Sari la conținut

CE AM GATIT IN ULTIMA VREME

Vizitator

Postări Recomandate

Vizitator sabina10
Reputație: 0

:laugh2 :laugh2 :laugh2  Zău de nu m-am gândit de vreo două ori la care din ele te refereai...

Cu toată groaza, crezi sau nu... dar și pita la mașină o fac tot "după ochi" :blushing2 :blushing2

Oricum, aici depinde de mulți factori - nu prea sunt cantități care să meargă universal, la orice mașină, cu orice program etc.

Pentru asta cu mălai, așa ca idei generale: e mașină de capacitate un kil... io-s obișnuit să fac pită ceva mai mică, mai degrabă fac mai des.

- apă călduță: paharu' din dotarea mașinii, plin = 240 ml (cu ocazia asta m-am uitat și io la el și am văzut :))

- sare: 2 lingurițe

- zahăr: 1 linguriță

- ulei: torn la ochi, aprox. 1-2 linguri

Făină - iau o găletușă de-aia de un kil, de la smântână, în care bag:

- mălai: la ochi - știu io..? să fie vreo 3-4 linguri cu vârf

- făină neagră sau de secară: tot cam așa

- făină de panificație tip 650... până e găleata cam pe trei sferturi plină

(sau dacă-i mai la îndemână făină 000... ceva mai multă făină neagră și ceva mai puțină albă)

Drojdie: un cub de drojdie proaspătă Pakmaya, cred că are 25 g. Sau jumate de cub din ăla mai mare. Sau, în principiu, cam un pliculeț de drojdie uscată Dr. Oetker.

EDIT: în plus, opțional - semințe, măsline (tocate, evident), ceapă tocată... etc - cu atenție că măslinele și ceapa, dacă pui mai multe, mai lasă lichid și mai trebe fie scăzut puțin din cantitatea de apă, fie adăugată încă puțină făină. Dar vezi la sfârșit detalii.

Program propriu: două frământări + 2 creșteri, apoi coacere, total vreo 2 ore jumate.

Ca regulă, indiferent de variațiile din compoziție, eu unul după primele 5 min (+/-) de frământare, arunc o privire în cuvă: dacă aluatul pare prea lichid, mai presar puțină făină; dacă pare prea tare și mașina îl învârte prea greu, mai picur puțină apă. Dacă aluatul ajunge să arate... ca un aluat frământat (să nu se ia tare pe degete, relativ moale și elastic), sunt 99% șanse să iasă fără probleme pita :)

Repet, aici depinde mult de mașină și de programul folosit, să nu mă sudui dacă nu merge rețeta mea :blushing2

Link spre comentariu
Vizitator sabina10

Am citat fără să apuc să scriu și eu.

Incerc acum să și scriu ce doream-off tehnica și femeia,la mine mă refer,nu generalizez.

Vai,dar eu am fost direcționată pe linkul acesta cu promisiuni matrimoniale!!!Când colo,în loc de cununie,dau peste brutărie. Immmmmm și ce arome îmbietoare!

Link spre comentariu

Vai,dar eu am fost direcționată pe linkul acesta cu promisiuni matrimoniale!!!

Ei na, Sabina. Ce om rău te-a îndrumat către topicul ăsta şi care sunt sau pardon, au fost, promisiunile?

Ăsta-s eu, portrerizat de coaste ieftine, în vremea şomajului.

https://i.imgur.com/TsvXGM3.jpg

• Like 2
Link spre comentariu
Vizitator sabina10

Ei na, Sabina. Ce om rău te-a îndrumat către topicul ăsta şi care sunt sau pardon, au fost, promisiunile?

Suflete nemiloase!Mi-au zis să intru aici, că e topic de matrimoniale...off ce cruzime,să profiți așa de bietele ființe fragile, lipsite de apărare, vânate cu praștia ca turturele prin pomi și comparate cu toată pleiada feminină a forumului.

Cât despre mâncare,nu arată ieftin deloc!!

Link spre comentariu
Vizitator caproshu

Suflete nemiloase!Mi-au zis să intru aici, că e topic de matrimoniale...off ce cruzime,să profiți așa de bietele ființe fragile, lipsite de apărare, vânate cu praștia ca turturele prin pomi și comparate cu toată pleiada feminină a forumului.

Cât despre mâncare,nu arată ieftin deloc!!

Sa i, I a cu pâine.. Ajuta, zău!!

Link spre comentariu
  • Oras:all over (NU e o ironie...)

Vai,dar eu am fost direcționată pe linkul acesta cu promisiuni matrimoniale!!!Când colo,în loc de cununie,dau peste brutărie. Immmmmm și ce arome îmbietoare!

Apăi na, colegu' Filofteu e mai sfătos așa, de fel :)

Brutărie s-a nimerit să fie (deh, neam de Eminești...) doar în ultimele postări. De regulă, pe aici fiecare (mă rog, în principal ăia care ne ambiționăm) postează cam orice încearcă să masterchef-uiască prin bucătăria de acasă.

DISCLAIMER: personal, încă sunt 90% convins că am vorbit / scris de-a Mandela, că știi tu mult mai bine decât mine despre ce e vorba prin multe threaduri de aici. Dar nah, oricum mă plictiseam...

On-topic: ieri seară, pulpe de pui la cuptor & cartofi pai... numa' că, vorba unui etern clasic, n-or stat la pozat...

Azi, oboseală și lipsă totală de chef - rezultă, ori somn direct, ori ceva din brișcă - pită cu pateu (făcut de casă, măcar atâta...) și cu mai-vedem-noi-ce deasupra...

• Like 2
Link spre comentariu
Vizitator sabina10

Apăi na, colegu' Filofteu e mai sfătos așa, de fel :)

Brutărie s-a nimerit să fie (deh, neam de Eminești...) doar în ultimele postări. De regulă, pe aici fiecare (mă rog, în principal ăia care ne ambiționăm) postează cam orice încearcă să masterchef-uiască prin bucătăria de acasă.

DISCLAIMER: personal, încă sunt 90% convins că am vorbit / scris de-a Mandela, că știi tu mult mai bine decât mine despre ce e vorba prin multe threaduri de aici. Dar nah, oricum mă plictiseam...

On-topic: ieri seară, pulpe de pui la cuptor & cartofi pai... numa' că, vorba unui etern clasic, n-or stat la pozat...

Azi, oboseală și lipsă totală de chef - rezultă, ori somn direct, ori ceva din brișcă - pită cu pateu (făcut de casă, măcar atâta...) și cu mai-vedem-noi-ce deasupra...

.

Vaaaai ce energie...culinară, numai când citesti te apucă pofta! De pită si pulpe la cuptor...și....F faine, haios prezentate. Apetisant, intr-un cuvânt!

Link spre comentariu

supa de salata, poze mai tarziu :laugh2

În mod normal, Gabi cred c-ar fi zis "zamă de șălate"... totuși, sper că n-am greșit că am acordat un punct pozitiv, din reflex :blushing2

(then again, și dacă oi fi greșit, nu s-a face gaură în cer, numa' în fund, vorba unui clasic :))

On-topic, astă sară încă nu-s hotărât - niște aripi de pui + cartofi pai, sau oarece sandwich-uri calde, la presă. Cum o zis și orbul - om trăi și om vedea...

• Like 2
Link spre comentariu
  • Oras:fara
  • Oras:fara

În mod normal, Gabi cred c-ar fi zis "zamă de șălate"... totuși, sper că n-am greșit că am acordat un punct pozitiv, din reflex :blushing2

(then again, și dacă oi fi greșit, nu s-a face gaură în cer, numa' în fund, vorba unui clasic :))

On-topic, astă sară încă nu-s hotărât - niște aripi de pui + cartofi pai, sau oarece sandwich-uri calde, la presă. Cum o zis și orbul - om trăi și om vedea...

io is :kiss3   am pregatita niste ceafa , nu-i sigur ca o fac, mă fute o lene :laugh2

• Like 2
Link spre comentariu

astă sară încă nu-s hotărât - niște aripi de pui + cartofi pai, sau oarece sandwich-uri calde

am pregatita niste ceafa , nu-i sigur ca o fac, mă fute o lene :laugh2

Și io am avut zoale cu lenea aseară, nush ce-o dat în noi toți așa deodată. În fine, până la urmă pofta o câștigat, și m-am îndurat la cartofi prăjiți și aripi picante, da' de pozat n-am avut stare.

În schimb cu ocazia aia, ideea cu sandwich-urile calde o rămas pe azi dimineață. PLM, home-office food - măcar duminica... :)

post-53465-0-86752600-1586072477_thumb.jpg

• Like 4
Link spre comentariu

Poz(n)e aleatoare din zile diferite (!), nu vă grăbiți ca fata mare la măritiș să comentați despre ce-ar fi fost combinația... :laugh2

Orez cu ou și legume, friptură din bucățele de carne de porc cu usturoi și alte condimente, (din nou) un soi de ciabatta la mașina de pită:

post-53465-0-75312100-1586708054_thumb.jpg

post-53465-0-37202300-1586708068_thumb.jpg

post-53465-0-72850900-1586708084_thumb.jpg

post-53465-0-15831900-1586708102_thumb.jpg

post-53465-0-87989800-1586708115_thumb.jpg

• Like 5
Link spre comentariu

Ciorba de burta cu ciolan si leustean!  :laugh2  :laugh2  :laugh2  :slap2

Am vrut de pui, dar m-am razgandit...

Nu stiu inca ce gust are, casa e plina de miros, sunt satula dupa mici si bere...

Maine va spun cum a fost, daca nu uit. Dar nu are de ce sa fie rau, nu? :)

Link spre comentariu

Câteva, aleatoare și nepretențioase, din ultima vreme...

Ficat de vițel la grătar + cartofi fierți și apoi rumeniți în tigaie:

post-53465-0-24503100-1587138041_thumb.jpg

post-53465-0-29578300-1587138062_thumb.jpg

Mai o omletă...:

post-53465-0-89052700-1587138134_thumb.jpg

Salată de varză murată, cu sare, piper, cimbru, ceapă și ulei de floare presat la rece:

post-53465-0-05939200-1587138231_thumb.jpg

Mai câte-un pahar de moare (= zeamă) de varză murată (OK, asta nu se pune la "gătit", da' culoarea e prea demențială ca să n-o pozezi :))...

post-53465-0-96723700-1587138301_thumb.jpg

Amu' am rumenit niște bucățele de pul(p)e de pui dezosate, și cu ele și alte minuni, e în desfășurare un fel de tocană la ceaun, ceva mai picantă că am făcut recent rost de Harissa (un fel de pastă de ardei care e tare iute dacă o mânci direct, așa ca bolundu', dar dacă pui cantități rezonabile în mâncăruri, dă o aromă tare faină IMHO...)

post-53465-0-24093900-1587138594_thumb.jpg

post-53465-0-13547400-1587138609_thumb.jpg

post-53465-0-12276100-1587138625_thumb.jpg

• Like 5
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 members and 1 guest

No registered users viewing this page.

• Creează nouă...