Membru Premium marianblaga Reputație: 3825 Postat August 30, 2023 Oras:sibiu Oras:sibiu Membru Premium Partajează Postat August 30, 2023 La 28.08.2023 la 17:43, the_big_man a spus: Eu am citat din matematică. asta - i una dintre cele mai tari replici scrise la DG. te felicit! 1 1 Link spre comentariu
the_big_man Reputație: 1339 Postat August 30, 2023 Oras:here,there,everywhere Oras:here,there,everywhere Autor Partajează Postat August 30, 2023 Acum 1 minut, marianblaga a spus: asta - i una dintre cele mai tari replici scrise la DG. te felicit! Mulțumesc! Iei și tu 10 pentru asta Link spre comentariu
Membru Premium marianblaga Reputație: 3825 Postat August 30, 2023 Oras:sibiu Oras:sibiu Membru Premium Partajează Postat August 30, 2023 Acum 40 minute, the_big_man a spus: Mulțumesc! Iei și tu 10 pentru asta esti profesor de matematica? 1 Link spre comentariu
catalin2015 Reputație: 1702 Postat August 30, 2023 Oras:Dark Side Oras:Dark Side Partajează Postat August 30, 2023 Acum 4 ore, the_big_man a spus: Am încurcat și eu oalele :))) am făcut confuzie cu comutativitatea asociativitatea funcționează daca ai doar înmulțirii.Ori ai a*b= b*a ,ai doua valori,sau a*b*c= oricare combinație. a*b*c= oricare combinație. E posibil sa faci referire la asociativitatea adunării.Aia o faci după ce ai rezolvat 2*1+2*2 obții 2+4=4+2 Nu mai inventa forme :)))) Acum 6 ore, the_big_man a spus: Hă, hă, hă Toate erorile alea pe care mi le împuți mie sunt de fapt erorile voastre.Primesti 10 pentru descrierea perfecta Asociativitatea-iar ai citit aiurea. Când ai 2(1+2) faci înmulțirea distributivă,obții 2*1+2*2,mergi mai departe și obții 2+4.Abia aici poți verifica asociativitatea și factorul comun.2+4=4+2 și 2 e factor comun,se divide și la 2(el însuși) și 4. Tu,in cazul 6:2(1+2) aplici a(b+c) că să scoți soluția,care e ab+ac,in speță 2*1+2*2 și atât faci pentru că asta e soluția formulei înmulțirii distributivitatii,și ai scos de sub paranteza. După ce ai transpus soluția in exercițiu și ai obținut 6:2*1+2*2 ,o iei de la capăt,că așa îți spune aritmetica,când ai op Gr 2 și 1,și faci operația de împărțire,pentru că este prima. Nu știu de cine îți este ție frica,dar ar trebui să ți se rupă de ce cred ceilalți despre tine. Eu,decât să spun prostii doar ca sa nu-i supăr pe alții,mai bine-i supăr :)))) Scopul acestui topic e decât dezbatere,nu mă interesează să fac pe cineva prost,sa jignesc,sa arăt că "io-s mai dastept".Exclus. colaborare și minte deschisa. Nu e nici o frica, nu spun ca se calucleaza asa de frica ci pentru ca asa se calculeaza. Nu inteleg ce e aia inmultire distributiva, de unde ai scos-o. Distributivitatea e o proprietate a inmultririi, nu exista inmultire simpla si inmultire distributiva. Lumineaza-ne tu cu definitia inmultirii distributive, eu nu am auzit de asa ceva. Din ce scrii aici rezulta ca asociativitatea nu se aplica daca mai sunt si alte operatii prezente pe langa inmultire, dar distributivitatea se aplica. Cum vine asta ? Adica 6:2(1+2) nu este egal cu 6:(1+2)*2 pentru ca ai si operatie de impartire dar 6:2(1+2) este egal cu 6:2*1+2*2 chiar daca exista si operatia de impartire ? Asta e fals, pentru ca asociativitatea si distributivitatea se refera strict la operatia de inmultire, deci au acelasi reguli de aplicare. In acest caz, e corect ca 6:2(1+2) nu este egal cu 6:(1+2)*2, dar atunci e tot la fel de corect ca 6:2(1+2) nu este egal cu 6:2*1+2*2. "Formula" ta e corecta, doar ca nu 2 este cel care se inmulteste cu paranteza ci 6. 2 este impartitorul si nu poate lua parte la o inmultire. Adica 6:2(1+2)=6(1+2):2=6:2*1+6:2*2. Sau nici cu asta nu esti de acord ? Am explicat, execritiul asta are 2 variante posibile: 6:2(1+2)=6:2*3=9 sau 6:2(1+2)=6:[2(1+2)]=6:(2*1+2*2)=6:6=1. Varianta cu 6:2(1+2)=6:2*1+2*2 nu exista, nu este matematic corecta. Link spre comentariu
the_big_man Reputație: 1339 Postat August 30, 2023 Oras:here,there,everywhere Oras:here,there,everywhere Autor Partajează Postat August 30, 2023 Acum 1 oră, marianblaga a spus: esti profesor de matematica? Nu,Doamne... :))) Am zis ca-s umflator dă mingi și roți dă bicicletă la Deichmann Acum 19 minute, catalin2015 a spus: Nu e nici o frica, nu spun ca se calucleaza asa de frica ci pentru ca asa se calculeaza. Nu inteleg ce e aia inmultire distributiva, de unde ai scos-o. Distributivitatea e o proprietate a inmultririi, nu exista inmultire simpla si inmultire distributiva. Lumineaza-ne tu cu definitia inmultirii distributive, eu nu am auzit de asa ceva. Din ce scrii aici rezulta ca asociativitatea nu se aplica daca mai sunt si alte operatii prezente pe langa inmultire, dar distributivitatea se aplica. Cum vine asta ? Adica 6:2(1+2) nu este egal cu 6:(1+2)*2 pentru ca ai si operatie de impartire dar 6:2(1+2) este egal cu 6:2*1+2*2 chiar daca exista si operatia de impartire ? Asta e fals, pentru ca asociativitatea si distributivitatea se refera strict la operatia de inmultire, deci au acelasi reguli de aplicare. In acest caz, e corect ca 6:2(1+2) nu este egal cu 6:(1+2)*2, dar atunci e tot la fel de corect ca 6:2(1+2) nu este egal cu 6:2*1+2*2. "Formula" ta e corecta, doar ca nu 2 este cel care se inmulteste cu paranteza ci 6. 2 este impartitorul si nu poate lua parte la o inmultire. Adica 6:2(1+2)=6(1+2):2=6:2*1+6:2*2. Sau nici cu asta nu esti de acord ? Am explicat, execritiul asta are 2 variante posibile: 6:2(1+2)=6:2*3=9 sau 6:2(1+2)=6:[2(1+2)]=6:(2*1+2*2)=6:6=1. Varianta cu 6:2(1+2)=6:2*1+2*2 nu exista, nu este matematic corecta. Acu nu mai înțelegi :)))Înmulțirea distributivă este exact formula,a(b+c)= ab+ac Asociativitatea- se aplică numai înmulțirilor sau adunărilor.Ia de citește. Că să ai asociativitate,trebuie minim doua valori care sa se înmulțească sau adune,ți-am și explicat. 2+3+4= oricare combinație 2*3*4= orice combinatie Deci acum are două variante corecte,una cu 9 una cu 6 :)))) Te hotărăști? :))) Știam că postu' dă Libero s-a desființat :))) Link spre comentariu
the_big_man Reputație: 1339 Postat August 30, 2023 Oras:here,there,everywhere Oras:here,there,everywhere Autor Partajează Postat August 30, 2023 Mâine cine-i da serviciu? :))) Hă, hă, hă :))) Link spre comentariu
catalin2015 Reputație: 1702 Postat August 30, 2023 Oras:Dark Side Oras:Dark Side Partajează Postat August 30, 2023 Acum 11 minute, the_big_man a spus: Nu,Doamne... :))) Am zis ca-s umflator dă mingi și roți dă bicicletă la Deichmann Acu nu mai înțelegi :)))Înmulțirea distributivă este exact formula,a(b+c)= ab+ac Asociativitatea- se aplică numai înmulțirilor sau adunărilor.Ia de citește. Că să ai asociativitate,trebuie minim doua valori care sa se înmulțească sau adune,ți-am și explicat. 2+3+4= oricare combinație 2*3*4= orice combinatie Deci acum are două variante corecte,una cu 9 una cu 6 :)))) Te hotărăști? :))) Știam că postu' dă Libero s-a desființat :))) Da, dar in formula aia a(b+c)= ab+ac, in cazul nostru a=6:2 sau a=6. a=2 nu este matematic corect. Formula a(b+c)= ab+ac e corecta asa, singura, dar daca tu zici ca a=2 atunci in cazul nostru avem d:a(b+c) si atunci formula nu se mai aplica. Nu nu sunt 2 variante corecte, iti aratam ca sunt doar doua variante posibile, desi a doua ceav cu [] nu este valabila daca [] lipsesc. Link spre comentariu
the_big_man Reputație: 1339 Postat August 30, 2023 Oras:here,there,everywhere Oras:here,there,everywhere Autor Partajează Postat August 30, 2023 Acum 9 minute, catalin2015 a spus: Da, dar in formula aia a(b+c)= ab+ac, in cazul nostru a=6:2 sau a=6. a=2 nu este matematic corect. Formula a(b+c)= ab+ac e corecta asa, singura, dar daca tu zici ca a=2 atunci in cazul nostru avem d:a(b+c) si atunci formula nu se mai aplica. Nu nu sunt 2 variante corecte, iti aratam ca sunt doar doua variante posibile, desi a doua ceav cu [] nu este valabila daca [] lipsesc. N-ai niciun d:a(b+c) :))) Am stabilit deja că a nu poate fi 6:2 pentru că regula Nr real.Nu poate fi nici 6/2 pentru că autorul,și dacă era 6/2 îți mulțumeam pentru formulă. Am explicat cum am procedat,de atâtea ori. am luat exercițiul așa cum a fost scris adică 6:2(1+2). Am observat că exercițiul are o înmulțire distributivă și anume 2(1+2),am aplicat formula,am scos soluția 2*1+2*2,am transpus-o in exercițiu,am obținut 6:2*1+2*2 și mi-a rămas decât aritmetica. Așa că am continuat cu 3*1+2*2 = 3+2*2= 3+4= 7. ce-i asa de greu? Link spre comentariu
catalin2015 Reputație: 1702 Postat August 30, 2023 Oras:Dark Side Oras:Dark Side Partajează Postat August 30, 2023 Acum 1 minut, the_big_man a spus: N-ai niciun d:a(b+c) :))) Am stabilit deja că a nu poate fi 6:2 pentru că regula Nr real.Nu poate fi nici 6/2 pentru că dacă era 6/2 îți mulțumeam pentru formulă. Am explicat cum am procedat,de atâtea ori. am luat exercițiul așa cum a fost scris adică 6:2(1+2). Am observat că exercițiul are o înmulțire distributivă și anume 2(1+2),am aplicat formula,am scos soluția 2*1+2*2,am transpus-o in exercițiu,am obținut 6:2*1+2*2 și mi-a rămas decât aritmetica. Așa că am continuat cu 3*1+2*2 = 3+2*2= 3+4= 7. ce-i asa de greu? Ce e asa de greu pt tine sa intelegi? Care e motivul matematic pentru care 6:2 este diferit de 6/2 ? Exercitiul nu are o inmultire distributiva. Nu exista inmultire distributiva. Distributivitatea, ca si asociativitatea sunt proprietati ale inmultirii si se aplica daca e vorba doar de inmultiri, nu daca apare si impartire ca la noi. Nu se aplica in cazul asta. Se aplica daca aveai 6+2(1+2). Te contrazici singur: adica 6:2*3 nu este egal cu 6:3*2 pentru ca nu e doar inmultire si nu se aplica asociativitatea, dar in cazul 6:2(1+2), se aplica distributivitatea ? Nu se mai aplica pentru ca ai si operatie de impartire. Nu exista asa ceva. In ce manual sau unde pe internet scrie asa ceva ? 6:2*3 si 6:2(1+2) se calculeaza la fel, ca a:b*c Link spre comentariu
eturit Reputație: 3299 Postat August 30, 2023 Oras:București Oras:București Partajează Postat August 30, 2023 a a:b ≡ a/b ≡ a÷b ≡ — b 1 Link spre comentariu
catalin2015 Reputație: 1702 Postat August 30, 2023 Oras:Dark Side Oras:Dark Side Partajează Postat August 30, 2023 Acum 22 minute, eturit a spus: a a:b ≡ a/b ≡ a÷b ≡ — b Degeaba, va zice ca nu e adevarat Link spre comentariu
eturit Reputație: 3299 Postat August 30, 2023 Oras:București Oras:București Partajează Postat August 30, 2023 6:2(1+2) ≡ 6/2(1+2) 6 6:2(1+2) ≡ —(1+2) 2 6(1+2) 6:2(1+2) ≡ —————— 2 Link spre comentariu
eturit Reputație: 3299 Postat August 30, 2023 Oras:București Oras:București Partajează Postat August 30, 2023 5 minutes ago, catalin2015 said: Degeaba, va zice ca nu e adevarat Dacă citește și înțelege manualele de matematică pentru clasele I-V o să vadă că e adevărat. 1 Link spre comentariu
the_big_man Reputație: 1339 Postat August 30, 2023 Oras:here,there,everywhere Oras:here,there,everywhere Autor Partajează Postat August 30, 2023 1 oră în urmă, catalin2015 a spus: Ce e asa de greu pt tine sa intelegi? Care e motivul matematic pentru care 6:2 este diferit de 6/2 ? Exercitiul nu are o inmultire distributiva. Nu exista inmultire distributiva. Distributivitatea, ca si asociativitatea sunt proprietati ale inmultirii si se aplica daca e vorba doar de inmultiri, nu daca apare si impartire ca la noi. Nu se aplica in cazul asta. Se aplica daca aveai 6+2(1+2). Te contrazici singur: adica 6:2*3 nu este egal cu 6:3*2 pentru ca nu e doar inmultire si nu se aplica asociativitatea, dar in cazul 6:2(1+2), se aplica distributivitatea ? Nu se mai aplica pentru ca ai si operatie de impartire. Nu exista asa ceva. In ce manual sau unde pe internet scrie asa ceva ? 6:2*3 si 6:2(1+2) se calculeaza la fel, ca a:b*c Ba exista,ba nu exista.Te hotărăști? Tu ai înțeles asociativitatea? De ce matematică spune că nu se aplică decât pe înmulțiri și adunări? Pentru că ar trebui sa faci asociativitate și cu 6*2:3! Se face asociativitate pe toate combinațiile! Lasa-te! :))) Acum 43 minute, eturit a spus: a a:b ≡ a/b ≡ a÷b ≡ — b Congruența indica echivalentul a doua lucruri diferite.S-a inteles? Diferite. Acum 20 minute, catalin2015 a spus: Degeaba, va zice ca nu e adevarat Ba e adevărat,dar vezi definiția congruenței. Acum 19 minute, eturit a spus: 6:2(1+2) ≡ 6/2(1+2) 6 6:2(1+2) ≡ —(1+2) 2 6(1+2) 6:2(1+2) ≡ —————— 2 Cum ziceam.Brusc,o împărțire,o fracție au devenit exerciții.Cum o operație de împărțire e număr. Mai aveți? Link spre comentariu
catalin2015 Reputație: 1702 Postat August 30, 2023 Oras:Dark Side Oras:Dark Side Partajează Postat August 30, 2023 Acum 14 minute, eturit a spus: Dacă citește și înțelege manualele de matematică pentru clasele I-V o să vadă că e adevărat. Ce ti-am zis ? :))) Acum 2 minute, the_big_man a spus: Ba exista,ba nu exista.Te hotărăști? Tu ai înțeles asociativitatea? De ce matematică spune că nu se aplică decât pe înmulțiri și adunări? Pentru că ar trebui sa faci asociativitate ai cu 6*2:3! Se face asociativitate pe toate combinațiile! Lasa-te! :))) Cine exista sau nu exista ca nu prea am inteles ? Eu iti spun ca nu exista inmultire distributiva. Exista distributivitatea ca proprietate a inmultirii si se aplica la fel ca asociativitatea, daca nu exista alte operatii. Bun, asociativitatea se aplica doar pe inmultiri si adunari. Distributivitatea cum se aplica ? Se aplica asa oricum ? Link spre comentariu
the_big_man Reputație: 1339 Postat August 30, 2023 Oras:here,there,everywhere Oras:here,there,everywhere Autor Partajează Postat August 30, 2023 Acum 4 minute, catalin2015 a spus: Ce ti-am zis ? :))) Cine exista sau nu exista ca nu prea am inteles ? Eu iti spun ca nu exista inmultire distributiva. Exista distributivitatea ca proprietate a inmultirii si se aplica la fel ca asociativitatea, daca nu exista alte operatii. Bun, asociativitatea se aplica doar pe inmultiri si adunari. Distributivitatea cum se aplica ? Se aplica asa oricum ? Înmulțire distributivă fata de adunare și scădere? Nu există? Genial,Sam bag plua!(FOCA -RoBotzi) Ți-am răspuns mai sus-pe adunare și scădere.E aceeași formulă și pe scădere.Dar că pe scădere tre sa respecți aceeași ordine din paranteză daca muți "a" pe dreapta,adică a(b-c)= (b-c)a. Ai luat 10,mai iei un 3. :)))) Link spre comentariu
catalin2015 Reputație: 1702 Postat August 30, 2023 Oras:Dark Side Oras:Dark Side Partajează Postat August 30, 2023 Acum 1 minut, the_big_man a spus: Înmulțire distributivă fata de adunare și scădere? Nu există? Genial,Sam bag plua!(FOCA -RoBotzi) Ți-am răspuns mai sus-pe adunare și scădere.E aceeași formulă și pe scădere.Dar că pe scădere tre sa respecți aceeași ordine din paranteză daca muți "a" pe dreapta,adică a(b-c)= (b-c)a. Ai luat 10,mai iei un 3. :)))) Ce zic eu si ce intelegi tu Una e distributivitatea si "inmultirea e distributiva fata de adunare/scadere" si alta e ce ziceai tu, definitia si formula inmultirii distributive. Cum se aplica asociativitatea daca ai mai multe operatii si cum se aplica distributivitatea daca ai mai multe operatii ? Nu doar inmultire si adunare sau scadere. Link spre comentariu
eturit Reputație: 3299 Postat August 30, 2023 Oras:București Oras:București Partajează Postat August 30, 2023 10 minutes ago, the_big_man said: Congruența indica echivalentul a doua lucruri diferite.S-a inteles? Diferite. Cele patru operații, exprimate prin operatori diferiți, sunt identice și se efectuează împărțind pe a la b. Asta scrie acolo (≡ e operator de identitate, adică ce e în stânga e identic cu ce e în dreapta). 10 minutes ago, the_big_man said: Cum o operație de împărțire e număr. Dacă împărțitorul nu este zero, atunci rezultatul împărțirii este un număr. Asta-i matematica. Link spre comentariu
the_big_man Reputație: 1339 Postat August 30, 2023 Oras:here,there,everywhere Oras:here,there,everywhere Autor Partajează Postat August 30, 2023 Acum 1 minut, catalin2015 a spus: Ce zic eu si ce intelegi tu Una e distributivitatea si "inmultirea e distributiva fata de adunare/scadere" si alta e ce ziceai tu, definitia si formula inmultirii distributive. Cum se aplica asociativitatea daca ai mai multe operatii si cum se aplica distributivitatea daca ai mai multe operatii ? Nu doar inmultire si adunare sau scadere. Tu n-ai înțeles ce-i cu asociativitatea(lecție de clasa a 3-a) !!! :))))) Formula aplicata de mine a(b+c) e înmulțire distributivă pe adunare,in cazul nostru! :))) ay,mama..... Link spre comentariu
witcher Reputație: 16277 Postat August 30, 2023 Oras:Bucuresti Oras:Bucuresti Partajează Postat August 30, 2023 La 27.08.2023 la 10:45, Albdom82 a spus: Mie mi-a dat 0 la amandoua 🙄😂 Important e ca n-a fost greu 🙂 1 Link spre comentariu
the_big_man Reputație: 1339 Postat August 30, 2023 Oras:here,there,everywhere Oras:here,there,everywhere Autor Partajează Postat August 30, 2023 Acum 8 minute, eturit a spus: Cele patru operații, exprimate prin operatori diferiți, sunt identice și se efectuează împărțind pe a la b. Asta scrie acolo (≡ e operator de identitate, adică ce e în stânga e identic cu ce e în dreapta). Dacă împărțitorul nu este zero, atunci rezultatul împărțirii este un număr. Asta-i matematica. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Triple_bar Ia dă citește,înainte să mai pui ce nu înțelegi. Ție îți dau 2.Un punct doar pentru efort.Celalat e din oficiu,mă obligă legea. @witcher,e cel mai corect răspuns Adică mă doare -n Link spre comentariu
eturit Reputație: 3299 Postat August 30, 2023 Oras:București Oras:București Partajează Postat August 30, 2023 2 minutes ago, the_big_man said: Ia dă citește,înainte să mai pui ce nu înțelegi. Quote This is a binary operation whose value is true when its two arguments have the same value as each other. Alternatively, in some texts ⇔ is used with this meaning, while ≡ is used for the higher-level metalogical notion of logical equivalence, according to which two formulas are logically equivalent when all models give them the same value. ...deci ai nevoie și de meditații la engleză... 1 Link spre comentariu
catalin2015 Reputație: 1702 Postat August 30, 2023 Oras:Dark Side Oras:Dark Side Partajează Postat August 30, 2023 Acum 2 minute, the_big_man a spus: Tu n-ai înțeles ce-i cu asociativitatea(lecție de clasa a 3-a) !!! :))))) Formula aplicata de mine a(b+c) e înmulțire distributivă pe adunare,in cazul nostru! :))) ay,mama..... Eu zic ca tu nu ai inteles. Si daca pe langa adunare si inmultire, ai si impartire cum se mai aplica distributivitatea ? La fel ? Daca ai 6:2(1+6:3), sau 6:(1+2)(1+2) cum calculezi ? Link spre comentariu
the_big_man Reputație: 1339 Postat August 30, 2023 Oras:here,there,everywhere Oras:here,there,everywhere Autor Partajează Postat August 30, 2023 Acum 4 minute, eturit a spus: ...deci ai nevoie și de meditații la engleză... Hă,hay, hă, hă,mai încearcă. Acum 2 minute, catalin2015 a spus: Eu zic ca tu nu ai inteles. Si daca pe langa adunare si inmultire, ai si impartire cum se mai aplica distributivitatea ? La fel ? Daca ai 6:2(1+6:3), sau 6:(1+2)(1+2) cum calculezi ? Iarăși,daca citeai,și mai ales înțelegeai ce citești,nu se aplică pe împărțire! 6:2(1+6:3) = 6:2(1+2) mai departe,cum am zis :)))) La al doilea aplici alta formula.Vrei s-o caut? :))) Mai,omule! :))) Link spre comentariu
catalin2015 Reputație: 1702 Postat August 30, 2023 Oras:Dark Side Oras:Dark Side Partajează Postat August 30, 2023 Acum 6 minute, the_big_man a spus: Hă,hay, hă, hă,mai încearcă. Iarăși,daca citeai,și mai ales înțelegeai ce citești,nu se aplică pe împărțire! 6:2(1+6:3) = 6:2(1+2) mai departe,cum am zis :)))) La al doilea aplici alta formula.Vrei s-o caut? :))) Mai,omule! :))) Da, nu au fost cele mai reusite exemple. Bun, nu se aplica pe impartire. Atunci, de ce 6:2*3=6:3*2 e gresit si 6:2(1+2)=6:2*1+2*2 e corect ? Se aplica doar pe inmultire, si in ambele cazuri avem inmultire, acolo unde aplicam. De ce nu vrei sa intelegi ca 6:2(1+2)=6(1+2):2 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum