Sari la conținut

Ucraina

Postări Recomandate

Postat

Din păcate, nu am fost prin ţinuturile acelea, deci n-am de unde şti ce limbă se vorbeşte pe străzi. Însă faptul că românii nu mai sunt majoritari (decât pe alocuri) în teritoriile ce fac parte acum din Ucraina (şi care fost-au ale noastre între 1918-1940) este, din nefericire, notoriu.

Ba mai mult decât atât, situaţia datează încă de pe vremea ultimilor ţari şi este o consecinţă a deznaţionalizării practicate după 1812 (respectiv o urmare a invaziei rutenilor în nordul Bucovinei după 1775). Comunismul sovietic a agravat şi mai mult lucrurile.

În sudul şi nordul Basarabiei şi în nordul Bucovinei, românii au fost **spam editat**itari inclusiv în România Mare: http://tiparituriromanesti.wordpress.com/2012/04/26/harta-etnica-a-romaniei-dupa-recensamantul-din-1930/.

Actualele graniţe dintre Moldova şi Ucraina, trasate de sovietici în 1940, deşi cu totul absurde din punct de vedere istoric, au avut la bază principiul etnic (acelaşi principiu a lăsat fâşia din estul Nistrului, actuala Transnistrie, la Moldova).

M-aş bucura, evident, ca cele spuse de tine referitoare la vorbirea limbii române în Ucraina să fie adevărate.

- da, asta am vrut să spun. Există o mare fractură în Ucraina, mai mare decât cea aflată în trupul ţării noastre şi delimitată de Carpaţi. Naţionalismul ucrainienilor (cât se poate de real şi dovedit prin naţionalizarea diferitelor **spam editat**ităţi, pe care au început să o practice după prăbuşirea URSS) nu este incompatibil cu existenţa unor orientări diferite spre Occident, respectiv Rusia.

În vest, mai exact în ţinuturile ce au aparţinut în perioada interbelică Poloniei şi Cehoslovaciei, Occidentul este un magnet pentru oameni şi îi inspiră mai mult. În estul Ucrainei, mai ales dincolo de Nipru, Rusia pare mântuirea, sentiment întărit de puternica **spam editat**itate rusă de acolo.

Comunismul nu a facut nimic decat sa ascunda nationalitatea locuitorilor nu si limba si obiceiurile. Desigur limba nu a evoluat asa cum se vorbeste acum pe teritoriul tarii noastre, insa cu ceva cunostiinte despre arhaisme si vreo 5-6 sticle de vin si 2-3 farfurii de " zacuseala " te intelegi fara doar si poate cu acei oameni minunati. Din pacate documentele nu ne arata ceea ce este real acolo, pentru ca nu era nimeni nebun sa se declare roman si sa suporte toate umilintele la care regimul comunist i-ar fi supus. Dupa 1990,  de cand am inceput eu sa ajung prin Moldova si Ucraina , oamenii au devenit un pic mai deschisi si pe unde s-a putut s-au organizat.          Desi nu sint un cunoascator macar al limbii ruse ( ce e drept e ca de multe ori am avut si un translator dupa mine :) cam in 50% din cazuri ) eu m-am descurcat fara probleme in aceste zone. Si nu s-ar fi putut daca ceea ce am scris eu mai sus nu ar fi fost situatia reala. Comunitatea rusa este mica atat in moldova cat si in Ucraina . Cu specificatia ca in Moldova este concentrata tocmai in Transnistria. Problema la moldoveni este ca toate posturile de conducere ( ma refer la esaloanele doi si trei ) apartin comunitatii ruse sau celor aserviti comunitatii ruse. Asta se intampla datorita dependentei aproape absolute de economia rusa.

La ucrainieni nu s-a intamplat asta tocmai datorita nationalismului lor. De altfel nu te-as sfatui sa ii spui unui ucrainian mai de la tara ca e rus, decat daca esti sprinten de picior. Din pacate si Ucraina depinde aproape total de gazul rusesc ceea ce le creeaza probleme mari. La prima vedere se poate spune ca cei din vest sint prooccidentali, insa daca poti face o analiza o sa vezi ca zona accea este o zona in care agricultura este principala sursa de venit si exista un singur oras mai rasarit ( Liov sau Lvov ) partea de est pare prorusa pentru ca este partea industrializata si conform politicii de stat exporturile merg in marea lor majoritate spre Rusia si de aici se si creeaza impresia de orientare pro-rusa. Dar oamenii de pe acolo seamana pe undeva cu cei din Valea Jiului la noi. Nu ii intereseaza decat banutul si meseria lor. Poate cel mai occidental oras din toate este Odessa care e un fel de Shaworma cu de toate. Dar nu exista pe nicaieri o chestie de genul Ardealul si restul lumii ca la noi. Nici macar de-o parte si de alta a Niprului.

Acum probabil ca daca s-au mai schimbat radical niste lucruri din luna August si pana acum este posibil sa fiu pe langa subiect, desi eu ma gandesc ca ce se intampla acum la Kiev tocmai ne demonstreaza contrariul.

Postat

Legat de romanii din Ucraina, ucrainenii din Romania, rusii de pretutindeni,

daca ajungi in cantitate **spam editat**itara intro tara, de obicei te adaptezi la regulile locale si mai mentii niste traditii in cerc restrans...

In cazul unei invazii agresive, cei de la fata locului sunt obligati sa urmeze regulile invadatorului...

Ucraina, precum si Moldova sunt rusificate, punct.

Ucrainenii intradevar au tinut la limba lor nationala, sunt nationalisti, Moldova nu stie ce vrea, pe cineva sa-i salveze poate...

Eu nu vad "revolutia" asta decat ca o revolta legat de stilul de viata, multe tari au trecut prin asta, nu de fiecare data s-a rezolvat ceva...

:hug1

Fataaaa, nimeni nu e de vina ca la Chisinau este de fitza sa vorbesti limba rusa si nu limba moldoveneasca ( romana ) ca lumea te considera un bic :) Asta nu tine de rusificare . In Ucraina nu se vorbeste rusa decat la nevoie, asta e diferenta. Revolutia are legatura intr-adevar cu nivelul de viata si nu cu stilul de viata. Si mai are legatura cu acel refuz al Ucrainei de a semna acel tratat cu U.E. la care au sperat toti, pentru ca sint satui de sicanele pe care le fac rusii pe baza dependentei de gazele naturale. 

• Telefon: amada.dulcica
  • Oras:Bucuresti
Postat

Ti se pare o tara de fite?

Si daca ar fi, prin absurd, faptul ca aleg sa vorbeasca  rusa si nu romana...

Se aprinde becul? :slap2

Postat

Eu oricum sunt rusoaica dupa tata (Belorusia): limba, sange, temperament, fizic si caracter, l-am mostenit 100%...

Moldova a fost invadata de rusi...

Am avut colegi de clasa in scoala rusa, emigranti, care nu stiau nici 2 cuvinte in romana si nici nu au invatat pentru ca nu au avut nevoie...

Nu mai insist, crezi ce vrei.

Postat

Eu oricum sunt rusoaica dupa tata (Belorusia): limba, sange, temperament, fizic si caracter, l-am mostenit 100%...

Moldova a fost invadata de rusi...

Am avut colegi de clasa in scoala rusa, emigranti, care nu stiau nici 2 cuvinte in romana si nici nu au invatat pentru ca nu au avut nevoie...

Nu mai insist, crezi ce vrei.

Draga mea vino la mine in brate sa te lapaiesc :)

Postat

Chiar daca iese cum vrea el, asta nu inseamna ca nu putem vorbi.

Putem vorbi 10 ani de acum incolo, nu e problema. Ideea mea era ca in TOATE tarile fostei URSS se danseaza dupa cum canta Putin. Restul e.....cancan

P.S. Sunt voci care spun ca si atentatele musulmane din tarile ruse sunt orchestrate tot de Putin si FSB ( atentatul de la Teatrul din Moscova, femeile kamikaze de la concertul rock de pe aeroportul Tushino, uciderea copiilor la Beslan, etc etc etc) Dracu stie.... :)

• Like 2
  • Minus 1
Postat

Putem vorbi 10 ani de acum incolo, nu e problema. Ideea mea era ca in TOATE tarile fostei URSS se danseaza dupa cum canta Putin. Restul e.....cancan

P.S. Sunt voci care spun ca si atentatele musulmane din tarile ruse sunt orchestrate tot de Putin si FSB ( atentatul de la Teatrul din Moscova, femeile kamikaze de la concertul rock de pe aeroportul Tushino, uciderea copiilor la Beslan, etc etc etc) Dracu stie.... :)

Nu este exclus ca Putin sa isi asigure capital de simpatie pe baza unor atentate neadevarate, dar animozitati bazate pe criteriul religios exista in Cenenia, Daghestan, Iacutia etc.

Din pacate criteriul economic ingenuncheaza si cele mai puternice armate. Atata timp cat va exista dependenta de gaze naturale si petrol fostele republici joaca exact cum vrea Rusia. 

Si ar mai fi cei peste 50 de ani de nedezvoltare a acelor republici de catre comunistii rusi. Pai cum arata Moscova si cum arata Taskent de exemplu....

Postat

Nu este exclus ca Putin sa isi asigure capital de simpatie pe baza unor atentate neadevarate, dar animozitati bazate pe criteriul religios exista in Cenenia, Daghestan, Iacutia etc.

Din pacate criteriul economic ingenuncheaza si cele mai puternice armate. Atata timp cat va exista dependenta de gaze naturale si petrol fostele republici joaca exact cum vrea Rusia. 

Si ar mai fi cei peste 50 de ani de nedezvoltare a acelor republici de catre comunistii rusi. Pai cum arata Moscova si cum arata Taskent de exemplu....

Ai dreptate. Criteriul economic este pe primul loc fara discutie. In ceea ce priveste conflictele si atentatele pe baza diferentelor de religie, ca si in tarile arabe, sunt cusute cu ata alba. In sensul ca executantii - teroristi chiar cred in ceea ce fac (vezi Comandoul celor 40 de vaduve de la atentatul de la Teatrul din Moscova) numai ca ei sunt manipulati si folositi tot de persoane carora putin le pasa daca lumea crede in Allah, Lucifer sau Lady Gaga. Si aici tot criteriul economic intervine, ca peste tot. Sfantul Dolar este tatal tuturor.
  • Like 2
  • Minus 1
Postat

Ai dreptate. Criteriul economic este pe primul loc fara discutie. In ceea ce priveste conflictele si atentatele pe baza diferentelor de religie, ca si in tarile arabe, sunt cusute cu ata alba. In sensul ca executantii - teroristi chiar cred in ceea ce fac (vezi Comandoul celor 40 de vaduve de la atentatul de la Teatrul din Moscova) numai ca ei sunt manipulati si folositi tot de persoane carora putin le pasa daca lumea crede in Allah, Lucifer sau Lady Gaga. Si aici tot criteriul economic intervine, ca peste tot. Sfantul Dolar este tatal tuturor.

De acord ca in spate sint tot felul de interese, dar nu putem nega ca exista si pe materialul pe care sa aplici interesele. Gandeste-te ca in Marea Britanie nu ai putea declansa un jihad decat daca s-ar transfera Gerad de la Liverpool la Everton.  :laugh2  :laugh2

Postat

De acord ca in spate sint tot felul de interese, dar nu putem nega ca exista si pe materialul pe care sa aplici interesele. Gandeste-te ca in Marea Britanie nu ai putea declansa un jihad decat daca s-ar transfera Gerad de la Liverpool la Everton.  :laugh2  :laugh2

:) Normal ca exista. In functie de zona, metodele de a-si atinge scopurile economice sunt diferite. In tarile arabe inca merge cu atentate sau luari de ostatici ca si in alte tari slab dezvoltate, cum ar fi cele din Africa. In tarile dezvoltate sau foarte civilizate "atentatele" se fac altfel, cu ajutorul bancherilor si a unei parti din cei ce guverneaza tarile respective. Nu e vorba de teoria conspiratiei. E un paradox dar teoria conspiratiei este de fapt inventata pentru a distrage atentia populatiei la ceea ce se intampla chiar sub ochii lor. Dar hai intram deja pe un alt subiect.

Si cred ca pentru o suma cu foarte multe zerouri il putem vedea pe Gerrard nu numai la Everton ci chiar si la FC Vaslui. Glumesc...stiu ca au iesit suporterii in strada cand a vrut sa plece si au dat foc la tricourile cu el daca nu ma insel.

Postat

Gabriel,

Nu poti sa compari Moscova cu Taskentul, punct.

Daywalker,

S-a inceput chiar interesant, s-a ajuns....

Va pupacesc!

Gasiti o ocupatie... :kiss3

Postat

Asa mai facem noi barbatii uneori, incepem interesant si pe parcurs o mai stricam....  :)))))))))))))

Te-am pupat :69

Postat

Gabriel,

Nu poti sa compari Moscova cu Taskentul, punct.

Daywalker,

S-a inceput chiar interesant, s-a ajuns....

Va pupacesc!

Gasiti o ocupatie... :kiss3

Fata nu stiu la ce fel de comparatie te-ai gandit. Probabil ca nu mai inteles. ? Ideea era de doua capitale . Una din ele e super dezvoltata si cu un nivel de trai superior si alta e saraca si vai de capul oamenilor care traiesc acolo. Discutia era de modul cum au investit comunistii in capitalele statelor care faceau la vremea aia parte din U.R.S.S. si cum au investit in capitala Rusiei.

Postat

:) Normal ca exista. In functie de zona, metodele de a-si atinge scopurile economice sunt diferite. In tarile arabe inca merge cu atentate sau luari de ostatici ca si in alte tari slab dezvoltate, cum ar fi cele din Africa. In tarile dezvoltate sau foarte civilizate "atentatele" se fac altfel, cu ajutorul bancherilor si a unei parti din cei ce guverneaza tarile respective. Nu e vorba de teoria conspiratiei. E un paradox dar teoria conspiratiei este de fapt inventata pentru a distrage atentia populatiei la ceea ce se intampla chiar sub ochii lor. Dar hai intram deja pe un alt subiect.

Si cred ca pentru o suma cu foarte multe zerouri il putem vedea pe Gerrard nu numai la Everton ci chiar si la FC Vaslui. Glumesc...stiu ca au iesit suporterii in strada cand a vrut sa plece si au dat foc la tricourile cu el daca nu ma insel.

Daca mi-ai spune si cand au mai iesit englezii in strada ti-as fi tare recunoascator  :laugh2  ( vezi ca nu iau in considerare cand ies fetitele din cluburi pentru boraturi  :laugh2  ) Acum la partea cu bancherii eu ma cam indoiesc. De obicei guvernele fac jocurile bancherilor si nu invers. Iar bancherii nu pot fi acuzati decat de atentat la bani. Deci orice scop al vreunui guvern este sprijint de orice banca contra unui pret. Si poti sa fii sigur ca daca o banca merge alaturi de o tara A impotriva unei tari B . daca se face o plata corespunzatoare va merge de a doua zi alaturi de tara B fara probleme.

Postat

Fata nu stiu la ce fel de comparatie te-ai gandit. Probabil ca nu mai inteles. ? Ideea era de doua capitale . Una din ele e super dezvoltata si cu un nivel de trai superior si alta e saraca si vai de capul oamenilor care traiesc acolo. Discutia era de modul cum au investit comunistii in capitalele statelor care faceau la vremea aia parte din U.R.S.S. si cum au investit in capitala Rusiei.

Gabriel,

Te intreb ceva, chiar nu stiu, sincer nu cred, dar poate esti mai informat...

Lasand Rusia (si Germania) la o parte, a fost vreo Republica, care in urma comunismului s-a imbogatit?

Postat

Gabriel,

Lasand Rusia (si Germania) la o parte, a fost vreo Republica, care in urma comunismului s-a imbogatit?

Da. E vorba despre Republica federativa  Yugoslavia Nici nu-ti poti inchipui ce nivel de trai aveau si ce-au ajuns   acum.

Postat

O criză economică a erupt în anii 1970, cauzată de dezastruoasele erori comise de guvernele iugoslave, cum ar fi vastele cantități de împrumuturi din Occident, cu scopul de a finanța creșterea economică, prin exporturi. Economiile occidentale apoi au intrat în recesiune, blocând exporturile iugoslave și au creat o mare problemă de restanță. Ulterior, guvernul iugoslav a acceptat ajutorul din partea Fondului Monetar Internațional.

În 1989, conform surselor oficiale, 248 de firme au falimentat sau au fost lichidate și 89.400 muncitorii au rămas șomeri. În primele nouă luni din 1990, imediat de la adoptarea programului de la FMI, alte 889 de întreprinderi împreună cu 525.000 de muncitori au avut aceeași soartă. O suplimentare de 20% din forța de muncă, sau o jumătate de milion de oameni, nu li s-au dat salariile în timpul primelor luni din 1990, întrucât întreprinderile au solicitat să evite falimentul. Cele mai mari de firme falimentate și cea mai mare perioadă de șomaj au fost în Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia și Kosovo. Adevărate câștiguri erau într-o scădere ușoară, iar programele sociale s-au prăbușit, creând în cadrul populației o atmosferă de disperare și inutilitate socială. Acesta a fost un punct de cotitură critică în evenimentele care urmau.

Sursa:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Iugoslavia

Nu ma mai contrazic, n-are rost, intrebarea era cine s-a imbogatit de pe urma comunismului...

Te pup! :kiss3

Postat

O criză economică a erupt în anii 1970, cauzată de dezastruoasele erori comise de guvernele iugoslave, cum ar fi vastele cantități de împrumuturi din Occident, cu scopul de a finanța creșterea economică, prin exporturi. Economiile occidentale apoi au intrat în recesiune, blocând exporturile iugoslave și au creat o mare problemă de restanță. Ulterior, guvernul iugoslav a acceptat ajutorul din partea Fondului Monetar Internațional.

În 1989, conform surselor oficiale, 248 de firme au falimentat sau au fost lichidate și 89.400 muncitorii au rămas șomeri. În primele nouă luni din 1990, imediat de la adoptarea programului de la FMI, alte 889 de întreprinderi împreună cu 525.000 de muncitori au avut aceeași soartă. O suplimentare de 20% din forța de muncă, sau o jumătate de milion de oameni, nu li s-au dat salariile în timpul primelor luni din 1990, întrucât întreprinderile au solicitat să evite falimentul. Cele mai mari de firme falimentate și cea mai mare perioadă de șomaj au fost în Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia și Kosovo. Adevărate câștiguri erau într-o scădere ușoară, iar programele sociale s-au prăbușit, creând în cadrul populației o atmosferă de disperare și inutilitate socială. Acesta a fost un punct de cotitură critică în evenimentele care urmau.

Sursa:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Iugoslavia

Nu ma mai contrazic, n-are rost, intrebarea era cine s-a imbogatit de pe urma comunismului...

Te pup! :kiss3

Draga mea am mai spus-o de o mie de ori. Wikipedia este o bibleoteca in care oricine poate posta orice, de aceea este bine sa iti selectezi niste surse mai de incredere.

Acum sa revenim la cele spuse de tine. 1970 nu este anul in care Yugoslavia a dat o buleala pentru ca au avut parte de guvernari de rahat. In 1970 a fost una bucata de criza mondiala care a afectat mai multe tari cum ar fi Statele Unite , Canada, etc. Bineinteles ca nici Yugoslavia nu avea cum sa fie ocolita din doua cauze una ca acea criza mondiala a avut doua componente si anume o criza financiara si una a petrolului. Criza petrolului a fost generata de Iran unul din cei mai mari jucatori pe piata petrolului.( nu am sa intru in amanunte cu Iranul sa iti spun de ce a henerat criza petrolului ) Despre criza financiara nu are rost sa dezvolt deoarece noi traim una chiar acum si poti sa iti dai seama despre ce e vorba. Faptul ca Yugoslavia a apelat la un imprumut din partea F.M.I. inseamna ca s-au descurcat sa faca rost de lichiditati ca sa atenueze efectele crizei mondiale.

Anul 1989 din pacate l-ai tratat global. Poate ar trebui sa stii ca anul 1989 este caracterizat destramarea statelor comuniste. iar Yugoslavia  a avut parte de framantari interne datorate politicii nationaliste a lui Slobodan Milosevic. Comunitatea europeana si celelalte state importante au reactionat ca se incalca drepturile omuui si au trecut la sanctiuni economice si asta s-a intamplat in luna martie 1989.

Prin urmare nu poti argumenta cu doua exemple la o distanta de 19 ani unul dupa altul despre caracteristica economica a unei tari.  De fapt ceea ce s-a intamplat in 1989 reprezinta si inceputul destramarii Yugoslaviei si a creat premisele razboiului de care probabil stii. 

• Oras:Cluj
  • Oras:Cluj
Postat

Gabriel,

Ar mai fi China: e republică, e încă roşie şi e extrem de bogată (în prezent are cele mai mari rezerve financiare din lume, dac-ar vrea, ar cumpăra oricând ţara noastră la mezat...).

Postat

Ar mai fi China: e republică, e încă roşie şi e extrem de bogată (în prezent are cele mai mari rezerve financiare din lume, dac-ar vrea, ar cumpăra oricând ţara noastră la mezat...).

Corect. Eu dusesem discutia doar in Europa. Dar intru totul de acord.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 members

No registered users viewing this page.

• Creează nouă...