sorina4u Reputație: 79 Postat Februarie 23, 2015 Oras:Bucuresti Oras:Bucuresti Autor Postat Februarie 23, 2015 On topic: Succesuri... 1
picon Reputație: 1046 Postat Februarie 23, 2015 Oras:Satu' cu ministri Oras:Satu' cu ministri Postat Februarie 23, 2015 Limba este ca un organism viu; se modifica in permanenta mai ales prin introducerea neologismelor ( uneori utile, alte ori fortate). Asa cum spune comandantul Picard, daca nu ar fi asa, am vorbi ca pe vremea lui Seneslau sau a dacilor. Tendinta in lume, nu numai la noi, este de a simplifica vorbirea si scrierea. Noi, cei care am facut scoala mai demult, am facut ceva eforturi sa ne adaptam trendului, DEX-ului, DOOM-ului. Bine este sa vorbim/scriem asa cum cer ultimele norme, dar nici nu cred ca e un capat de tara daca mai scapam cate o "vechitura". Scriitorii invocati de colegi, nu au folosit licente literare/poetice, ci asa se vorbea atunci, prin urmare nu cred ca sunt relevanti in discutia de fatza. L.E. Folosirea substantivului "locatie" in sens de loc anume, precis determinat a fost oficializata in Dex tocmai de frecventa mare cu care era utilizat si face parte dintre acele neologisme introduse fortat. Exista o cutuma prin care unui cuvant, in timp, chiar daca este utilizat inadecvat, daca intra in uzul curent sa i se dea si acel sens. Este suficient sa ne uitam in editiile mai vechi ale DEX-ului pentru a ne da seama. Acum, dupa 2009, este corecta folosirea lui. Eu prefer sa-l evit. 8 4
marix Reputație: 9360 Postat Februarie 23, 2015 Oras:Bucuresti Oras:Bucuresti Postat Februarie 23, 2015 Cartile nu mai sunt la moda. Acum se merge pe copy/paste !!!
trollescoviciulos Reputație: 260 Postat Februarie 23, 2015 Oras:pretutindeni Oras:pretutindeni Postat Februarie 23, 2015 'Mă repet'Nu iegzistă...vorba lu' Xoxo
cuminÅ£enia pământului Reputație: 1290 Postat Februarie 23, 2015 Oras:Muzeu Oras:Muzeu Postat Februarie 23, 2015 Limba este ca un organism viu; se modifica in permanenta mai ales prin introducerea neologismelorasteptam cu interes introducerea GFE, FK, CIM, COF, COB in DEX am putea face o petitie mie imi place si cuvantul UMPIC, suna asa haios, de parca te alinti. similar cu scumpic, dulcic, mercic...daca il folosim des, poate-l bagam si p-asta in DEX 1
cpt.picard Reputație: 777 Postat Februarie 23, 2015 Oras:bucuresti Oras:bucuresti Postat Februarie 23, 2015 Mersi, asta am vrut sa scriu si eu dar m-am luat cu treaba.Cuvantul locatie a intrat in limba romana din limba franceza prin codul civil a lui Napoleon.locatie (locatiune-forma arhaica)- a lua cu chirielocator- cel care da cu chirielocatar- cel care ia cu chirieCuvantul gresit umpic are la origine o regula a limbii romane, aceea ca in cuvant inainte de p sau b e intotdeauna litera m si nu litera n,
sorina4u Reputație: 79 Postat Februarie 23, 2015 Oras:Bucuresti Oras:Bucuresti Autor Postat Februarie 23, 2015 Cred ca incep sa inteleg de ce nu a vrut colega de serviciu sa se arda cu tine, cum dracului sa te arzi cu unul care este mai "dashtept" decat Dexul si Academia romana?!?!
cpt.picard Reputație: 777 Postat Februarie 23, 2015 Oras:bucuresti Oras:bucuresti Postat Februarie 23, 2015 Cred ca incep sa inteleg de ce nu a vrut colega de serviciu sa se arda cu tine, cum dracului sa te arzi cu unul care este mai "dashtept" decat Dexul si Academia romana?!?! Bai ma-ti omorat cu colega!! Caut topicul sa dau acolo o dare de seama.
odaiba Reputație: 1325 Postat Februarie 23, 2015 Oras:Bucuresti Oras:Bucuresti Postat Februarie 23, 2015 As vrea sa vad si eu unde scrie ca este corecta exprimarea "vroiam" si unde scrie ca exista cuvantul "a vroi"... in era noastra, nu in cea a fam. Flinstone, va rog. Este fix treaba fiecaruia ce si cum vorbeste si scrie, insa conform cu Academia romana a vroi nu exista asadar este incorect, din cate stiu eu nici macar nu mai este mentionat in Doom2. Sa inteleg ca evoluam din punct de vedere al tehnologiei si confortului insa din punct de vedere lingvistic se prefera sa se ramana la variantele din 1900 si sa vorbim arhaic si popular?!?! Ce tare Academia Romana nu detine adevarul absolut si din cand in cand (a se citi adesea) mai face si greseli. "A vroi" nu mai exista acum in dictionarul lb romane desi este la fel de invechit ca si "a voi" (in plus "a voi" are o etimologie foarte controversata). Amandoua sunt de pe vremea fam. Flinstone. Inainte de DOOM-2 (2005) se folosea adesea "vroiam" (poate chiar mai mult decat "voiam") atat in Observatorul Cultural cat si in Romania Culturala (se poate verifica f. usor pe internet) pentru ca a fost des folosit (si are baza solida) in literatura romana. Pur si simplu, in DOOM-2, au decis (ca si cum ar fi dat cu banul) sa scoata "a vroi" din lb romana si a pastra doar "a voi", doar pentru a simplifica lb romana, ceea ce a fost o greseala. Puteau foarte bine sa le pastreze pe amandoua. Este doar una din multele controverse ale lb romane si nu este singura din DOOM-2. Si nu are nicio treaba progresul tehnologic aici. PS: Si nu mai da exemple din DEX '09 pentru ca acolo "a vroi" exista. 4
cuminÅ£enia pământului Reputație: 1290 Postat Februarie 23, 2015 Oras:Muzeu Oras:Muzeu Postat Februarie 23, 2015 Bai ma-ti omorat cu colega!! Caut topicul sa dau acolo o dare de seama.typo, nu? 1
cpt.picard Reputație: 777 Postat Februarie 23, 2015 Oras:bucuresti Oras:bucuresti Postat Februarie 23, 2015 typo, nu? Da. m-ati
cuminÅ£enia pământului Reputație: 1290 Postat Februarie 23, 2015 Oras:Muzeu Oras:Muzeu Postat Februarie 23, 2015 Da.banuiam
r0bert_st0ica Reputație: 719 Postat Februarie 23, 2015 Oras:Pajistea lu' Bucur Oras:Pajistea lu' Bucur Postat Februarie 23, 2015 @ Sorina
r0bert_st0ica Reputație: 719 Postat Februarie 23, 2015 Oras:Pajistea lu' Bucur Oras:Pajistea lu' Bucur Postat Februarie 23, 2015 Daca un medic ar fi mai preocupat de forma gandului decat de cuprinsul acestuia, ar fi de blamat ?Cred ca limba trebuie lasata lingvistilor, atata vreme cat n'o maltratam mai mult decat poate duce, ea accepta neologisme, cuvinte acceptate datorita frecventei utilizarii, etc.
tyger1 Reputație: 1632 Postat Februarie 23, 2015 Oras:RO Oras:RO Postat Februarie 23, 2015 Si acuma Sorina4u vine cu copy paste din DEX 2009 si gresalele gramaticale sunt indreptate.
odaiba Reputație: 1325 Postat Februarie 23, 2015 Oras:Bucuresti Oras:Bucuresti Postat Februarie 23, 2015 Apropo de locatie ... un text de Andrei Plesu din 2013 http://uzp.org.ro/andrei-plesu-limba-romana-limba-grea-in-locatie/ Undeva in text exista fraza: "Au apărut apoi multinaţionalele, ai căror manageri nu ştiau româneşte, românul întors de la burse, fotbalistul de 2 bani si menajera hoaţă care vroia să-şi marcheze lingvistic întoarcerea din străinătate şi reclamele (advertaizingurile) văzute în engleză." Am subliniat eu "vroia". ll doare si p-asta undeva de DOOM-2. 3
cassy Reputație: 16361 Postat Februarie 23, 2015 Oras:Sfantu Gheorghe (CV) Oras:Sfantu Gheorghe (CV) Postat Februarie 23, 2015 Ok, eu inteleg ca in limba intra cuvinte noi si treptat capata forme mai apropiate celor specifice in limba romana. Insa nu pot sa accept ca cuvintele deja existente in limba se transforma. Din ce stiu eu in alte limbi cuvintele au o anumita forma, mod de scriere care raman valabile intotdeauna in limba literara. Asa ca: limba literara e ceva stabil, limbajul vorbit e cu totul altceva, ceva ce e in continuare transformare, un fel de organism viu.Umpic poate fi acceptat cand se vorbeste insa in scris.. adica modelam cultura dupa plebe? sau ar trebuie plebea modelata dupa niste standarde culturale? \Stupid Si revin la idee, cuvintele care vin din alte limbi sunt ok.. o sa fie romanizate si folosite pe scara larga... insa chiar trebuie stricat ce era romanesc? 5
r0bert_st0ica Reputație: 719 Postat Februarie 23, 2015 Oras:Pajistea lu' Bucur Oras:Pajistea lu' Bucur Postat Februarie 23, 2015 Ce a fost vreodata pur romanesc ? Oare nu toata existenta noastra este un amalgam ?Oare nu suntem noi a mai proasta combinatie ? Intre libertatea Latina, Romana si lenea slava ce compromis mai "bun" exista in istorie decat romanii ?Nu sunt antinationalist, dar trebuie sa fim realisti, trebuie sa stim cine suntem daca vrem sa ajungem undeva.
trollescoviciulos Reputație: 260 Postat Februarie 23, 2015 Oras:pretutindeni Oras:pretutindeni Postat Februarie 23, 2015 Bai ma-ti omorat cu colega!! Caut topicul sa dau acolo o dare de seama.Bis *m-ati 1 1
Vizitator Reputație: 0 Postat Februarie 23, 2015 Postat Februarie 23, 2015 Bis *m-atiRasuceste cutitu'n rana , capitanu' asta
trollescoviciulos Reputație: 260 Postat Februarie 23, 2015 Oras:pretutindeni Oras:pretutindeni Postat Februarie 23, 2015 Rasuceste cutitu'n rana , capitanu' asta Colega e dà vină
Vizitator Reputație: 0 Postat Februarie 23, 2015 Postat Februarie 23, 2015 Colega e dà vină A mea a fugit...........cu copil cu tot 1
trollescoviciulos Reputație: 260 Postat Februarie 23, 2015 Oras:pretutindeni Oras:pretutindeni Postat Februarie 23, 2015 A mea a fugit...........cu copil cu tot A mea a fugit cu vechiul cont..............dă nimfomane 1
r0bert_st0ica Reputație: 719 Postat Februarie 23, 2015 Oras:Pajistea lu' Bucur Oras:Pajistea lu' Bucur Postat Februarie 23, 2015 A draq pielea pe voi, huooo
trollescoviciulos Reputație: 260 Postat Februarie 23, 2015 Oras:pretutindeni Oras:pretutindeni Postat Februarie 23, 2015 A draq pielea pe voi, huoooZâââât =))
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum