Sari la conținut

Infinitul...

Postări Recomandate

• Oras:altundeva
Postat

Profesorul Einstein ,intrebat de o doamna,daca ar putea sa-i explice care este diferenta intre timp si eternitate ,a raspuns:

-Desigur doamna eu as avea timp sa va explic dumneavoastra insa dumneavoastra ati avea nevoie de o eternitate sa intelegeti....

Cam misogin Einstein asta, am auzit ca nici ca pedagog nu era stralucit. Si fiind ca stiinta e destul de complicata, omului de rand i se ofera "brandul Einstein". Se vinde bine de tot. Ca si Basescu e modelul de succes care dovedeste inutilitatea scolii.  "Einstein a prevazut totul, acum noi nu facem decat sa confirmam". :slap2  

Si eu nu pot decat sa confirm ca, cea mai votata postare de pe topicul acesta e legata tot de Einstein si de zicerea lui despre cele doua lucruri pe care le credea infinite, universul si prostia umana.  

• Like 1
  • Minus 2
  • Oras:Valhalla
Postat

Cam misogin Einstein asta, am auzit ca nici ca pedagog nu era stralucit. Si fiind ca stiinta e destul de complicata, omului de rand i se ofera "brandul Einstein". Se vinde bine de tot. Ca si Basescu e modelul de succes care dovedeste inutilitatea scolii.  "Einstein a prevazut totul, acum noi nu facem decat sa confirmam". :slap2  

Si eu nu pot decat sa confirm ca, cea mai votata postare de pe topicul acesta e legata tot de Einstein si de zicerea lui despre cele doua lucruri pe care le credea infinite, universul si prostia umana.  

Geniile sunt genii dar pe un segment de activitate in general.

Avem de multe ori asteptarea sa se priceapa la toate.Sa "fie mai destepti" si in  economie si in  religie si in celelalte lucruri .

Einstein se pricepea la fizica.:)

Probabil era misogin prost pedagog si tragea cu arcul mai prost decat Wilhelm Tell.

La ce era el bun insa ....a schimbat intregul prezent si viitor al omenirii.

As vrea sa mai existe cam 1 miliard ca el pe planeta.I-as schimba de exemplu lejer pe cativa si de aici cu el daca i-ar lua extraterestrii la schimb. =))  Glumesc desigur.Sunt cateva persoane pe care nu i-as schimba )

• Like 1
Postat

La ce era el bun insa ....a schimbat intregul prezent si viitor al omenirii.

In opinia mea afirmatia de mai sus e un cliseu iar pentru mine Einstein un fizician ca multi altii, nu cel mai mare, poate cel mai fotogenioc. (El cânta bine si la vioara, nu ma asteptam sa traga bine cu arcul dar, odata ce l-ati numit "Profesorul Einstein" ma asteptam sa fie si pedagog, nu ?). Adoptand o atitudine apologetica exagerata fata de Einstein, ne dovedim ingrati fata de multi alti oameni de stiinta geniali. Eu nu sunt futurolog  (desi postez pe situl asta  =)) ) si nici expert in istoria fizicii dar sa vedem cum a a schimbzat A.E. prezentul omenirii

1. teoria relativitatii: pai ne miscam cu viteze mult mai mici ca cea a luminii si Amada are tot dreptul sa intrebe ce utilitate are teoria asta? (unii zic ca ceasurile de pe satelitii GPS ar simti ceva, dar nu-s convins) In articolul din 1905 A.E. a ajuns la formulele de contractie a spatiului si dilatare a timpului ale lui Hendrik Lorentz ... deja stiute din 1887-89!

2. A.E. a teoretizat efectul fotoelctric si de aici unii il numesc drept fondatorul mecanicii cuantice. In primul rand notiunea de quanta la schimbul de energie al radiatiei cu corpul negru a fost introdusa de Max Planck mult inaintea lui A.E. Ironia face ca A.E. sa refuze evidenta legilor statistice in mecanica cuantica si a principiului nedeterminarii zicand ca "Dumnezeu nu da cu zarul"

3. In fizica nucleara formula E=mc2 este esentiala, dar chiar si pe wikipedia se recunoaste ca la formula asta au lucrat mai multi. In forma in care o stim, Einstein a scris-o dupa razboiul al doilea, deci dupa Hiroshima ! N-au gasit util sa-l convoace si pe A.E. in proiectul Manhattan.  Pai nu era cel mai important proiect al armatei? 

• Like 1
  • Minus 2
Vizitator sarlatanu
Reputație: 0
Postat

Olycă tată, dacă nu dai tu tare, dă ea tare! Și spun unii că are biciul greu, știi ce zic! :laugh2  :laugh2  :laugh2

Dau in ea pana zice infinit:)))

• Like 1
Vizitator sarlatanu
Postat

Ala mare, nu ala mic.

• Like 1
Postat

In opinia mea afirmatia de mai sus e un cliseu iar pentru mine Einstein un fizician ca multi altii, nu cel mai mare, poate cel mai fotogenioc. (El cânta bine si la vioara, nu ma asteptam sa traga bine cu arcul dar, odata ce l-ati numit "Profesorul Einstein" ma asteptam sa fie si pedagog, nu ?). Adoptand o atitudine apologetica exagerata fata de Einstein, ne dovedim ingrati fata de multi alti oameni de stiinta geniali. Eu nu sunt futurolog  (desi postez pe situl asta  =)) ) si nici expert in istoria fizicii dar sa vedem cum a a schimbzat A.E. prezentul omenirii

1. teoria relativitatii: pai ne miscam cu viteze mult mai mici ca cea a luminii si Amada are tot dreptul sa intrebe ce utilitate are teoria asta? (unii zic ca ceasurile de pe satelitii GPS ar simti ceva, dar nu-s convins) In articolul din 1905 A.E. a ajuns la formulele de contractie a spatiului si dilatare a timpului ale lui Hendrik Lorentz ... deja stiute din 1887-89!

2. A.E. a teoretizat efectul fotoelctric si de aici unii il numesc drept fondatorul mecanicii cuantice. In primul rand notiunea de quanta la schimbul de energie al radiatiei cu corpul negru a fost introdusa de Max Planck mult inaintea lui A.E. Ironia face ca A.E. sa refuze evidenta legilor statistice in mecanica cuantica si a principiului nedeterminarii zicand ca "Dumnezeu nu da cu zarul"

3. In fizica nucleara formula E=mc2 este esentiala, dar chiar si pe wikipedia se recunoaste ca la formula asta au lucrat mai multi. In forma in care o stim, Einstein a scris-o dupa razboiul al doilea, deci dupa Hiroshima ! N-au gasit util sa-l convoace si pe A.E. in proiectul Manhattan.  Pai nu era cel mai important proiect al armatei? 

N-as dori sa intram in amanunte de fizica atomica.... :)

Aveti dreptate intr-adevar el reia o teorie(Planck) conform careia lumina este alcatuita de niste particule numite de catre Lewis fotoni.Dar el este cel care explica,si da efectul fotoelectric extern  teoria conform careia energia fotonului este proportionala cu frecventa radiatiei luminoase. Televizorul,celula fotoelectrica,camera de luat vederi,fotomultiplicatorul,microscopul electronic, de exemplu sunt practic aplicarea acestui lucru.

A fost fizician teoretician.

Un fizician teoretician emite teorii.

Aplicarea lor e treaba altora nu a lui.

Demonstrarea existentei atomilor si a moleculelor(teoria prin care demonstreaza miscarea browniana) ma gandesc ca nu este un secret unde a dus stiinta zilelor noastre.Unde a dus asta dezvoltarea medicamentelor ,biologia,chimia smdp. 

Apoi teoria speciala a relativitatii(1) conectiunea dintre masa si energie,(E=mc2)nu neaparat in atingerea vitezei luminii ajuta   :) ci in descoperirea  energiei nucleare,folosita astazi in cate si cate moduri.

Nu stiu daca stiti dar mai este si inventia unei noi forme a materiei numita BEC(Bose -Einstein Condens)

Teoria generala a relativitatii(2),unde gravitatia e corelata cu masa,enuntand ca spatiul se curbeaza in prezenta masei,gravitatia astfel devenind mai mare.De aici descoperirea gaurilor negre, explicatia lor,cu toate ca nu toate teoriile lui au gasit inca demonstratie sau au fost pe deplin nici intelese nici aplicate.

Posibilitatea de exemplu a existentei universurilor paralele este tot o incercare a demonstratiei teoriei sale a relativitatii.(string universe sau multiverse suna a science-fiction astazi deocamdata ,dar cine stie...)

Poate intr-o zi......

Postat

N-as dori sa intram in amanunte de fizica atomica.... :)

Aveti dreptate intr-adevar el reia o teorie(Planck) conform careia lumina este alcatuita de niste particule numite de catre Lewis fotoni.Dar el este cel care explica,si da efectul fotoelectric extern  teoria conform careia energia fotonului este proportionala cu frecventa radiatiei luminoase. Televizorul,celula fotoelectrica,camera de luat vederi,fotomultiplicatorul,microscopul electronic, de exemplu sunt practic aplicarea acestui lucru.

A fost fizician teoretician.

Un fizician teoretician emite teorii.

Aplicarea lor e treaba altora nu a lui.

Demonstrarea existentei atomilor si a moleculelor(teoria prin care demonstreaza miscarea browniana) ma gandesc ca nu este un secret unde a dus stiinta zilelor noastre.Unde a dus asta dezvoltarea medicamentelor ,biologia,chimia smdp. 

Apoi teoria speciala a relativitatii(1) conectiunea dintre masa si energie,(E=mc2)nu neaparat in atingerea vitezei luminii ajuta   :) ci in descoperirea  energiei nucleare,folosita astazi in cate si cate moduri.

Nu stiu daca stiti dar mai este si inventia unei noi forme a materiei numita BEC(Bose -Einstein Condens)

Teoria generala a relativitatii(2),unde gravitatia e corelata cu masa,enuntand ca spatiul se curbeaza in prezenta masei,gravitatia astfel devenind mai mare.De aici descoperirea gaurilor negre, explicatia lor,cu toate ca nu toate teoriile lui au gasit inca demonstratie sau au fost pe deplin nici intelese nici aplicate.

Posibilitatea de exemplu a existentei universurilor paralele este tot o incercare a demonstratiei teoriei sale a relativitatii.(string universe sau multiverse suna a science-fiction astazi deocamdata ,dar cine stie...)

Poate intr-o zi......

Frumos necrolog.

Sa luam de exemplu efectul fotoelectric extern. Este un fenomen observat inclusiv de Heinrich Hertz tocmai in 1887. Faptul ca Einstein da o teorie prin care spune ca schimbul de energie se face prin cuante, adica exact cum spusese Max Plank deja la radiatia corpului negru - nici nu vad o mare noutate. O fi totusi ceva nou daca a luat premiul Nobel pentru asta.   :laugh2 Nici nu mai stiu unde e efect fotoelectric in televizor. Presupun ca vorbiti de cel cu tub catodic. Radiatiile catodice erau frumos observate de Crookes prin fluorescenta prin 1870...  ce sa inventeze Einstein la televizor ?!! Nici un tub electronic din televizorul bunicii n-a fost imaginat de el ! Am impresia ca se incearca inlocuirea Atoatefacatorului divin cu un personaj caricatural, "a cartoonist's dream come true", nu-i asa?

Nu sunt de meserie, dar notiunea de "fizician teoretician" imi suna ca o contradictie in termeni. La scoala am invatat ca  pana la Galilei (practic) faceau doar filosofie si fizica a inceput cand au inceput sa faca experimente. Pe Einstein l-as numi mai curând rezolvitor de puzzle-uri.  

Ma rog, fiecare cu simpatiile lui. Dar cinstit acum: ati pomenit de unul, Bose, eu as paria ca nici fizicienii nu-i stiu numele mic.  :laugh2  Sau nu e asta o problema ca e permis doar monoteismul einsteinian ?
  • Like 2
  • Minus 2
Postat

Bose e ăla care a inventat boxele, nu? :ylsuper

:clapp Cel cu boxele e Amar Gopal Bose.  :hihat

Cel cu bosonii (particule cu spin intreg)  e Satyendra Nath Bose. 

Indienii astia au inventat Kama Sutra si nu s-au oprit acolo...

• Like 3
  • Minus 2
  • Oras:Satu' cu ministri
Postat

Bine, indienii l-au inventat și pe Ananda!  :slap2

• Like 5
  • Minus 3
  • Oras:Bucuresti
Postat

Hai ca o dati in lambada in plm....atomi, protoni, neutroni ... cand ajungeti la subiectul meu de suflet, adica "pula", sa-mi dati si mie un semn.  :boob

• Like 3
  • Minus 17
Postat

Hai ca o dati in lambada in plm....atomi, protoni, neutroni ... cand ajungeti la subiectul meu de suflet, adica "pula", sa-mi dati si mie un semn.  :boob

Parcă știam că ai nește treabă! :laugh2

• Like 6
  • Minus 2
Postat

Pai asta e treaba: sa ma hranesc cu putin forum. :laugh2 Recunosc ca ii simt lipsa si-i duc dorul...nu credeam ca voi intampina o problema in asta dar ...

• Like 2
  • Minus 17
  • Oras:aer
  • Oras:aer
Postat

Hai ca o dati in lambada in plm....atomi, protoni, neutroni ... cand ajungeti la subiectul meu de suflet, adica "pula", sa-mi dati si mie un semn. :boob

Nu avem bani,de asta! :)

• Oras:ARK OF THE COVENANT
  • Oras:ARK OF THE COVENANT
Postat

Pai asta e treaba: sa ma hranesc cu putin forum. :laugh2 Recunosc ca ii simt lipsa si-i duc dorul...nu credeam ca voi intampina o problema in asta dar ...

nu-ti mai ajunge scatofago ...

Postat

Frumos necrolog.

Sa luam de exemplu efectul fotoelectric extern. Este un fenomen observat inclusiv de Heinrich Hertz tocmai in 1887. Faptul ca Einstein da o teorie prin care spune ca schimbul de energie se face prin cuante, adica exact cum spusese Max Plank deja la radiatia corpului negru - nici nu vad o mare noutate. O fi totusi ceva nou daca a luat premiul Nobel pentru asta.   :laugh2 Nici nu mai stiu unde e efect fotoelectric in televizor. Presupun ca vorbiti de cel cu tub catodic. Radiatiile catodice erau frumos observate de Crookes prin fluorescenta prin 1870...  ce sa inventeze Einstein la televizor ?!! Nici un tub electronic din televizorul bunicii n-a fost imaginat de el ! Am impresia ca se incearca inlocuirea Atoatefacatorului divin cu un personaj caricatural, "a cartoonist's dream come true", nu-i asa?

Nu sunt de meserie, dar notiunea de "fizician teoretician" imi suna ca o contradictie in termeni. La scoala am invatat ca  pana la Galilei (practic) faceau doar filosofie si fizica a inceput cand au inceput sa faca experimente. Pe Einstein l-as numi mai curând rezolvitor de puzzle-uri.  

Ma rog, fiecare cu simpatiile lui. Dar cinstit acum: ati pomenit de unul, Bose, eu as paria ca nici fizicienii nu-i stiu numele mic.  :laugh2  Sau nu e asta o problema ca e permis doar monoteismul einsteinian ?

:laugh2  Nu s-a inventat televizoru  LED din prima.

Se pare ca n-ati inteles.Nu el a inventat,el a emis teoriile iar altii inventasera aplicatiile practice.

Fizicienii teoreticieni nu inventeaza (!!!) in general aparate ,briz brizuri,sau gadgeturi cum le numim acum.

Repet:nu asta e treaba lor.

Probabil sunteti mai mult cu literatura sau ceva de genu caci ,cu fizica sigur nu sunteti.Cadru didactic cumva?

Am avut un profesor de latina care semana la stil cu dumneavoastra.Bine ar trebui sa aveti 97 de ani sa fiti dansul  :laugh2 desi...cine stie :laugh2

• Like 1
Vizitator
Postat
Hai ca o dati in lambada in plm....atomi, protoni, neutroni ... cand ajungeti la subiectul meu de suflet, adica "pula", sa-mi dati si mie un semn.

http://blog.luxecafe.ro/wp-content/uploads/2014/01/epic.gif

• Like 1
  • Minus 1
Postat

Se pare ca n-ati inteles.Nu el a inventat,el a emis teoriile iar altii inventasera aplicatiile practice.

Fizicienii teoreticieni nu inventeaza (!!!) in general aparate ,briz brizuri,sau gadgeturi cum le numim acum.

Probabil sunteti mai mult cu literatura sau ceva de genu caci ,cu fizica sigur nu sunteti.Cadru didactic cumva?

Am avut un profesor de latina care semana la stil cu dumneavoastra.Bine ar trebui sa aveti 97 de ani sa fiti dansul  :laugh2 desi...cine stie :laugh2

Nici macar pentru Einstein nu merita sa ajungem la atacuri personale. 

N-am ironizat TV cu CRT, il consider o mare descoperire. Nu mi-ati spus unde e efect fotoelectric in TV. In LED parca e un efect cumva invers decat celui fotoelectric, nu? 

Eu sunt simplu inginer, dar nu "inginer teoretician". Nu prea am avut norocul de ore de latina, dar as fi fost foarte atent la ore, macar ca de la romani am invatat ce e o disputa civilizata in forum. Eu am intalnit "fizicieni teoreticieni" tineri, straini (vestici, dar nu mai stiu din ce tara), dar care nu auzisera de ciclul Carnot, asa de specializati erau... Daca fizicienii intr-o disputa ajung rapid la atacuri personale ... cred ca sunt pe cale de disparitie. Ce fac facultatile de fizica, au din ce in ce mai multi studenti prin toata lumea, nu ?  :rax2

Poate in ciuda a ceea ce am scris, consider munca fizicienilor foarte utila, inclusiv munca acelor matematicieni ce-si spun "fizicieni teoreticieni". Sunt foarte ingaduitor fata de contradictiile prin care trec cosmologii, dar mai putin ingaduitor fata de "Annus Mirabilis" (annus cu 2 de n ca in latina- anul fizicii 1905). 

https://en.wikipedia.org/wiki/World_Year_of_Physics_2005

Scuze ca imi pun intrebari despre ceea ce e "unanim" (oare?) acceptat ca am trai in "era dupa Einstein".

Imi cer scuze ca nu voi mai putea raspunde pe topicul asta. Aveam in subconstient speranta ca ma voi face mai simpatic Sorinei. 

Dupa replica ei "Hai ca o dati in lambada in plm....atomi, protoni, neutroni" imi dau seama ca am reusit contrariul.  :mellow: 

• Like 1
  • Minus 2
Postat

Imi cer scuze ca nu voi mai putea raspunde pe topicul asta. Aveam in subconstient speranta ca ma voi face mai simpatic Sorinei. 

Dupa replica ei "Hai ca o dati in lambada in plm....atomi, protoni, neutroni" imi dau seama ca am reusit contrariul:mellow: 

:(  :no2

Postat

Exact asta îi explicam eu Amadei: diferența dintre cercetarea fundamentală și cea tehnologică. Care cercetare tehnologică, nu s-ar putea realiza fără cea fundamentală.

• Like 6
  • Minus 2
Postat

Am niste nervi de mor...m-am contrazis pana aproape de cearta (recunosc ca incepuse sa mi se umfle vena la gat) cu un profesor care incerca sa ne convinga initial si sa MA convinga ulterior ca exista mai multe forme ale infinitului si anume: infinitul mic si infinitul mare.  :shocked

Mintea mea refuza sa priceapa ca exista o unitate de masura a infinitului...proful sustine ca infinitul mic ar fi reprezentat de multimea numerelor naturale iar infinitul mare de multimea numerelor rationale. 

Cica nu as gandi abstract, auzi!?!?! Oricat de abstract as incerca sa gandesc, asa ceva, mintea mea nu poate pricepe. 

Voi intelegeti?!?! Daca da, va rog frumos sa imi explicati. 

http://www.iflscience.com/editors-blog/how-count-past-infinity

poate esti mai lamurita aici...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 members

No registered users viewing this page.

• Creează nouă...