Sari la conținut

Postări Recomandate

  • Telefon: 021 352 8632
  • Oras:'' suntem peste tot acasa ''
  • Telefon: 021 352 8632
  • Oras:'' suntem peste tot acasa ''
Postat

Avand exemplul topicului ZEITGEIST deschis si sustinut de confratele Azi Nu,observ ca sunt pe forum si oameni de buna credinta, atrasi de stiinta,curiozitati,mister,istorie si nu in ultimul rand de ADEVAR.

Vreau sa deschid acest topic in care sa ne explicam originile poporului nostru si istoria originii noastre care nu a fost scrisa adevarat in manualele de istorie.

 

postez ultimul film documentar realizat de scriitorul Daniel Roxin(http://danielroxin.blogspot.ro/), unul dinte tinerii care s-a zbatut in ultimul timp sa ne arate adevaratele noastre origini si maretia poporului Traco - Geto - Dac.

 

 

 

 

PS daca se poate fara bascalie ( daca nu, macar sa fie constructiva !!! )

 

vizionare placuta,

  • Like 2
  • Minus 1
  • Telefon: tatiana197495
  • Oras:Braila
  • Telefon: tatiana197495
  • Oras:Braila
Postat

Superb filmuletul si f interesant. Sunt destule comori antice si istorice nedescoperite dar statul nostru nu e interesat de aceste cercetari istorice. Pacat ca avem o tara frumoasa cu o istorie interesanta, dar din pacate acest aspect e uitat demult.

  • Oras:Cluj
  • Oras:Cluj
Postat

Personal sunt dintre cei ce consideră poporul român un popor fără istorie. Anume, fără istorie semnificativă. Evident, în toate timpurile au trăit aici populaţii, însă ele au fost incapabile să creeze evenimente demne de a fi luate în seamă de istorie.

Toate faptele trecutului nostru se scaldă în băltoaca neputinţei: un neam ratat dintru-nceputuri.

Marile noastre bătălii sunt doar încăierări periferice şi marii noştri voievozi doar nişte principi marginali de imperii.

Aş fi preferat de o mie de ori să mă nasc în sânul unui popor cu trecut imperial, în loc să fiu fiul unuia ce-şi laudă originile prin cucerirea de către un asemenea popor.

Cum spunea Cioran, în noi se regăsesc doar ostenelile romanilor şi lacrimile dacilor...

  • Like 5
  • Minus 1
  • Oras:Bucuresti
  • Oras:Bucuresti
Postat

Stalingrad, ai citit prea mult Cioran si de asemenea esti influentat de Lucian Boia cu cartile lui - De ce e Romania altfel etc. Nu zic ca partial nu ai dreptate dar cred ca si aici au trait destui oameni bravi, energici, dornici sa creeze ceva. Doar ca mereu au venit peste noi cuceritori, nomazi, imperii ostile care au distrus ce faceam noi. Pana la urma romanii s-au cam saturat sa faca pentru altii si de aia si fibra nationala acum pare lenesa, corupta... a intrat ceva din lenea Orientului si lehamitea fata de imperiile cuceritoare in noi.

Cat despre daci si romani, ma tem ca romanii dupa ce au cucerit Dacia au cam exterminat si deportat grosul populatiei dacice, au lasat ceva femei ca sa aiba veteranii ce fute si sa nu fie singuri. Multi daci au ajuns in cohorte din Britania, Moesia etc. Au mai ramas dacii liberi din Moldova si Maramu pe care romanii nu i-au cucerit. Noroc cu ei, au mai lasat ceva "gene" dacice in ADN-ul nostru. Pe urma dupa secolul 4 au venit valuri valuri de slavi, avari, pecenegi, cumani.....ne-au luat la pula toate semintiile astea si ne au corupt si zestre genetica, file-ar neamu de ras sa le fie! Toata pegra Asiei a venit peste noi...al naibii destin!

  • Like 3
  • Oras:Cluj
  • Oras:Cluj
Postat

Stalingrad, ai citit prea mult Cioran si de asemenea esti influentat de Lucian Boia cu cartile lui - De ce e Romania altfel etc.   DA, toată stima că ai putut intui asta!

 

Nu zic ca partial nu ai dreptate dar cred ca si aici au trait destui oameni bravi, energici, dornici sa creeze ceva. Doar ca mereu au venit peste noi cuceritori, nomazi, imperii ostile care au distrus ce faceam noi. (...)

 

Însă cu restul nu pot fi de acord, mai exact nu pot accepta afirmaţiile tale (juste pe fond), drept scuze pentru lentoarea noastră tradiţională. Nu invaziile ne-au "orientalizat" în moravuri, ci incapacitatea noastră de a le face faţă.

Dacă în fibra românului era sădită puterea în locul laşităţii, numeroasele atacuri străine ar fi fost pricină de laudă (iată cât de mulţi au venit peste noi şi, cu toate astea, i-am bătut pe toţi), nu pretext de scuză.

Şi, apoi, un neam ce-şi laudă luptele de apărare este demn de milă, pe când cei ce-şi înşiră cuceririle au scris istoria.

  • Like 2
  • Minus 1
  • Oras:Acolo
  • Oras:Acolo
Postat

Şi, apoi, un neam ce-şi laudă luptele de apărare este demn de milă, pe când cei ce-şi înşiră cuceririle au scris istoria.

Si cumva, ambele tabere sunt de toata jena cautand glorificare pentru luptele trecute...istoria tind sa cred (poate ma insel) ca a fost scrisa preferential. Cand 2 se bat slabe sanse ca al mai terfelit sa nu zica "da' sa-l vezi pe celalalt"...

 

Stima pt exprimare si nu pt idei ;)

  • Like 1
  • Oras:Romania
  • Oras:Romania
Postat

Scrisoare deschisă poporului român - Mesajul tăbliţelor de la Tărtăria

 
"""preluare:
Îţi scriu pentru că sper ca măcar acum, de Crăciun, odată pe an, să îţi aminteşti cine  ai fost, cine eşti  şi poate aşa vezi încotro te îndrepţi.
Eşti singurul popor european  care trăieşte încă acolo unde s-a născut. Nu o spun eu, o spune istoria popoarelor.  O fi mult, o fi puţin, nu ştiu dar ştiu că eşti  unic în Europa, această Europă care te loveşte, te jigneşte şi te umileşte. De ce o laşi să facă asta,  când tu eşti singurul popor născut, crescut şi educat în graniţele sale ?
Eşti primul popor din lume care a folosit scrierea. Nu o spun eu, o spun tăbliţele de laTărtăria, şi o recunosc toţi cei care  le-au studiat. Acum 7000 de ani, când alţii nici nu existau ca popor, pe aceste meleaguri locuitorii scriau, pentru a ne lăsa nouă mândria de a fi prima civilizaţie care se  semnează pe acest pământ. Scrierea sumeriană a apărut 1000 de ani mai târziu şi totuşi mulţi se fac că nu văd şi nu recunosc adevărul. Cât timp o să te laşi neglijat ?
Ai fost singurul popor pe care nici o putere din lume nu l-a cucerit chiar dacă ai fost împărţit, despărţit şi asuprit de mai multe imperii. Nici unul nu a putut să te cucerească cât ai fost unit, nici romanii care au stăpânit doar o parte din vechea Dacie, cealaltă fiind stăpânită de Dacii liberi,  nici turcii care nu au reuşit niciodată să îţi transforme teritoriul în paşalâc. Toate marile înfrângeri s-au bazat pe trădare. NIMENI NU A REUŞIT SĂ TE SUPUNĂ CÂT AI FOST UNIT. De ce te laşi dezbinat ?
Ai fost scut creştinătăţii, când întreaga Europă tremura de teama islamului. Sângele tău a salvat Europa iar românul Iancu de Hunedoara a salvat Viena şi întreaga Europa de furia semilunii. Acum tu popor de salvatori ai creştinismului, eşti tratat ca un paria. Când îţi vei revendica drepturile ?
Din tine au apărut Eminescu, Enescu,  Brâncuşi, Gogu Constantinescu, Vuia, Vlaicu, Coandă, Petrache Poenaru, Nicolae Teclu,  Spiru Haret, Herman Oberth, Conrad Haas. Dar ce păcat, cei mai mulţi şi-au pus minţile sclipitoare în slujba altor ţări pentru că acasă nu i-a ascultat nimeni. De ce ai lăsat să se întâmple asta ? 
Astăzi, popor român  pentru tine se rescrie istoria. Cum vrei să se facă asta ? Cum vrei să te vadă cei ce îţi vor urma ?
-          Astăzi, ca şi pe vremea fanarioţilor, domnitorul şi divăniţii nu au nici o legătură cu tine. Sunt străini de interesele şi dorinţele tale tot ce doresc este să stea cât mai mult în funcţie şi să câştige cât mai mult. Tu taci;
-          Astăzi ,ca şi pe vremea cuceririi romane, bogăţiile tării, aceleaşi mine de aur , argint sare, mierea acestui pământ sunt exploatate de alţii cu braţele tale şi se duc pentru a umple visteriile străinilor de neam.Tu taci;
-          Astăzi, ca şi pe vremea asupririi austro – ungare, drepturile românilor sunt călcate în picioare, iar cei puţini fac legea pentru cei mulţi. Tu taci;
-          Astăzi, ca şi în vremuri de restrişte, românii pleacă din ţară, să muncească, sau să îşi vândă inteligenţa pentru că ţara lor nu are nevoie de ei. Câţi dintre ei sunt viitorii Brâncuşi, Coandă, Conrad Haas, te-ai gândit la asta ?Conducătorii acestei ţări au nevoie de slujbaşi proşti, lipsiţi de educaţie, lipsiţi de caracter, lipsiţi de voinţă, lipsiţi de coloană vertebrală, ca să îi poată îndoi şi face figurine de plastilină din ei. Tu taci;
-          Astăzi, ca şi pe vremea bolşevismului, la mare preţ sunt trădătorii, linguşitorii, vânzătorii de neam şi conştiinţă, traseiştii politici, gata să calce pe cadavre pentru a parveni şi a îşi păstra privilegiile. Tu taci;
-          Astăzi, parlamentul şi guvernul  ţării, divăniţii de azi, arendează pământurile  şi întreprinderile  “nerentabile “ la indicaţiile unor străini de neam cărora le cântă osanale, unor arendaşi străini, spunând că asta se numeşte privatizare. Pentru aceste arende, ei primesc peşcheşul   iar ţara rămâne pe butuci. Tu taci;
-          Astăzi, urmele civilizaţiei străbunilor voştri sunt şterse pentru ca fii tăi să nu mai ştie niciodată cum au apărut ei pe acest pământ, cine le sunt strămoşii, şi care le sunt meritele:
1.       Vechile situri arheologice sunt distruse, se construiesc şosele experimentale peste ele, Sarmisegetuza, Grădiştea, Munţii Buzăului, sunt vândute sub pretextul impulsionării turismului, unor privaţi care habar nu au că în pământul pe care îl calcă zace istoria ta încă nedescoperită. Tu taci;
2.       Elemente din tezaurul ţării sunt trimise “ la expoziţie“ în afara ţării şi uită să se mai întoarcă, iar cei ce le-au scos nu dau nici un răspuns, se fac că au uitat de ele. Tu taci;
3.       Arhivele tării sunt cedate printr-o lege a arhivelor străină de interesele naţionale, celor ce vor să scoată din mintea românilor ideea şi dovezile de unitate naţională.Tu taci ;
-          Slujbaşii tării, căftăniţii vând la preţ de piatră seacă şi fier vechi bunurile realizate de tine, sub oblăduirea şefilor lor, împart banii, apoi sunt “judecaţi” de ochii lumii şi primesc pedepse cu suspendare, adică “mulţumesc, la revedere, te mai chemăm noi când avem nevoie de serviciile tale”. Tu taci ;
-          Oştirea ţării este batjocorită, decimată, dezarmată, pusă în slujba altora, copii tăi mor pe pământuri străine iar Hatmanul Suprem vine în faţa ta şi spune că suntem într-o mare încurcătură, vom fi nevoiţi să împrumutăm avioane străine pentru a ne asigura siguranţa aeriană, de parcă asta s-a întâmplat peste noapte şi nu este urmarea politici sale dezastruoase , de parcă nimic din ceea ce se întâmpla românului azi nu i se datorează lui. Tu taci;
-          Dispar din instituţii ale statului arhive cu invenţii şi inovaţii de interes strategicprivind cercetarea nucleară. Cei puşi să le păzească nu păţesc nimic, iar cei ce trebuie să investigheze  spun că nu e nimic deosebit. Tu taci;
-          Ţi se fură voturile iar comisia care trebuia să investigheze pe cei care au fost prinşi cu vot dublu, nu dă nici un răspuns deşi există dovezi că ai fost furat şi voinţa ta răsturnată.Tu taci;
-          În divan, se fură la 2-3 mâini, unii chiulesc alţii se fac că lucrează, iar alţii mânuiesc legile după bunul plac, în văzul tuturor şi nu li se întâmplă nimic. Tu taci;
-          Sistemul educaţional se reduce la bani, bani la înscriere, bani la examene, bani la absenţe, bani la promovare, bani la angajare, bani la reexaminare. Copii tăi nu mai ştiu nici cum îi cheamă dacă nu se uită pe internet sau nu primesc un SMS. Tu taci;
-          Dacă te îmbolnăveşti , nu ai unde să te duci, s-au închis spitalele , s-au scumpit medicamentele, trebuie să mergi dacă eşti operat cu faşele şi anestezicul de acasă, altfel mori neoperat sau deschis şi neînchis. Intri în spital pentru o unghie lovită şi ieşi cu 10 boli pe care nu le aveai  la intrare. Tu taci; 

-         Un copil de 15 ani, român sportiv, este bătut de colegii de echipă maghiari, pentru că e român , chiar de Ziua Naţională a României. Nu se întâmplă nimic. Ceva mai târziu, Hocheiştii Naţionalei României,( de naţionalitate maghiară) la un meci cu selecţionata Ungariei tac când se intonează imnul României dar cântă cu foc imnul Ungariei şi pe cel al ŢINUTULUI SECUIESC imn care nu avea ce căuta la o manifestare oficială. Toţi tac. Tu taci;

-          Guvernanţii nu fac altceva decât să te jupoaie, îţi bagă mâna în buzunar şi îţi iau banii  pentru că eşti prea bogat în viziunea lor, sau nu meriţi ce ai câştigat , iar ţara nu are bani. Se împrumută lăsându-te dator pe sute de ani fără să le pese ce vor face şi de unde vor plăti datoriile cei ce le vor urma.Tu taci;
-          Duşmanii tăi, cei ce vor să te vadă dispărut pentru a îţi lua locul, îţi impun ce să mănânci, ce să bei, ce medicamente să iei, fac experimente cu tine, te folosesc drept cobai cu avizul şi ajutorul trădătorilor din fruntea ţării,  care le aplică legile într-un Codex Alimentarius care te duce la pieire. Tu taci;
-          Parlamentarii îşi votează legi speciale, se protejează împotriva judecăţii pentru hoţiile şi prostiile pe care le fac, se acoperă cu legi făcute numai pentru ei, şi fură acoperindu-se unul pe altul. Tu taci;

-          Preşedintele ţării îşi exprimă oficial acordul de modificare a Constituţiei ţării, la cererea unor străini, care îşi urmăresc propriile interese, fără a consulta măcar parlamentul dar să mai te consulte pe tine . Tu taci ;

-          Un român plecat de acasă, descoperă peste hotare că ţara lui are de recuperat o sumă mare de bani de la alt stat. Ce fac parlamentarii români? Refuză să investigheze cazul pentru că nu vor să îi supere pe cei ce îi ţin pe jilţuri fără să le pese de interesul naţiunii trădând jurământul făcut la investire. Tu taci; 
Asta se întâmplă astăzi, popor român, şi tu taci. Dacă ar fi ca tot ceea ce se întâmplă să se răsfrângă numai asupra ta, românul de azi, nu ţi-aş scrie un cuvânt. Te-aş lăsa să lâncezeşti, să dormi până se aşterne praful peste tine şi mătura istoriei te va scoate afară din mintea celor ce vor urma, ca pe o întâmplare neplăcută. Dar tu popor român de azi, eşti legat de cel de ieri şi de cel de mâine şi odată cu tine piere nu numai trecutul, dar şi viitorul acestui neam.
Cât o să mai taci ? Trezeşte-te popor român, trezeşte-te român adormit şi nu lăsa să se şteargă dintr-o trăsătură de condei tot ce ti-au lăsat părinţii, nu îţi lăsa copii pe drumuri, sclavi ai  celor ce nici nu existau pe când tu ştiai să scrii. Acesta este ""mesajul nedescifrat"" până acum, al tăbliţelor de la Tărtăria!
  • Like 7
Postat

Istoria este scrisa de invingatori, daca noi ca romani nu vom incerca sa ne valorificam propia istorie nu va veni cineva din exterior sa faca asta, chiar dimpotriva. Noi ar trebui sa subliniem aspectele pe care altii nu au nici un interes sa fie scoase in evidenta, sa scoatem in fata ceea ce este bun, pozitiv, nu slabiciunile. Nu cred ca ne ajuta la nimic sa ne lamentam ca nu am avut cuceriri, oare prin asta este exprimata valoarea unui popor? Sa nu uitam ca toate marile imperii s-au destramat pana la urma sub propria greutate si noi am supravietuit catorva imperii :)

  • Like 2
  • Oras:Sfantu Gheorghe (CV)
  • Oras:Sfantu Gheorghe (CV)
Postat

Cand incepe tara asta sa traiasca pt viitor in prezent in loc sa caute vinovatii din trecut, greselile din trecut? Alea gata..  s-au terminat.. in loc  sa se caute posibilitati pt viitor toti se ocupa sa caute justificari in trecut pentru neputintele si lenea de azi. A, si neseriozitatea.

  • Like 4
  • Oras:Bucuresti
  • Oras:Bucuresti
Postat

Cand incepe tara asta sa traiasca pt viitor in prezent in loc sa caute vinovatii din trecut, greselile din trecut? Alea gata..  s-au terminat.. in loc  sa se caute posibilitati pt viitor toti se ocupa sa caute justificari in trecut pentru neputintele si lenea de azi. A, si neseriozitatea.

Cassy, ai si nu ai dreptate, scuze ca zic asta. Nu poti porni triumfator spre viitor cata vreme nu te-ai reconciliat cu propriul trecut! E ceva ce tine de psihologia colectiva a fiecarui popor. Traume colective - noi romanii cred ca avem din plin, pana mea!

  • Like 2
  • Oras:Satu' cu ministri
  • Oras:Satu' cu ministri
Postat

Dragii mei, sigur...fiecare cu opinia lui. Din punctual meu de vedere, suntem un popor ca toate popoarele, cu bune si cu rele. Nu suntem nici buricul pamantului, dar nici cel mai de evitat popor. Istoria unui popor este data si de pozitia geografica si de conditiile naturale...de mai multi factori. Toate popoarele (ma refer la Europa in special) sunt niste mixturi, amestecuri de mai multe semintii, care fiecare si-a pus amprenta. Istoria noastra are destule momente glorioase, dar si destule de care nu prea avem de ce sa ne mandrim.. De asta, nu e scutit nici un popor. Sunt intr-adevar multe de spus, s-ar putea glossa la infinit pe tema asta;  trebuie doar sa pastram masura lucrurilor si sa nu exageram nici intr-un sens, nici in altul.

  • Like 8
  • Minus 4
  • Telefon: 021 352 8632
  • Oras:'' suntem peste tot acasa ''
  • Telefon: 021 352 8632
  • Oras:'' suntem peste tot acasa ''
Postat

maestre nu le.am uitat v.am lăsat pe voi sa le puneți si la le dezbatem împreună. ...asta este ideea topicului sa aducem în fata lucruri care nu s.au menționat pana acum in manualele de istorie...de aici si numele topicului "adevaruri tulburătoare", adevaruri care poate supara pe unii, iar pe altii îi bucura.

  • Like 3
  • Minus 1
  • Oras:Romania
  • Oras:Romania
Postat

Cum arata Romania in anii 1930

 

Lucrarea lui Kurt  Hielscher (n. 1881 - d. 1948, unul dintre cei mai  renumiti fotografi germani) despre Romania este cel mai complex  si  profesionist album fotografic realizat despre tara noastra a acelor timpuri. Albumul a fost publicat in 1933 si  prefatat  de Octavian Goga.

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.191179444300576.50053.183296198422234&type=1

  • Like 3
Postat

daca tot l-ai adus pe octavian goga in discutie:

 

„Ţară de secături, ţară **spam editat**ă,
căzută ruşinos la examenul
de capacitate în faţa Europei.

Aici ne-au adus politicienii ordinari,
hoţii improvizaţi astăzi în moralişti,
miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă,
deputaţii contrabandişti.

Nu ne prăbuşim
nici de numărul duşmanului,
nici de armamentul lui,
boala o avem în suflet,
e o epidemie înfricoşătoare
de meningită morală”.
 
Octavian Goga, 1916
 
uimitor cat de pertinente sunt aceste cuvinte dupa 100 de ani de existenta nationala!!!
  • Like 3
  • Oras:Cluj
  • Oras:Cluj
Postat

Întotdeauna mândria acestei ţări a fost că e foarte frumoasă, iar mâhnirea ei că-i populată...

 

În ce priveşte postarea nr. 7, a lui Asterică (mai exact, trimiterea lui), sunt atâtea falsuri şi inadvertenţe într-însa, încât un om cu capul pe umeri nu o poate interpreta altfel decât ca fiind redactată în stilul siropos al îndemnurilor româneşti la un naţionalism la fel de siropos.

 

Voi reda doar câteva aiureli de acolo:

 

- “Eşti singurul popor european care trăieşte încă acolo unde s-a născut” – Nu e doar siropos, e de-a dreptul FALS. Oare francezii nu trăiesc tot acolo unde s-a născut poporul francez? Nemţii la fel. Italienii nu au venit din Siberia sau din Nordul Africii, ci neam de neamul lor în Peninsula Italică au trăit. La fel şi spaniolii, englezii, dar şi alţii. Şi apoi, ce fel de mândrie e aceasta, că trăieşti tot acolo unde te-ai născut?! Băi europenilor, ia băgaţi aici fonduri europene cu nemiluita, căci noi trăim tot acolo unde ne-am născut…;

-  “Eşti primul popor din lume care a folosit scrierea. Nu o spun eu, o spun tăbliţele de laTărtăria, şi o recunosc toţi cei care  le-au studiat.” – În epoca când au fost datate acele tăbliţe (oricum, chestiunea e controversată în absolut toate aspectele, inclusiv datarea şi faptul că pe acele tăbliţe ar fi un scris) nu exista poporul român. El a apărut, în cel mai bun caz, în sec. VI al erei noastre, nu acum 7.000 ani. Păi, ori ne raportăm la poporul român, ori mergem pe ideea că toţi oamenii care au trăit aici în vechime sunt români, şi atunci putem vorbi de o istorie a poporului român de câteva milioane de ani!

- “Ai fost singurul popor pe care nici o putere din lume nu l-a cucerit chiar dacă ai fost împărţit, despărţit şi asuprit de mai multe imperii” – iarăşi, pur şi simplu o prostie. Ce înseamnă "cucerit"? Ori înseamnă înfrângere şi ocupaţie militară, iar atunci am fost cuceriţi de zeci, sute de ori, mai mult decât multe alte popoare. Ori înseamnă asimilare, însă, în acest caz, sigur nu suntem singurii care am rămas neasimilaţi: ruşii au îndurat jugul tătăresc sute de ani, polonezii au rămas fără patrie la un moment dat, însă nu au fost asimilaţi etc., etc.

- “românul Iancu de Hunedoara” - Este o mândrie absurdă cea pe care o avem noi, de ai converti la românism pe Iancu de Hunedoara şi pe fabulosul Matia. Or fi fost ei români de stirpe, dar sufletul le-a fost maghiar şi statul pe care l-au condus a fost maghiar. Ca atare, faptele lor de arme nu intră în gloria românilor, ci a ungurilor. Sunt indicii că Basarab I Întemeietorul ar fi fost cuman. Dacă da, gloria lui este a cumanilor sau a Ţării Româneşti?

 

Mă opresc aici, căci nu mai are rost. Scârba mea faţă de trecutul nostru şi faţă de clişeele tâmpite pe care şi le-au făurit românii în legătură cu acel trecut nu mi-o va putea lua nimeni, cel puţin până când nu se va descoperi prin cronici urma vreunui cuceritor român, nedescoperit încă...

O ţară fără trecut şi fără viitor: uitaţi-vă la prezent, dacă despre trecut nu mă credeţi, şi spuneţi-mi sincer în ce măsură mai puneţi crezare pe vorba poetului "şi prevăz prin secoli a ei înălţare"...

  • Like 3
  • Minus 1
Postat

Mă opresc aici, căci nu mai are rost. Scârba mea faţă de trecutul nostru şi faţă de clişeele tâmpite pe care şi le-au făurit românii în legătură cu acel trecut nu mi-o va putea lua nimeni, cel puţin până când nu se va descoperi prin cronici urma vreunui cuceritor român, nedescoperit încă...

O ţară fără trecut şi fără viitor: uitaţi-vă la prezent, dacă despre trecut nu mă credeţi, şi spuneţi-mi sincer în ce măsură mai puneţi crezare pe vorba poetului "şi prevăz prin secoli a ei înălţare"...

 

Cu tot respectul maestre e trist ce spui mata, e trist sa gandesti asa mai ales fiind si educat banuiesc. Nu e nimeni vinovat ca te-ai nascut in Romania poate doar Dumnezeu.

Si vad ca ai o fixatie cu cuceririle, pentru mine cuceririle inseamna jaf, distrugere, suferinta, oameni nevinovati care sufera. Pacat..

  • Like 5
Postat

@ jack

 

cu tot respectul eu nu cred ca asta era ideea lui stalingrad. atitudinea nationala care il deranjeaza pe el poate ca in egala masura ma dezamageste si pe mine. in era socialista linia de partid, propaganda, era ca noi nu suntem o natiune cotropitoare. nu ne-am depasit niciodata granitele naturale intr-o maniera agresiva si nu am subjugat alte popoare sub indemnul "inrobirii omului de catre om"! 

 

evident ca acest concept, ca mai toate lozincile acelei epoci apuse, distorsioneaza adevarul istoric. exista o sumedenie de teritorii "romanesti" care intra chiar si in ziua de azi sub aprige dezbateri de apartenenta cu mai toate tarile invecinate. evident ca nomenclaturistii partidului comunist omiteau cu desavarsire un adevar istoric, care combate chiar ideea expusa de stalingrad. a existat un cuceritor roman care a depasit granitele naturale ale acestei natiuni cu forte armate. numele lui a fost ion antonescu! fortele armate sub conducerea lui au ajuns pana la stalingrad! (nu m-am putut abtine ptr ca mi-a placut jocul de cuvinte).  :)

 

din pacate insa, aceasta natiune, istoric vorbind, are tendinta de a-si ucide proprii eroi. din pacate poate, aceasta natiune imbratiseaza sintagme, expresii populare de genul: capul plecat sabia nu-l taie! ma gandesc ce s-ar intampla daca am incerca sa explicam aceasta notiune unui popor gen afghan, cecen, etc.?! din pacate clar, cuvintele jaf, distrugere, suverinta oamenilor nevinovati, nici macar nu mai necesita conflicte armate. cuceririle au preluat o alta forma in contextul globalizarii, efectele insa sunt mai mult decat similare. nu ma crezi, uita-te in jurul tau putin!!!

  • Like 3
Postat

am citit ceva recent care m-a impresionat. cu toate ca nu mi-a adus nici cea mai mica noutate inca ma cutremura sadismul uman pe care il reprezinta. sadism care din nefercire a fost imbratisat si de aceasta natiune, sau cel putin a influentat in cel mai cuplit mod cateva generatii de romani. cred ca este lectura cel putin interesanta!!!

 

 

Interviu cu Vladimir Ilici Lenin

 

Giovanni Papini (1881 - 1956) in vizita la Lenin, Moscova, 3 iulie, 1923

Ca sa ajung pana la el am cheltuit aproape douazeci mii de dolari - cadouri nevestelor comisarilor, bacsisuri soldatilor rosii, daruri orfelinatelor - dar nu regret.

 

Mi se spunea ca Vladimir Ilici era bolnav, obosit si ca nu putea sa primeasca pe nimeni, in afara de intimii sai. Nu mai locuia la Moscova, ci intr-un sat din apropiere, intr-o veche locuinţa boiereasca, cu obisnuitul peristil de coloane albe la intrare. Vineri seara, ultimele dificultati fura inlaturate si telefonul ma instiinta ca eram asteptat duminica. I se spusese lui Lenin ca fondurile mele ar putea sa ajute inceputurile anevoioase ale Nep-ului si acesta consimtise sa ma vada.

 

Fui primit de sotia sa, o femeie groasa si tacuta, care ma privi asa cum privesc infirmierele pe un nou bolnav care intra in sala lor. Gasii pe Lenin pe un mic balcon, sezand la o masa mare, acoperita cu foi vaste de desen. Imi facu impresia unui condamnat caruia i se permite, in ultimele ore pe care le mai are de trait, sa-si piarda timpul in pace, cu fleacuri. Capul sau foarte cunoscut, de tip mongol, parea taiat din branza veche si uscata: teapan si totusi molatic. Intre buzele lui respingatoare se vedeau doua randuri sinistre de dinti, ca ai unui cap de mort. Craniul sau, lung si gol, facea impresia unei urne barbare, taiata din osul frontal al unui monstru fosil. Doi ochi vicleni si inchizitori de pasare de prada stau pitulaţi indaratul pleoapelor insangerate. Mainile sale se jucau neglijent cu un creion de argint: se vedea ca fusesera groase si puternice, maini de mujic, dar in aspectul lor descarnat anuntau apropierea mortii. Nu voi uita niciodata urechile lui de fildes lustruit, intinse in afara ca pentru a prinde ultimele sunete ale lumii, inainte de linistea cea mare.

 

Primele minute ale conversatiei noastre fura mai curand penibile. Lenin se trudea sa ma cantareasca, dar cu un aer distrat, ca si cum si-ar fi indeplinit o datorie de care de acum inainte nu se mai sinchiseste. Iar eu, inaintea acelei masti obosite de culoarea sofranului, nu mai gaseam curajul sa-i pun intrebarile pentru care venisem. Inganai la
intamplare o lauda despre marea opera pe care o savarsise in Rusia. Si atunci, acea fata pe jumatate moarta se umplu de strambaturi spectrale, care voiau sa fie un zambet sarcastic.

 

- Dar totul era facut, exclama Lenin, cu o insufletire neasteptata si aproape cruda, totul era facut inainte de a veni noi! Strainii si imbecilii presupun ca s-a creat ceva nou. Eroare de burghezi orbi. Bolsevicii n-au facut altceva decat sa adopte, dezvoltandu-l, regimul instaurat de ţari si care e singurul potrivit cu poporul rus. Nu se poate guverna o suta de milioane de brute fara bat, fara spioni, fara politie secreta, fara teroare si spanzuratori, fara tribunale militare, munca silnica si torturi. Noi am schimbat numai clasa care isi baza guvernarea pe acest sistem. Unde erau saizeci de mii de nobili si patruzeci de mii de mari functionari, in total o suta de mii de indivizi, azi sunt aproape doua milioane de proletari si comunisti. E un progres, un mare progres, deoarece privilegiatii sunt de zece ori mai numerosi, insa nouazeci si opt la suta din populatie n-a castigat prea mult prin aceasta schimbare. Fii chiar sigur ca n-a castigat nimic si e tocmai ceea ce vreau, ceea ce doresc si, de altfel, ceea ce este absolut inevitabil.

 

Si Lenin incepu sa rida in surdina, ca un negustor care a inselat pe cineva si care contempla satisfacut umerii victimei care pleaca.

 

- Si atunci, bombanii eu, Marx, progresul si celelalte?

 

Lenin ma privi cu un aer foarte mirat.

- Dumitale, care esti un om strain si puternic, relua el, pot sa-ţi spun tot. Nimeni nu te va crede. Dar aminteste-ţi ca Marx insusi ne-a invatat ca teoriile n-au decat o valoare pur fictiva, o valoare de instrument. Data fiind starea de lucruri din Rusia si din Europa, a trebuit sa ma servesc de ideologia comunista pentru a realiza adevaratul meu scop. In alte ţari si in alte vremuri, as fi intrebuinţat altceva. Marx nu era decat un burghez evreu, calare pe statisticile englezesti si admirator in secret al industrialismului. Un creier imbibat de bere si de hegelianism, in care amicul Engels injecta cateodata unele idei geniale. Revoluţia ruseasca e o dezmintire completa a profeţiilor lui Marx. Comunismul a triumfat tocmai intr-o ţara unde aproape nu exista burghezie. Oamenii, domnule Gog, sunt niste salbatici fricosi, care trebuiesc stapaniţi de un salbatic fara scrupule, asa cum sunt eu. Restul nu-i decat vorbarie, literatura, filozofie si alta muzica, pentru folosul nerozilor. Ori, salbaticii sunt la fel de criminali, ultimul ideal al oricarui guvern trebuie sa fie acela de a face in asa fel, ca ţara sa semene cu o ocna. Vechea  (ocna - n.n.) tarista e ultimul cuvant al inţelepciunii politice. Daca te gandesti bine, vei vedea ca viaţa de inchisoare e cea mai potrivita celor mai mulţi oameni. Nemaifiind liberi, ei sunt, in sfarsit, feriţi de riscuri si in situaţia de a nu putea savarsi raul. Indata ce un om intra la inchisoare, trebuie, prin forta lucrurilor, sa duca o viata de nevinovat. Mai mult decat atat, nu mai are nici ganduri, nici preocupari, deoarece sunt altii care gandesc si poruncesc pentru el: lucreaza cu corpul, dar isi odihneste spiritul. Si stie ca in fiece zi va avea ce sa manance si unde sa doarma, chiar daca nu lucreaza si chiar daca e bolnav, fara grija pe care o are cel liber de a-si procura o paine in fiecare dimineaţa si un pat in fiecare seara. Visul meu este de a transforma Rusia intr-o imensa inchisoare: si sa nu crezi ca spun aceasta din egoism, caci intr-un astfel de sistem cei mai sclavi si cei mai sacrificati sunt tocmai paznicii si ajutoarele lor!

 

Lenin tacu deodata si incepu sa contemple un desen pe care-l avea dinainte si care reprezenta, mi se pare, un palat inalt ca un turn gaurit de nenumarate ferestre rotunde. Indraznii sa pun una din intrebarile mele.

 

- Si ţaranii?

 

- Urasc ţaranii, raspunse Vladimir Ilici cu o strambatura de dezgust. Urasc pe mujicul idealizat de acel ramolit occidental care era Turgheniev si de acel faun convertit care era ipocritul de Tolstoi. Taranii reprezinta tot ce urasc mai mult: trecutul, credinţa, ereziile si maniile religioase, lucrul manual. Ii tolereze si ii cultiv, dar ii urasc. As vrea sa-i vad disparand pe toţi, pana la cel din urma. Un electrician valoreaza pentru mine cat o suta mii de ţarani. Se va ajunge, sper, sa traim cu alimente produse in cateva minute de masini, in laboratoarele noastre chimice si in sfarsit vom putea masacra ţaranimea devenita atunci inutila. Taranii se vor face lucratori sau vor crapa. Viaţa in natura e o rusine preistorica. Baga-ţi in cap ca bolsevismul reprezinta un razboi triplu: al barbarilor stiintifici impotriva intelectualilor corupţi, al Orientului impotriva Occidentului si al orasului impotriva satului. Si in acest razboi nu ne vom uita la alegerea armelor. Individul e ceva care trebuie suprimat. E o invenţie a acelor pierde-vara de greci si a inchipuiţilor de germani. Cine rezista, va fi taiat ca o tumoare vatamatoare. Sangele e cel mai bun igrasamant oferit de natura. Sa nu crezi ca sunt crud. Toate aceste executii si spanzuratori, care se fac din ordinul meu, ma plictisesc. Urasc victimele, mai cu seama fiindca ma silesc sa le ucid. Dar nu pot face altfel. Visez sa fiu directorul general al unei inchisori model, al unei ocne pacifice si bine intretinute. Dar se gasesc, ca in toate inchisorile, neasculatori, nelinistiţi, din aceia care au nostalgia stupida a vechilor ideologii si mitologii omucide. Toti acestia vor fi suprimaţi. Nu pot permite ca numai cateva mii de bolnavi sa primejduisca fericirea viitoare a milioane de oameni. Si apoi, in defintiv, vechile varsari de sange nu erau un fel rau de a ingriji corpurile. E o oarecare voluptate sa te simţi stapan pe viata si pe moarte. De cand vechiul Dumnezeu a fost ucis - nu stiu bine daca in Franţa sau in Germania - unele satisfacţii au acaparat oamenii. Eu sunt, daca vrei, un semizeu local asezat intre Asia si Europa, dar pot totusi sa-mi permit unele capricii. Sunt gusturi al caror secret s-a pierdut, dupa caderea paganilor. Sacrificiile omenesti aveau ceva bun: erau simbol profund, o invaţatura inalta, o sarbatoare sanatoasa. Dar aici, in locul imnului credinciosilor, aud ridicandu-se spre mine urletele prizonierilor si ale muribunzilor; te asigur ca n-as schimba aceasta simfonie cu cele noua ale lui Beethoven. Acesta e cantecul religios care anunta beatitudinea apropiata.

 

Mi se paru atunci ca fata descompusa si cadaverica a lui Lenin se intindea ca sa asculte o muzica inceata si solemna, sensibila numai pentru el. Aparu doamna Krupskaia sa-mi spuna ca sotul sau era obosit si ca avea nevoie de putina odihna. Iesii indata.

 

Am cheltuit douazeci mii de dolari ca sa vad pe omul acesta si, intr-adevar, am impresia ca nu i-am aruncat pe fereastra.

Memorii de Giovanni Papini
(traducere de Ileana Zara, publicat 1990, Bucuresti)

 

  • Like 5
Postat

Cand incepe tara asta sa traiasca pt viitor in prezent in loc sa caute vinovatii din trecut, greselile din trecut? Alea gata..  s-au terminat.. in loc  sa se caute posibilitati pt viitor toti se ocupa sa caute justificari in trecut pentru neputintele si lenea de azi. A, si neseriozitatea.

 

niciodata nu poti uita trecutul! nu poti face abstractie de existenta lui! istoria are mai mereu tendinta de a se repeta!

  • Like 1
  • Oras:Romania
  • Oras:Romania
Postat

Invidia (ANDREI CORNEA)
(Revista 22)

Intr-o zi, vecinul nostru de bloc si-a luat un aparat de aer conditionat.
Era un zaduf ingrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer conditionat si nici bani ca sa ne cumparam unul.
Sufeream de caldura si de invidie. Aveam insa o biblioteca.
Ne-am uitat in ea si am scos cugetarile lui Seneca.
Am citit de acolo o pagina-doua despre bine si sensul vietii si, desi cald tot ne era, nu l-am mai invidiat pe vecin.
Ceva mai tarziu, vecinul si-a deschis un butic si a inceput sa umble imbracat la costum la patru ace. Noi - tot cu blugi.
Nu-i nimic - ne-am zis linistiti, citind un capitol din Etica lui Spinoza.
Apoi vecinul a aparut deodata intr-un Mertzan argintiu. Noi n-aveam nici bicicleta, dar l-am dispretuit citind din Phaidon al lui Platon.
Mai tarziu, vecinul a schimbat Meganul pe Mertan. Nu ne-a pasat, caci si noi il schimbaseram deja pe Platon cu Aristotel.
Si-a luat si un 4x4, cel mai mare de pe strada. Noi l-am luat pe Marcus Aurelius, care ne-a facut sa zambim impacati.
A mai trecut o vreme si vecinul si-a luat nevasta noua: blonda, frumoasa, tanara. Noi - tot cu cea veche, dar am luat Evanghelia dupa Ioan.
Vecinul si-a imbracat soata cu o garderoba intreaga si cu blanuri, basca bijuteriile. Noi ne-am imbracat spiritul citind din Eclesiast.
In fine, vecinul s-a mutat intr-o vila la sosea cu gard mare, bodigarzi si piscina. Am rezistat si de data aceasta eroic citind Richard III.
A urmat o a doua vila - la munte. Dupa ce am vazut-o, ne-am consolat cu Macbeth. O a treia - la mare: am recurs la Invierea lui Tolstoi, al carei efect l-am consolidat cu Ghilgames, Ghandi si Declaratia de iubire a lui Gabriel Liiceanu. Ne-am simtit cu mult mai bine.
L-au dat la televizor la o emisiune foarte populara. Ne-am stapanit emotia cu o portie de Caragiale.
 L-au dat a doua oara cu mare succes: am fi suferit daca nu ne-ar fi ajutat Ananda Coomarasvamy, Cartea lui Iov si Cazul Wagner al lui Nietzsche.
Asa a trecut ceva mai mult timp... Vecinul isi lua case, masini, iahturi, gagici. Noi raspundeam cu Balzac, Thomas Mann, Hegel, Berdiaev.
Lupta era stransa, dar echilibrata. In sfarsit, intr-o zi l-au aratat cu catuse la maini, umflat de DNA. Am rasfoit atunci fericiti Apocalipsul.
Dar peste vreo doua saptamani, vecinul nostru era eliberat si chiar si-a anuntat candidatura pe listele unui partid majoritar.
Scarbiti, ne-am uitat in biblioteca. N-am mai vazut nimic. Ne-am uitat pentru a doua oara. Nu ne-a venit sa credem. Pentru a treia oara ne-am uitat cu atentie. Acelasi rezultat: citiseram toate cartile.
Si atunci ne-a cuprins invidia...

  • Like 3

Postat

a existat un cuceritor roman care a depasit granitele naturale ale acestei natiuni cu forte armate. numele lui a fost ion antonescu! fortele armate sub conducerea lui au ajuns pana la stalingrad! (nu m-am putut abtine ptr ca mi-a placut jocul de cuvinte).  :)

 

Daca nu ma insel a facut asta in ideeea de a recupera Basarabia si Bucovina care ne-au fost furate, pacat ca nu a reusit manevra. Ne-am furat-o rau atunci.

De altfel romanii au mai luptat in afara granitelor tarii si in Ungaria si in Bulgaria care inca are cadrilaterul nostru.

  • Like 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Creează nouă...