Sari la conținut

Efectul NOCEBO

Postări Recomandate

• Oras:Romania
Postat

http://www.descopera.ro/stiinta/9902620-efectul-nocebo-atunci-cand-credinta-ne-omoara

si, din seria  "PRIMITE PE MAIL" :

Efectul  Placebo si  efectul Nocebo

Este incredibil cât de mult poate fi influenţat subconştientul nostru de forţa sugestiei !
Si intrucât mintea subconştientã este cea care controleazã corpul nostru şi intreaga viaţă, 
prin intermediul sugestiei putem avea parte de o mulţime de intâmplări – unele plăcute, altele extrem de neplăcute.

Efectul placebo

Multă lume a auzit de efectul placebo.
 In cadrul unui experiment medical, ţi se admnistrază un medicament despre care ţi se spune că este foarte eficient – de pildă cu pansament gastric.
Din 100 de voluntari pe care se testează medicamentul, aproximativ 50 constată intr-adevăr că au scăpat de durerea de stomac.
Dar – surpriză !
Aşa-zisul medicament este de fapt o bobiţă de zahãr acoperitã de un inveliş albastru. El nu conţine nimic altceva decât zahãr.
Si atunci, ce anume i-a vindecat pe cei 50 de voluntari ?
Forţa sugestiei.
Li s-a spus că se vor face bine, au fost convinşi că se vor face bine şi s-au făcut bine.
In fapt, subconştientul lor a fost convins de eficienţa medicamentului şi a dat organismului comenzile necesare pentru a se face bine.
Tot ceea ce mintea noastră crede, poate realiza.

Efectul nocebo

Mult mai puţini au auzit de efectul nocebo.

In cadrul unui experiment similar, ţi se administrează o pastilă despre care eşti avertizat că iţi va face rău – de pildă crampe stomacale.

De data aceasta, numărul celor ce se plâng de dureri la stomac este insă de 90% ! 
Evident era aceeaşi pastilã inofensivă cu zahăr.

IMPORTANT: Se constatã cã forţa sugestiei negative este mult mai mare decât a sugestiei pozitive (90% față de 50%). Aceasta concluzie a fost verificată în mai multe experiențe şi rezultatele ramân cam la acelaşi %.

Lucrul acesta trebuie să ne dea de gândit. Suntem expuşi zilnic, oră de oră, unei adevărate avalanşe de mesaje negative, in primul rând prin presă .

Inundaţii, cutremure, avioane prăbuşite, crime, violuri, preţuri care cresc, bârfe răutăcioase ale colegilor, accidente de maşină etc etc.

Aceste mesaje cu puternică valoare emoţională lucrează fără să ne dăm seama asupra subconştientului nostru.

Iar rezultatul este că ne merge prost fără să ştim de ce. Suntem deprimaţi, ne pierdem increderea intr-o viaţă mai bună, ne aşteptăm să ni se intâmple ce e mai rău. Si, de obicei, la ce te aştepţi, aşa se intămplă.

Dăm vina pe ursită, pe destin, pe guvern, pe socri, pe colegi, fără să observăm că, de fapt răul l-am provocat inconstient, noi însine.

Că l-am lăsat să pătrundă in mintea noastră ori de câte ori a vrut, fără să realizăm că trăim in casă cu un duşman.

Incepând de astăzi inchideţi uşile pentru aceşti musafiri periculoşi.

Evitaţi să mai urmăriţi jurnalele cu ştiri negative.

Schimbaţi postul pe altceva. In fond aveţi 25-30-40 de canale prin firma de cablu. 

Urmăriţi emisiunile educative şi cele care să vă refacă starea optimistă.

Muzică, divertisment, etc.

v Evitaţi persoanele negative, cele care permanent se vaietă, critică şi condamnă.
       Dacă aşa sunt colegii de serviciu sau, mai rău, şeful  dumneavoastră, gândiţi-vă foarte  serios să vă căutaţi un alt loc de muncă.  Altfel, rămânând alături de ei, riscaţi să vă condamnaţi la o viaţă de eşec şi frustrare si poate, sa va îmbolnaviti cu adevarat.

v Asociaţi-vă cu persoane pozitive, optimiste, orientate spre
       succes. Dacă vreţi sã aveţi o viaţã de succes , trebuie sã 
       staţi cãt mai mult in preajma unor oameni de succes.
       Invăţaţi de la ei, gândiţi ca ei, acţionaţi ca ei.

v Folosiţi permanent forţa sugestiei pozitive citind cărţi 
       motivaţionale sau biografii ale oamenilor de succes, ascultând 
       casete şi CD-uri motivaţionale, participând la cursuri şi 
       seminarii despre succes, urmărind emisiuni radio şi Tv cu 
       oameni de succes.

v Pe scurt, folosiţi la maximum forţa sugestiei pozitive şi reduceţi la minim forţa sugestiei negative.
   Preluaţi controlul tuturor elementelor de sugestie din preajma dumneavoastrã şi folosiţi-le pentru a vã atinge obiectivele.

Ø Vă sugerez un mic exerciţiu pe care să-l faceţi zilnic, timp de două săptămâni

1) - nu vă mai plângeţi de nimic, nici in sinea dumneavoastră, 
       nici faţă de alţii

2) - nu mai urmăriţi  jurnalele de ştiri la TV ( stiri negative )

3) - nu ascultaţi văicărelile celor din preajmă, cereţi-le să schimbe 
      subiectul.

Dacă aveţi răbdarea să faceţi acest exerciţiu, veţi observa că perspectiva asupra vieţii vi se va schimba.

Silviu Popa. PhD - Doctor în Ştiinţe

P.S. - Probabil acest efect este si explicatia la anumite 

autovindecari ''MIRACULOASE"

• Like 9
  • Oras:bucuresti
  • Oras:bucuresti
Postat

Felicitari pentru topic! Si da, este cat se poate de adevarat , optimismul si forta sugestiei te ajuta enorm de mult in viata!

• Like 1
  • Oras:Satu' cu ministri
  • Oras:Satu' cu ministri
Postat

Nene Asterica, nu ai cum frate sa faci exact asa cum zicea nea doctoral ala! Trebuie sa ne informam, nu putem sta izolati. Trebuie sa stim cum va fi vremea, ce a facut Rapidu', ce legi apar etc. Nu putem evita stirile tv. in totalitate, nu putem evita agresiunile externe in totalitate, nu putem evita peroanele negative in totalitate... Nu evitandu-le ci creindu-ne un scut de "nesimtire", daca accepti termenul, reusim sa ne aparam, filtrand ce e bun pentru noi si ce nu, "punand la pubela" ceea-ce ne dauneaza.  

• Like 6
  • Minus 5
Postat

Un documentar care vorbeste exact despre asta:

http://www.filmedocumentare.com/sindromul-lumii-rele-violenta-mass-media/

Se cheama "Mean world syndrome" sau "Sindromul lunii rele".

Televiziune, filme, ziare, jocuri video, desene animate, arene sportive – în toate mediile abundă imagini violente care ajung să se banalizeze prin repetare lor obsesivă. Am devenit obsedați de violență? Cum influențează imaginile violente comportamentul uman de zi cu zi? Cât de tare ne alterează personalitatea ceea ce vedem la televizor și în mass-media?

Dezbateri cu privire la efectele violenței din media asupra spectatorilor există de mult timp în rândul profesorilor, politicienilor și părinților, dar cel mai adesea aceste dezbateri s-au transformat în lupte simpliste între două tabere. Cu titlul original The Mean World Syndrome, acest film documentar se bazează pe descoperirile cercetătorului George Gerbner.

De la filmele hollywoodiene la știrile locale, filmul studiază modul în care violența din mass media cultivă în rândul privitorilor o stare accentuată de insecuritate, percepții distorsionate ale riscului și pericolului, dar și tendința spre măsuri radicale pentru problemele sociale.

• Oras:Constanta
Postat

Bine si ce sa facem noi acum, ne calugarum, ne mutam in padure, nu bineinteles ca nu. Putem insa sa incercam sa ne educam singuri, nu punem botul la toate mizeriile, chiar si porcariile din segmentul Discovery majoritatea sunt regizate.

• Like 2
  • Telefon: amada.dulcica
  • Oras:Bucuresti
  • Telefon: amada.dulcica
Postat

http://www.descopera.ro/stiinta/9902620-efectul-nocebo-atunci-cand-credinta-ne-omoara

si, din seria  "PRIMITE PE MAIL" :

Efectul  Placebo si  efectul Nocebo

:iagree

Se mai poate numi si simplu „stres”.

Excesul de informatii negative poate duce la depresii grave.

Stresul/depresia incetineste metabolismul, digestia, imunitatea, gandirea, etc.

Daca elimini partial si inveti sa ignori factorii stresului, stii sa te si relaxezi cand ai ocazia, poti duce o viata echilibrata.

Gandirea pozitiva poate fi „data peste cap” usor de un vampir energetic care vesnic se plange de cate ceva si te incarca cu lucruri negative…

Eliminarea astfel de persoane din anturaj ar fi primul pas, la serviciu singura solutie ar fi sa nu mai dai importanta.

Numai bine si ganduri cat mai frumoase! :hug1

Postat

Interesant subiect.  :hihat

Pana acum, chiar nu am auzit de efectul nocebo, insa cred in puterea mintii. S-au vindecat oameni de boli grave doar cu puterea mintii. La fel, au existat cazuri cu oameni ce s-au imbolnavit, cu puterea mintii. Este vorba de autosugestie...

Adevarat ca poti ajunge sa fim fericiti, sa nu mai punem la suflet toate relele ce ne inconjoara, sa alungam toate energiile negative din jurul nostru. Da, putem. Dar oare vrem??? Aici se naste adevarata problema...este in gena noastra sa ne vaitam, sa ne compatimim...nu exista sa nu povesteasca cineva o intamplare nefericita si sa nu existe altu' care a trecut printr-o intamplare similara dar muuult mai nefericita... 

• Like 2
Postat

Nene Asterica, nu ai cum frate sa faci exact asa cum zicea nea doctoral ala! Trebuie sa ne informam, nu putem sta izolati. Trebuie sa stim cum va fi vremea, ce a facut Rapidu', ce legi apar etc. Nu putem evita stirile tv. in totalitate, nu putem evita agresiunile externe in totalitate, nu putem evita peroanele negative in totalitate... Nu evitandu-le ci creindu-ne un scut de "nesimtire", daca accepti termenul, reusim sa ne aparam, filtrand ce e bun pentru noi si ce nu, "punand la pubela" ceea-ce ne dauneaza.  

S-a atins bine esentialul - nu prea ai cum sa te retragi intr-o pestera si sa te izolezi de lume..

Dar, trebuie sa evitam lucrurile negative ( exces de stiri negative, oameni negativi , etc )

Priveste stirile de la diverse televiziuni. Nu o  sa dau nume.

Este ca unele exagereaza ???

Oameni. Am avut parte sa cunosc oameni ce prin felul lor ( negativist, plini de rautate, ura, ) ma faceau sa ma simt altfel, parca atrag ceva negativ. Sunt sigur ca toti ati avut parte de asa ceva...

Ideea este sa incercam sa ne ferim, pe cat putem.

P.S. daca stam si ne gandim bine, Ananda nu spune rau, este opusul negativismului, el propovaduieste binele prin iubire, etc...

Dar, cred ca in viata, excesele, negative sau chiar pozitive  pot duce la efecte nu tocmai benefice pt utilizator.

Oricum, din acest motiv am deschis topicul, pt dezbateri pe aceasta tema..........

• Like 2
Postat

Asterica cu tot respectul, Ananda bate campii rau, posesor a unei naivitati copilaroase... chiar simpatic as spune.

• Like 2
Postat

Asterica cu tot respectul, Ananda bate campii rau, posesor a unei naivitati copilaroase... chiar simpatic as spune.

am si precizat ca se afla intr-o alta extrema....... :slap2

si ca extremele nu sunt bune !

• Like 4
Postat

Asta e singura solutie posibila de iesire din impas, cea descrisa mai sus! Parerea mea, altii pot avea alte opinii!

Postat

de fapt, asta este esenta, sa eviti ( pe cat posibil....) oamenii si tot ce poate fi negativ pt tine

treaba cu scutul, cum zice picon, nu o pot aplica toti si in totalitate, sunt oameni ce nu se pot detasa asa usor, depinde de felul de a fi al tau.. ..

• Oras:n/a
  • Oras:n/a
Postat

Salut,

Sunt mai multe modalități de apărare (din câte știu eu):

1. În casă, la intrare, să ai o oglinda (mică, mare). Dacă cineva îți trece pragul și gândește negativ, oglinda îi întoarce gândurile. (feng shui).

2. În fiecare seară, înainte de culcare (când se face rugăciunea de seara), este bine să te gândești la fiecare „dușman” și să-i ceri iertare, mental. Efectiv ți-l imaginezi în fața ta, și îți ceri iertare. Astfel, gândurile lui negative la adresa ta, i se vor întoarce.

3. Când ești într-o situație dificilă, este bine să te imaginezi într-un ou de lumina, care să te protejeze. Efectiv să te gândești că emani lumină, mental.

4. Dacă ai examen, sau interviu la un job, sau orice eveniment ce presupune un schimb de replici, este bine să ai la tine boabe de mac (poți să presari câteva, pe lângă tine). Acestea vor stopa eventualele întrebări incomode, va „închide gura” celor răutăcioși.

În legătură cu informațiile din media, eu când văd o știre cu un accident, sau o înmormântare, sau orice eveniment care m-ar afecta, schimb canalul. Nu mă interesează, nu mă privește pe mine în mod special. Cum bine spunea cineva - dacă s-a certat unu cu una, îmi crește mie salariul, se ieftinește pâinea, etc.? Nu ! Atunci de ce să mă consum pentru alții ?

Cu toate acestea, fiecare om reacționează la informațiile negative, diferit. Pe unuii îi afectează mai tare, pe alții deloc. Fiecare vine cu un „scut”, care poate fi mai eficace, sau mai puțin eficace. Cunosc persoane, care la cea mai mică informație negativa, gata, se consumă extrem de mult, capotează, și altele care oricât de greu le-ar fi, tot înainte ..

Cunosc și persoane ca Ananda, totul iubire, să emani iubire, totul ESTE iubire, dar le consider rupte de realitate. În viața de zi cu zi, ne luptăm cu yin yang, și trebuie să avem în vedere că în orice rău - e un bine, și în orice bine - e un rău !

http://3.bp.blogspot.com/-7S_fMfIUCNY/TtIx_O5qU-I/AAAAAAAAAP4/d56smdHGrBM/s1600/YY.jpg

Spor !

• Like 1

Vizitator gfe-finder
Reputație: 0
Postat

E un subiect interesant,vast...ar fi multe de zis,am citit cu interes rubrica si comentariile.Imi apare primul  numele de Bruce Lipton...cine e interesat,gaseste pe youtube conferinta despre legatura  dintre satrile emotionael,calitatea gandurilor si fizic...in pararea lui  blolile ereditare(genetice) au proportie de 5 sau 10 %,restul sunt dobandite prin felul nostru de a gandi,simti,asadar,aceste lucruri sunt strans legate cum traim.Sunt multe voci care sustin,ca in mod intentionat suntem bombardati cu stiri ,informatii cu conotatii negative,astfel scazandu-ne imunitatea,si aparitia diferitlor boli.Conspiratie sau nu,e fapt ca viata moderna ne-a adus atat confort,de o parte,si probleme noi.Am sa urmaresc cu atentie acest subiect interesant...felicitari pt initiatorul acestui subiect:)

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 members

No registered users viewing this page.

• Creează nouă...