Sari la conținut

VOI CE CARTI ATI MAI CITIT?

Postări Recomandate

• Telefon: azareth.maximus
  • Oras:Avalon

Chabgi (King Rat) de James Clavell

King Rat, publicat in 1962, este romanul de debut al lui James Clavell, primul din seria „Saga Asiatică", deşi acest nume nu va fi atribuit romanelor sale decât după publicarea lui „Shogun". Volumul se distinge prin nota de incontestabilă autenticitate, fiind bazat pe experienţa personală a autorului. Fiul unui ofiţer in Marina Militară Britanică, Clavell s-a înrolat la 16 ani în Artileria Regală Britanică, pentru a continua tradiţia familiei şi a luptat împotriva japonezilor în Malaezia.

Rănit şi capturat, a fost dus într-un lagăr de prizonieri din Insula Java Centrala, după care a fost mutat la închisoarea Changi, de lângă Singapore. "Changi" prezintă istoria deţinuţilor britanici într-o celebră închisoare din Singapore, condusă de japonezi în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, când principalul bastion britanic în Asia era Singapore.

Căderea oraşului a însemnat distrugerea armatei Aliaţilor şi capturarea a peste 15000 de soldaţi. King Rat este povestea prizonierilor din Changi, cel mai vestit lagăr din Asia, o poveste despre lupta pentru supravieţuire, despre prietenie şi ură, într-o lume extrem de dură, dezumanizata, în care numai cei mai puternici rezistă.

Link spre comentariu

Dune de Frank Herbert

Frank Herbert si-a plasat inceputul actiunii in momentul in care, in urma unor intrigi si complicate politici de aliante, familia Atreides preia ca fief legal planeta desertica Arrakis, Dune, singura sursa de mirodenie din Universul cunoscut. Toata lumea pare sa fie convinsa ca aceasta cedare imperiala este doar o capcana, cu exceptia ducelui Leto Atreides, care isi pune sperante intr-o alianta cu fremenii, un enigmatic popor al desertului. Plecarea de pe Caladan, planeta Atreizilor, este marcata pentru tanarul Paul Atreides, mostenitorul ducelui Leto, de intalnirea cu o Cucernica Maica, o figura stranie care il supune la o incercare simpla si mortala.
Ceea ce toata lumea prevestea se intampla, iar ducele este tradat, armata lui este zdrobita, in timp ce fiul si concubina lui, Jessica, mama lui Paul, ajung sa se alieze cu fremenii, care vad in cel pe care il boteaza Muad'dib profetul promis lor din vremuri imemoriale.

Expus mediului concentrat de melanj, Paul se transforma intr-un pivot al universului, descopera ca printr-o coincidenta stranie este deopotriva si profet fremen si produs ultim al programului de selectie Bene Gesserit. Amenintand ca va distruge toata mirodenia, fara de care calatoria spatiala nu va mai fi posibila, Paul reuseste sa ajunga la un armistitiu cu Ghilda Spatiala, fapt ce ii permite sa zdrobeasca armatele imperiale, sa se razbune pe baronul Vladimir Harkonnen, ucigasul tatalui sau si chiar sa devina Imparat al Universului cunoscut, sot al mostenitoarei imperiale, dar barbat pentru Chani, iubita lui fremena.

Dupa cum se vede, actiunea din Dune nu este una care sa curga cu multe complicatii sau care sa propuna dezvoltari uluitoare. Acest lucru spune insa multe despre densitatea ideatica a unei carti care trebuie citita de mai multe ori pentru a-i sesiza toate nuantele, fiindca Frank Herbert are darul sublim de a nu povesti evidenta, oferind cititorului doar amanunte semnificative, dincolo de care povestea se construieste de la sine.

Dune nu a vazut insa lumina tiparului chiar in forma pe care o cunoastem astazi. Dependent de platile rapide, Frank Herbert a propus revistei Analog un text destul de lung, care purta atunci numele de Dune World. Revista a inceput sa-l publice in serial incepand cu decembrie 1963 si a continuat in ianuarie 1965 cu The Prophet of Dune. Frank Herbert a reunit apoi cele doua lucrari intr-un roman pe care l-a denumit simplu: Dune.

E greu de spus ce au gandit cei douazeci si trei de editori care au refuzat publicarea acestui roman unic la acea vreme. Pentru memoria lor postuma, sa ii creditam cu inteligenta de a nu fi inclus Dune in planul lor editorial fiindca romanul aparuse recent in Analog, o revista al carei tiraj era semnificativ, si s-au temut ca nu va mai aduce cine stie ce incasari. Cert este ca Dune a aparut abia in 1966 si a avut un succes instantaneu, primind imediat cele mai semnificative distinctii ale SF-ului american, premiile Hugo si Nebula.

Cariera jurnalistica a fost aceea care a pus temelia romanului Dune. In 1958, Frank Herbert a mers in Oregon pentru a scrie un reportaj despre felul in care autoritatile federale incercau sa stabilizeze dunele de nisip care se incapatanau sa se astearna de-a curmezisul unei autostrazi proaspat construite in zona.

Se pare ca plimbarea prin acel peisaj si documentarea pentru reportajul cu pricina au fost cele care au declansat extraordinarele cascade imaginative care s-au finalizat prin scrierea romanului Dune.

• Like 1
Link spre comentariu
  • Oras:bucuresti

Dupa cum se vede, actiunea din Dune nu este una care sa curga cu multe complicatii sau care sa propuna dezvoltari uluitoare. Acest lucru spune insa multe despre densitatea ideatica a unei carti care trebuie citita de mai multe ori pentru a-i sesiza toate nuantele, fiindca Frank Herbert are darul sublim de a nu povesti evidenta, oferind cititorului doar amanunte semnificative, dincolo de care povestea se construieste de la sine.

Densitatea ideatica a acestiu roman provoaca somnolenta, aceasta fiind de fapt o caracteristica a romanelor lui Frank Herbert, iar cititul de mai multe ori e un fel de a spune caci niciodata nu veti ajunge la sfarsit, cel mult va veti vindeca de insomnie. Somn usor!  Scuzati! vroiam sa scriu lectura placuta!

• Like 1
Link spre comentariu

Densitatea ideatica a acestiu roman provoaca somnolenta, aceasta fiind de fapt o caracteristica a romanelor lui Frank Herbert, iar cititul de mai multe ori e un fel de a spune caci niciodata nu veti ajunge la sfarsit, cel mult va veti vindeca de insomnie. Somn usor!  Scuzati! vroiam sa scriu lectura placuta!

Stai sa vezi ce greu este de inghitit cartea lui Orham Pamuk - Ma numesc rosu, nu am reusit niciodata sa trec de primele 30 de pagini, eu nu am reusit s-o citesc, daca ai citit-o, tu sau altcineva, posteazaun scurt review sa aflu si eu despre ce e vorba :)

Link spre comentariu
  • Oras:pretutindeni

Te contrazic... eu am citit seria Dune a lui Frank Herbert pe nerasuflate, abia asteptam sa apara noua serie din Nemira Nautilius. Ma refer la Frank Herbert si nu la tampeniile scoase de romani sub numele de Patrick Herbert. Mai dificil (primele 300-400 pagini) mi-a fost sa citesc "Incidentul Isus" dar tot pe nerasuflate am citit  "Efectul Lazar"" sau "Factor: Inaltarea" . Faptul ca niste romani au incercat sa lege trilogia de septologia Dune, nu scade cu nimic meritele lui Frank Herbert (e drept ca ultimele volume din septologie par mai comerciale ca primele dar si Isaac Asimov a procedat asemanator in seriile Robotica sau/si Imperiul)

• Like 2
Link spre comentariu

ce frumos era cand toate astea erau cu preponderenta carti, cand trebuia sa-ti imaginezi singur cu arata cele descrise de autor, fata de astazi cand ni se  da totul de-a gata in film si trebuie sa ne pliem dupa viziunea unui regizor, la carti fiecare din noi este propriu regizor.

in plus, se pare ca regizorii au cam ajuns in pana de idei, au refacut Total Recall, acuma il refac pe Mad Max, pe Hercule l-au exranizat de 2 ori intr-un singur an

• Like 1
Link spre comentariu

Bravo baieti! Acestea fiind zise, cititi si Picnic la marginea drumului de frati Strugatki, daca nu ati citit-o deja.

Si Ciuma alba de Frank Herbert, in care mor toate femeile si raman numai labari, cum ar vrea unii sa se intample si pe forumul nimfomane.

• Like 3
Link spre comentariu

Bravo baieti! Acestea fiind zise, cititi si Picnic la marginea drumului de frati Strugatki, daca nu ati citit-o deja.

Si pentru aceasta carte se poate vedea si filmul "Calauza" a lui Tarkovski. Este un film foarte bine facut, unul din putinele care nu scade valoarea cartii dupa care s-a facut filmul.

• Like 1
Link spre comentariu

Tot vorbind de filme facute dupa carti SF mi-am amintit de "A boy and his dog".  Chiar daca finalul filmului este diferit fata de nuvela si este chiar macabru daca nu chiar mai mult, anumite idei din film (si finalul) consider ca se potrivesc (oarecum) cu forumul:

http://www.youtube.com/watch?v=5BDxqhI9qDw

Oare cati se vor gandi la Randunica sau Soina? :rax2

Link spre comentariu
  • Oras:Sfantu Gheorghe (CV)
  • Oras:Sfantu Gheorghe (CV)

De cand cu forumul nu prea am mai citit, dar mi-am amintit ca totusi nu am lasat de tot cartile

Ultimele carti citite de mine au fost http://www.editura-art.ro/carte/lumina-cernuta-cealalta-viata-a-catherinei-m si http://www.librarie.net/p/85453/THE-DIRTY-DOZEN-SPECIAL-EDITION

Link spre comentariu

Astazi, la "omul care aduce cartea" am onoarea sa va prezit doua bestsellers:

unul pentru baieti de baieti:

http://s24.postimg.org/s22tagd05/hugepenis.jpg

si... pentru fete de fete:

http://s24.postimg.org/dk5m2glp1/triplepenetration.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 members

No registered users viewing this page.

• Creează nouă...