am auzit unul care spunea ca nu a mai mancat asa de bine nici la el acasa. O chestie specifica serviciului militar obligatoriu era ca te punea la un loc cu oameni din medii foarte diferite, oameni de toate felurile. Unii au trecut prin armata ca gasca prin apa, unii au avut cate ceva de invatat. Oricum cred si acum ca viata dura este in afara zidurilor unitatii, nu inauntru, mai ales cand esti pe propriile picioare si doar atat.

Puteti sa ma injurati, nu imi pare rau ca am facut armata. Doar ca mi-am futut ficatii de la bautura.

Link spre comentariu
Vizitator Raffaello

Postat

Maestre @Picon ,daca nu ti-e cu suparare , bag si io aci o mica povestioara cazona , fara pretentii de narator specialist !

 

Deci , tot in vremurile lui Ceasca , tot armata , de data aceasta la Craiova . Toamna , racoare , frunzele d-abia se mai tineau cu dintii de crengi , oltenii tocmai degustau calitatea zaibarului din acel an .

Dimineata la prima ora , harmalaie mare !! Incolonare cu tot ce trebuie pt a merge 15 km pana la locul unde trebuia sa dam proba de tragere . ( Sa va fie rusine , nu la tragerile specifice forumului ma refer , ci la trasul la tinta cu armamentul din dotare in tinta genuliera )

Locotenentul , un tanar oltean intepat de vreo 28 de ani , slabut , “inalt†doar de vreo 1.65 , cu o mustata gen d’Artagnan ( pt noi care aveam 18 ani era "batran" ) ma ia de-o parte si-mi suiera ascutit pe sub mustata subtire : " Sssoldat , ia porthardul asta si sa ai grija de el ca de ochii din cap ! "nteles ?! " - " Da , sa traiti !" ( In gandul meu , am inteles , tu-ti grijania ta de pitic , de parca n-as fi incarcat ca un magar cu arma , ranita , gamela , lopatica de infanterie + alte acareturi).." .

Pornim incolonati frumos catre locul de testare a calitatilor noastre ostasesti , iar pe drum in timp ce mai bagam cate un pas de defilare si sub acompaniamentul sonor al ragetelor gradatilor ne mai sfatuiam si noi , astia “pufarezii†: “Bai , cum facem sa ne cinstim si noi diseara ? Asa as bea ceva .. “, “Ma , eu am un bidon de 3 litri de plastic , luam niste vin ?†“ Hai ca am eu niste bani , dar de unde ?!†“ Ba , trecem prin satul xx , stiu eu de la unchiu’ pe unu acolo care vinde vin !†Si uite asa , cu gandul la betia ce ne doream sa urmeze , am marsaluit noi pana la polign , am executat cu dibacie tragerile ordonate si .. hai cu incolonarea catre cazarma .

La intoarcere .. trecem prin satul cu pricina . Cine sa mearga dupa vin !? Io cu inca un camarad dus cu pluta . Scot eu rahaturile lentului din pothard , bag bidonul de plastic ( intra la fix ala patrat de 3 litri !! ) si hai fuga la nea Olteanu’ ! Furam noi acolo , ne tocmim , ne da omul vin in bidon , il mai incarca sip e camarad cu 1 sticla si hai fuga , in mars fortat catre pluton . Se inserase , dar nopi tot ne mai pituleam pe dupa boscheti , mai faceam cate un salt inainte sau un taras pe coate si genunchi din proprie initiativa sa nu ne vaza vr-un superior .. Gata !!! Am prin coloana din urma , ne reintroducem noi in rand si .. cu cantec inainte ..mars!

La unitate , agitatie , hai la curatat de arme , eu scot bidonul si-l arunc repede sub pat , iau porthard-ul si-l bag in camera l’entului , inapoi la curatat de arme su inima cat un purice …

Eiiii , sic and terminam noi cu totii treaba de ne bagam in dormitor sa luam vinul …. se aude din pragul usii un ordin ce ne ingheata inima : Soldati , drepti !!! Ce faceti ba voi aicea ? Beti fara mine ?!!

Cu ochii cat sarmaua ma uitam la locotenent cum isi zbarlea mustata fluturand in aer .. porthardul din care picura vin !!! Incet ..incet , m-am aplecat si am scos bidonul de vin care … mai era doar jumate !!!!

Futu-I tarasul si saltu-nainte !!! Din agitatia aia , nefiind dopul strans bine , jumatate de vin imbibase tovaraseste porthardul nenorocit !!!

Link spre comentariu

Nenea pictoru'...lasa bre modestia . chestia aia cu "frunzele d-abia se mai tineau cu dintii de crengi" e monumentala.

  • Like 1
  • Minus 1
Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...