Sari la conținut

Infinitul...

Postări Recomandate

• Oras:Satu' cu ministri
Postat

Măi, principalul câștig al topicului ăsta e împăcarea/armistițiul... mă rog, normalizarea relațiilor forumistice între Sorina și CosminR. Felicitări amândorura!  :hihat

• Like 3
  • Minus 12
  • Oras:duc cu sorcova
  • Oras:duc cu sorcova
Postat

Măi, principalul câștig al topicului ăsta e împăcarea/armistițiul... mă rog, normalizarea relațiilor forumistice între Sorina și CosminR. Felicitări amândorura!  :hihat

numai pe mine e cordita nebuna :(

merg pe principiul ca acu' urla... maine ii trece ^_^

• Oras:unde vrea pula mea
Postat

O pula,aici(pe forum zic),e ca-n parlament,politica e o curvă

• Oras:Bucuresti
Postat

Am atat capacitatea cat si puterea necesare pentru a recunoaste meritele cuiva trecand peste propriile mele pareri, convingeri sau emotii. Nu am fost si nu sunt ipocrita, poate am alte defecte, dar ipocrizia nu este unul dintre ele. :)

Mi se pare absolut normal ca, asa cum am tupeul sa-i iau la injuraturi, sa am puterea sa le recunosc si meritele, altfel as fi intr-un dezechilibru total.

Pe scurt, si eu ma felicit. =))

• Like 4
  • Minus 15
Postat

Like ... pula puncte, 'te-m-aș în sarmăi!

Postat

Mi-e mi se pare un subiect interesant. Sorina a ramas in continuare nesatisfacuta, asa cum o stim din postarile de pe aici, de pe ... topic adica! :)

Si in plus vrea un raspuns simplu si digerabil de neuronii din dotare.

O sa incerc eu unul, chiar daca probabil nu va fi bine primit. :)

Dupa umila mea parere exista intr-adevar 2 feluri de infinit: cel mic si cel mare.

In plus, infinitul mic mai poate fi definit si ca "infinitul cuprins, sau limitat"

Explicatia pentru infinitul mic. O putem face matematic sau fizic (palpabil). Care va sa zica sa ne imaginam 2 cazuri.

a) Matematic. Avem intervalul matematic intre 0 si 1, sau intre 1026 si 1027. Nu importata. Avem deci o UNITATE. Pentru simplificare o sa iau intervalul 0 - 1. In acest interval avem subdiviziuni zecimale ca 0,1  ,0,2  , 0,3 ETC. Am creeat deci o noua unitate. Cea dintre 0 si 0,1.

Mai departe, in aceasta UNITATE avea alte subdiviziuni ca: 0,01,  0,02,  0,03 ETC. Am creeat deci o noua unitate. Cea dintre 0 si 0,01.

Intelegi ideea? Exista o infinitate de subdiviziuni a unei UNITATI!

Ar mai fi si alte exemple matematice: numerele irationale sau numerele in perioada, gen sa impartim 1 la 3. Cat e rezultatul 0, 33333.... si un infinit de 3.

B) Fizic (palpabil) e cam asa: Am o piatra. O sparg in doua. Apoi una din jumatati o sparg iar in doua. Si uita asa pana la INFINITUL MIC! Teoretic e posibil si foarte imaginabil pentru orice neuron functional. Practic e mai greu, dar discutam ceva teoretic. Ce poate fi mai teoretic decat INFINITUL? :)

Explicatia pentru infinutul mare. La fel, o putem face matematic sau fizic (palpabil).

a) Matematic. Avem axa numerelor naturale, reale, irationale, etc. Dupa 1 vine 2, apoi 3 , ....apoi 17990003762565542. Apoi tot adaugam cate ceva pana la infinit. INFINITUL NEMARGINIT.

B) Fizic (palpabil): Avem un balon dintr-un material fara limita de extensibilitate. Pot sa il umflu pana la infinit.

Tot un exemplu de INFINIT NEMARGINIT este TIMPUL. Dupa fiecare secunda urmeaza o alta (cu sau fara noi in prejma :) ) Si tot asa la nesfarsit. Si dupa noi si dupa moartea Pamantului si dupa moartea Soarelui si a Galaxiei, etc.

Sper ca am fost suficient de clar. O zi buna la lume!

Cum bine sesiza Sorina, nu exista infinit mare sau mic, pentru ca o unitate abstracta nu are dimensiuni. Desigur de-a lungul timpului, diferite personalitati ale stiintei au studiat aceasta nedeterminare din punct de vedere filozofic, matematic sau fizic si au ajuns la concluzia ca acesta nedeterminare poate fi exprimata intr-o diversitate pestrita raportandu-ne la un sistem de numeratie in matematica, sistem de referinta in fizica sau entitate spirituala/morala in filosofie.

In matematica notiunea de infinit se regaseste cu precadere in analiza matematica in studiul limitelor de siruri nemarginite , siruri definite adesea printr-o formula de recurenta, de ex. x(n)=2n+1 unde  n este numar natural. Extins x(n)=1, 3, 5, 7, 9 .. etc. Pentru a putea efectua operatii cu limitele de siruri este necesara introducerea notiunii de infinit care sa exprime nemarginirea sirului (adica acel etc.) la dreapta. Singurele cazuri de nedeterminare sunt infinit minus infinit, infinit supra infinit si infinit supra 0, intocmai pentru ca infinitul nu se poate compara, de unde si absurdul cu infinitul mare sau mic. Cum spunea Cosmin, indienii au fost primii care au sesizat infinitatea dintre doua numere naturale consecutive, dar teoretic poti gasi la fel de multe valori intre 0 si 1  ca intre 0 si infinit pentru ca dupa virgula poti adauga o infinitate de zecimale, dar nu poti spune ca primul infinit e mai mic decat al doilea la fel cu nu poti spune ca 1kg de mercur are masa mai mare decat 1kg de vata desi raportul de volum ar fi de 1:30.

In fizica lucrurile stau asemanator.. dar e mult mai speculativa treaba, pusa pe seama legii entropiei .. iar in filosofie nedeterminarea tinde la infinit, odata cu imaginatia.. Ai putea totusi Sorina de amorul artei sa-ti intrebi profesorul daca 0 este pozitiv sau negativ.. asta discutie controversata..

• Like 3
Postat

Scuză-mă mon cher, dar greșești!

Postat

Cum bine sesiza Sorina, nu exista infinit mare sau mic, pentru ca o unitate abstracta nu are dimensiuni. Desigur de-a lungul timpului, diferite personalitati ale stiintei au studiat aceasta nedeterminare din punct de vedere filozofic, matematic sau fizic si au ajuns la concluzia ca acesta nedeterminare poate fi exprimata intr-o diversitate pestrita raportandu-ne la un sistem de numeratie in matematica, sistem de referinta in fizica sau entitate spirituala/morala in filosofie.

In matematica notiunea de infinit se regaseste cu precadere in analiza matematica in studiul limitelor de siruri nemarginite , siruri definite adesea printr-o formula de recurenta, de ex. x(n)=2n+1 unde  n este numar natural. Extins x(n)=1, 3, 5, 7, 9 .. etc. Pentru a putea efectua operatii cu limitele de siruri este necesara introducerea notiunii de infinit care sa exprime nemarginirea sirului (adica acel etc.) la dreapta. Singurele cazuri de nedeterminare sunt infinit minus infinit, infinit supra infinit si infinit supra 0, intocmai pentru ca infinitul nu se poate compara, de unde si absurdul cu infinitul mare sau mic. Cum spunea Cosmin, indienii au fost primii care au sesizat infinitatea dintre doua numere naturale consecutive, dar teoretic poti gasi la fel de multe valori intre 0 si 1  ca intre 0 si infinit pentru ca dupa virgula poti adauga o infinitate de zecimale, dar nu poti spune ca primul infinit e mai mic decat al doilea la fel cu nu poti spune ca 1kg de mercur are masa mai mare decat 1kg de vata desi raportul de volum ar fi de 1:30.

In fizica lucrurile stau asemanator.. dar e mult mai speculativa treaba, pusa pe seama legii entropiei .. iar in filosofie nedeterminarea tinde la infinit, odata cu imaginatia.. Ai putea totusi Sorina de amorul artei sa-ti intrebi profesorul daca 0 este pozitiv sau negativ.. asta discutie controversata..

Inca cred asa, ca nu exista infinit mare, mic sau mijociu (pentru ca, sa fim seriosi, daca exista unul mare si unul mic, logic ca ar putea exista si unul mijlociu...sau mai multe =)) ), dar macar acum sunt lamurita despre ce vorbesc unii, inteleg ce vor sa spuna si la ce se refera...ca nu-s de acord cu ei, asta-i alta mancare de peste. :)

LE. Vrei sa am prima restanta?!?!  :laugh2  :no2

• Like 2
  • Minus 15
Postat

Nu esti student daca nu ai macar o restanta.. e ca si cum nu ai explora toate facilitatile :)) .. si sa simti macar odata senzatia aia ca 5 e mai grozav decat orice 10.. Daca e prof, ai grija sa nu-i pici cu tronc.. Vorba aia si desteapta si frumoasa.. ia treci matale la tabla sa te vad mai bine.. :laugh2  :laugh2  :rax2

• Like 2
Postat

Nu esti student daca nu ai macar o restanta.. e ca si cum nu ai explora toate facilitatile :)) .. si sa simti macar odata senzatia aia ca 5 e mai grozav decat orice 10.. Daca e prof, ai grija sa nu-i pici cu tronc.. Vorba aia si desteapta si frumoasa.. ia treci matale la tabla sa te vad mai bine.. :laugh2  :laugh2  :rax2

Le-am explorat la vremea lor. ;)

• Like 1
  • Minus 15
  • Oras:bucuresti
Postat

Am atat capacitatea cat si puterea necesare pentru a recunoaste meritele cuiva trecand peste propriile mele pareri, convingeri sau emotii. Nu am fost si nu sunt ipocrita, poate am alte defecte, dar ipocrizia nu este unul dintre ele. :)

Mi se pare absolut normal ca, asa cum am tupeul sa-i iau la injuraturi, sa am puterea sa le recunosc si meritele, altfel as fi intr-un dezechilibru total.

Pe scurt, si eu ma felicit. =))

Si esti si modesta pe deasupra! :)

Felicitari!

• Like 1
  • Minus 6
Postat

Mai nea .... stai bland ca nu stiu ce insemna inca asta! Nu te abera. Io is om pasnic (cand nu ma ia capul rau si dau in sudalme grele), dar nu stiu fata ce intentii are. Ca daca a zis una buna, poa' sa zica si trei rele dupa.

Asteptam, vedem, Poate o si vizitam. Cine mai stie ce sa mai zica in viata asta!? :)

• Oras:danpulea
  • Oras:danpulea
Postat

Doar ca ar trebui sa puna tabla pe orizontala! ;-)

• Like 1
Postat

Io cred că Sorina era deja in laborator cand a deschis topingu ăsta

• Oras:graveyard
  • Oras:graveyard
Postat

Infinitul este o intrebare eterna.......................vesnic fara raspuns!

Vizitator
Reputație: 0
Postat

....sau ca un Instrument...utilizat la mai multe masuratori :)

• Oras:/
  • Oras:/
Postat

Reporter:

Domnisoara, aveti doua faculati si totusi suge-ti pula pentru bani, cum ati ajuns in aceasta situatie?

Domnisoara : Ooooo, printr-o intamplare fericita.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 members

No registered users viewing this page.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Confirm ca am 18+ ani si sunt de acord cu Termeni de Utilizare