deep river Reputație: 410 Postat Mai 12, 2014 Oras:Dincolo de nori Oras:Dincolo de nori Postat Mai 12, 2014 Scenariu:un amic dintre ai tăi participă la un concurs şi se clasează pe locul al doilea. În timp ce se verifică documentele de înregistrare la concurs şi comportamentul în timpul cursei, amicul te sună şi-ţi adresează câteva întrebări despre cel care este primul, întrebări ce pleacă de la informaţii pe care le are de la unul dintre arbitri. Nu ştii prea multe, dar ţi se par dubioase documentele respectivului. Timpul trece şi, făcând ceva investigaţii, afli că cel clasat pe primul loc s-a prezentat cu nişte documente false. Faci rost de originale şi amicul tău e declarat câştigătorul concursului. Pentru informaţiile furnizate, arbitrul e recompensat serios. Pentru furnizarea dovezilor, tu nu primeşti nici măcar mulţumiri verbale. Nu zici nimic şi mergi mai departe, deşi eşti dezamăgit. Timpul trece şi, peste ceva timp, cineva te roagă să vezi dacă poţi interveni pentru rezolvarea unei probleme. Amicul tău are însă un amic care are linie directă pentru ca totul să iasă bine. Discuţiile avansează, numai că "cineva"-ul se retrage. Amicul tău şi amicul său îţi transmit sec că obligaţiile sunt ale tale şi trebuie să le achiţi, oarecum imediat. Nu eşti genul care să fugă de responsabilităţi, dar nu-ţi place că ţi se întoarce mâna la spate, îţi aminteşti de cum ai fost tratat de amicul tău (ştii că i-ai putea strica rău de tot ploile) şi-ţi dă prin cap să-i spui să achite el din ceea ce ţi s-ar fi cuvenit ţie de când l-ai ajutat. Ce faci?
xoxo Reputație: 718 Postat Mai 12, 2014 Oras:Acolo Oras:Acolo Postat Mai 12, 2014 fereste-ma doamne de "amici" ca de dusmani ma feresc eu
roberto Reputație: 4138 Postat Mai 12, 2014 Oras:Bucuresti Oras:Bucuresti Postat Mai 12, 2014 In primul rand, am remarcat formularea "un amic dintre ai tai" :clappM-am certat o seara intrega cu cineva cu privire la corectitudinea formularilor "un amic de-al meu" ori "un amic de-ai mei"...mai eram si sprituiti Cu privire la problema, pentru mine ar fi simplu. Achit ce nu ar trebui sa achit si mai sterg un "amic" de pe lista.Faci vreun studiu sau ai patit-o?
Administrator pisicuts Reputație: 114338 Postat Mai 12, 2014 Oras:La butoane Oras:La butoane Administrator Postat Mai 12, 2014 1
quasim Reputație: 2451 Postat Mai 12, 2014 Oras:N.Dame Oras:N.Dame Postat Mai 12, 2014 Grea dilema!In primul rand, in plan strict personal eu fac o nuantare importanta: "amici" am relativ multi, prieteni foarte putini. Pentru prieteni fac aproape orice, iar oricat de nesemnificativa incercare de teapa ori fatarnicie exclude categoric calitatea de prieten.In povestioara prietenului @Deep intervine insa si notiunea de "onoare", o valoare aproape suprema. Numai ca, uneori, dand dovada de onoare fata de niste persoane carora notiunea le e complet straina (si care nu pot fi prieteni), nu prea ai decat de pierdut.Si totusi, raman un profund si discret admirator al bushido-uiui...
deeana Reputație: -404 Postat Mai 12, 2014 Oras:Bucuresti Oras:Bucuresti Postat Mai 12, 2014 Achiti ce se solicita a fi achitat... uneori, asta e pretul pt a scapa de una dintre mizeriile din viata ta. Mizeria fiind "amicul". Si eu am avut parte de unele situatii cu "amici" si asa am facut. 2 5
joseph_bavaria Reputație: 1479 Postat Mai 13, 2014 Oras:Catania Oras:Catania Postat Mai 13, 2014 Xoxo, proverbul suna, mai degraba, cam asa: "fereste-ma Doamne de prieteni, ca dusmani am destui"
deep river Reputație: 410 Postat Mai 14, 2014 Oras:Dincolo de nori Oras:Dincolo de nori Autor Postat Mai 14, 2014 Vă mulţumesc pentru răspunsuri. Hai să mai adaug însă nişte elemente în scenariu. Amicul a câştigat la concurs 1 milion de euro. Tu eşti somat să achiţi 20 de mii de euro. Repet, nu e vorba că nu vrei să-i dai, deşi ai anunţat că "cineva"-ul s-a retras din joc şi nu mai are nevoie de ajutor, accepţi că se făcuseră nişte discuţii şi că se asumaseră nişte obligaţii, dar nu vrei să fii obligat să achiţi într-un termen extrem de scurt, făcând eforturi deosebite, ci când situaţia ta e un pic mai relaxată (nu vorbim de amânări de domeniul anilor, să zicem de vreo 45-60 de zile). Discutăm, evident, de sume date la negru, fără acte justificative, fără nimic. Merită să îi spui amicului să plătească el amicului său? În fond, de pe urma eforturilor tale, el a câştigat 1 milion de euro şi s-ar alege cu o "pagubă" ce reprezintă 2% din câştigul său.
beverlihils Reputație: 185 Postat Mai 14, 2014 Oras:Vancouver Oras:Vancouver Postat Mai 14, 2014 @Deep ????sugi pula
deep river Reputație: 410 Postat Mai 14, 2014 Oras:Dincolo de nori Oras:Dincolo de nori Autor Postat Mai 14, 2014 @Deep ????sugi pula Felicitări! Eşti al treilea pe lista celor ignoraţi.
beverlihils Reputație: 185 Postat Mai 14, 2014 Oras:Vancouver Oras:Vancouver Postat Mai 14, 2014 @DEEP,scuze ....
amada.dulcica Reputație: 514 Postat Mai 14, 2014 Telefon: amada.dulcica Oras:Bucuresti Telefon: amada.dulcica Oras:Bucuresti Postat Mai 14, 2014 @Deep River,In ce spanac te-ai bagat! Acum daca tot ti-ai asumat riscul, dar nu ai cum sa achiti in timp, poti sa-i ceri sa plateasca pentru tine, urmand sa dai banii mai tarziu...Daca nu i-ai cerut nici un procent atunci, sa ceri acum remunerare... cred ca e cam tarziu.Convenabil ar fi, daca tot trebuie sa platesti, sa gasesti alt participant, dar stii tu mai bine ce si cum...
Angel Reputație: 244 Postat Mai 14, 2014 Oras:caelum et infernus Oras:caelum et infernus Postat Mai 14, 2014 De ce exista cuvintele "datorie" si "onoare" pe acest site?
beverlihils Reputație: 185 Postat Mai 14, 2014 Oras:Vancouver Oras:Vancouver Postat Mai 14, 2014 @deep este un tip inteligent si cu mult bun simtapreciez demnitatea ta
alopat Reputație: 83 Postat Mai 14, 2014 Oras:Bucuresti Oras:Bucuresti Postat Mai 14, 2014 Xoxo, proverbul suna, mai degraba, cam asa: "fereste-ma Doamne de prieteni, ca dusmani am destui"boss, pe asta ai gandit-o mult si bine? ca n-are niciun sens. zicala e asa cum a spus-o xoxo. ce dracu omule. ce legatura e in...nici nu-mi bat capu' sa-ti explic. cauta si tu pã internet mai bine. eu n-am atata rabdare.
deep river Reputație: 410 Postat Mai 14, 2014 Oras:Dincolo de nori Oras:Dincolo de nori Autor Postat Mai 14, 2014 De ce exista cuvintele "datorie" si "onoare" pe acest site? Pentru că dacă ai un viciu nu înseamnă că este exclus să posezi virtuţi. 1
joseph_bavaria Reputație: 1479 Postat Mai 14, 2014 Oras:Catania Oras:Catania Postat Mai 14, 2014 @Alopat ... nici vorba! Am neuronii turati in viteza a 6-a, ca Ferrari-ul lui Schumacher, in zilele lui de glorie. Uneori, insa, trebuie sa mai trec si pe la boxe pentru realimentare si schimb de pneuri si se intampla sa gandesc mai mult, mai complicat.... Data viitoare schimb strategia si apelez la doar 1 intrare la pit stop (cam 5-10 secunde)
climax18 Reputație: 4 Postat Mai 14, 2014 Oras:Bucuresti Oras:Bucuresti Postat Mai 14, 2014 Achit și uiti amicul. Altfel povestea se va repeta, cu aceleași personaje: Tu, amic, Problema... Poti sa-i ceri sa-ti întoarcă serviciul (reamintindu-i ajutorul tau), nu-i o idee rea, depinde cum o comunici. P.S. Data viitoare amicul te va pune cu siguranță intr-o situație cu ambele mâini la spate....
harrypoker77 Reputație: -411 Postat Mai 14, 2014 Telefon: harrypoker77 Oras:Lalaland Telefon: harrypoker77 Oras:Lalaland Postat Mai 14, 2014 Depinde de cat ai tu nevoie de onoarea pe care ti-o acorda tie amicul tau. Insa, judecand dupa faptul ca interventia ta l-a fericit cu o caruta de bani, iar el n-a simtit nevoia sa "share"-uiasca fericirea lui cu tine, as trage concluzia ca onoarea respectiva tinde catre zero. Pe de alta parte, suma datorata "interventiei" este aproape neglijabila, comparativ cu "fericirea" pe care i-ai produs-o.In concluzie, onoarea (pe care observ ca i-o acorzi) nu ti-a fost returnata sub forma unui bonus, de ce ai continua tu printr-un efort financiar sa-i pastrezi lui onoarea nepatata in fata altor persoane? Lasa-l ca are de unde, oricum iti era dator din punct de vedere cel putin moral. Daca doreste, tocmai are sansa sa faca un gest reparatoriu.
xoxo Reputație: 718 Postat Mai 14, 2014 Oras:Acolo Oras:Acolo Postat Mai 14, 2014 Scenariu:un amic dintre ai tăi participă la un concurs şi se clasează pe locul al doilea. În timp ce se verifică documentele de înregistrare la concurs şi comportamentul în timpul cursei, amicul te sună şi-ţi adresează câteva întrebări despre cel care este primul, întrebări ce pleacă de la informaţii pe care le are de la unul dintre arbitri. Nu ştii prea multe, dar ţi se par dubioase documentele respectivului. Timpul trece şi, făcând ceva investigaţii, afli că cel clasat pe primul loc s-a prezentat cu nişte documente false. Faci rost de originale şi amicul tău e declarat câştigătorul concursului. Pentru informaţiile furnizate, arbitrul e recompensat serios. Pentru furnizarea dovezilor, tu nu primeşti nici măcar mulţumiri verbale. Nu zici nimic şi mergi mai departe, deşi eşti dezamăgit. Timpul trece şi, peste ceva timp, cineva te roagă să vezi dacă poţi interveni pentru rezolvarea unei probleme. Amicul tău are însă un amic care are linie directă pentru ca totul să iasă bine. Discuţiile avansează, numai că "cineva"-ul se retrage. Amicul tău şi amicul său îţi transmit sec că obligaţiile sunt ale tale şi trebuie să le achiţi, oarecum imediat. Nu eşti genul care să fugă de responsabilităţi, dar nu-ţi place că ţi se întoarce mâna la spate, îţi aminteşti de cum ai fost tratat de amicul tău (ştii că i-ai putea strica rău de tot ploile) şi-ţi dă prin cap să-i spui să achite el din ceea ce ţi s-ar fi cuvenit ţie de când l-ai ajutat. Ce faci? il pui pe amic sa plateasca, daca nu plateste, iti bagi pula-n el de amic si de problema )
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum